Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A letelepedési kötvényt megszüntetik, de ki fizeti ki a százmilliárdos kárt?

Ez a cikk több mint 7 éves.

A kormány eltörölte a letelepedési kötvényeket. Bár a hivatalos magyarázat az, hogy most vizsgálták felül, hogy a magyar polgárok számára valóban megéri-e a kötvény a hasznot, ez nevetséges indok. Ugyanis csak egy számot kell megnézni. A kamatot.

20120726-roganportre-rogan-antal-habony-arpad.jpg

(Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt)

Valószínűbb, hogy a kötvény megszüntetése mögött az állt, a termék végtelenül ciki. Külföldi állampolgárok telepedhetnek le vele Magyarországon, miközben a kormány a menekültek ellen uszít. És bár eddig csupán egy olyan orosz állampolgár került elő, aki hamis erkölcsi bizonyítvánnyal, büntett előéletűként léphet be az országba, a kötvények körüli titkolózás még hozhatott volna meglepetéseket. Ahogy az is, kiknek a tulajdonában vannak azok a gyanús offshore cégek, amelyekhez az irdatlan haszon ment az állam helyett.

Mert a haszon irdatlan volt, az állam pedig bukott a kötvényeken.

A letelepedési kötvényért cserébe ugyanis fix hozamú állampapírokat kellett vásárolniuk a „bevándorlóknak”, amit 2,46 százalékos kamattal fizet vissza az állam az állampapír lejártakor. És míg a piaci alapú kötvények kamata ennél nagyobb volt 2014-ben, addig 2015-ben már kicsit kisebb, azóta pedig egyre kisebb kamattal tud az állam rendes piaci viszonyok között államkötvényeket eladni, tehát már jóval kevesebbe kerül a piacról finanszírozni az államadósságot, mint letelepedési kötvénnyel.

A kormány eddig mégsem változtatott a kamaton, a letelepedési kötvények így pedig a Népszabadság számításai szerint 5-6 milliárdos veszteséget hoztak a közös kasszának.

Szintén a Népszabadság írta meg, hogy míg a kamaton nem akart változtatni a kormány, addig a közvetítőcégek hasznát megemelte egy 2015-ös törvénymódosítással. Így százmilliárdok mentek gyanús, átláthatatlan hátterű offshore cégekhez, amelyek a sejtések szerint Orbán vejéhez, Tiborcz Istvánhoz, illetve Rogán Antal és Habony Árpád köréhez futnak be.

Ezért furcsa és nevetséges egyszerre az az indok, hogy most nézték át a számokat, ezért most szüntetik meg a kötvényeket. Nem tűnt fel az elmúlt két évben senkinek, hogy míg a letelepedési kötvények kamata 2,46 százalék, addig a piacról olcsóbb a finanszírozás? Két számot nem sikerült összehasonlítani? Ellenben arra volt idő, hogy az állam által megbízott cégek hasznának növelésére törvényt módosítsanak? Kilóg a lóláb erősen.

Sokkal valószínűbb az, hogy részben be kellett hajolnia a kormánynak a Jobbik előtt, amely az érvénytelen népszavazás után erőltetett alkotmánymódosítást kötötte a kötvények megszüntetéséhez. Másrészt pedig a gyanús ügyek után nyomozó újságírók túl mélyre jutottak, így kockázatos lett volna tovább folytatni azt a bizniszt, amivel százmilliárdot, megközelítőleg a teljes magyar felsőoktatás éves költségvetését (minden egyetem és főiskola költségvetésének állami részét) talicskázták ki a magyar állam zsebéből.

Mert hogy a különböző cikkekben valahogy mindig Fidesz-közeli oligarchák kötöttek ki a kötvénybiznisz végén lévő offshore cégek környékén (egyébként is micsoda pofátlanság az állam hasznát beazonosíthatatlan offshore cégekbe kitolni). Rogán és Habony üzletfelei, szomszédai, a VS.hu-t alapító és tönkretevő Száraz István és köre jelentek meg a letelepedési biznisz körül.

Tehát örülhetünk, hogy a kormány megszünteti az adófizetők pénzének szivattyúzását az oligarchákhoz. A kérdés csupán az, ezt az irdatlan állami veszteséget, amelyből minden magyar állampolgárra 10 ezer forint veszteség jut, ki fogja kifizetni?

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.