Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor: Aki nincs velünk, az nincs

Ez a cikk több mint 7 éves.

Javában zajlik az értelmezési verseny a népszavazás után. A nemzeti, pártok feletti ügyből Orbán győzelme lesz, a trikolort felváltja a narancszinű zászló, miközben Magyarország érdekérvényesítő képessége éppen összeomlik.

mno_k_ap20160924078_896_504_1475308187.jpg

Fotó: Ronald Zak / MTI/AP

A Fidesz médiája, és a rendszer üzeneteit magukévá tevő szavazók nagyban győzködik magukat, hogy Orbán nyert. A miniszterelnök elindult egy kolbásztöltő versenyen, majd féltávnál, amikor látta, hogy veszíteni fog, elkezdte felzabálni a nyers tölteléket, az emberei pedig szépen mindenhol kicserélték a „kolbásztöltő verseny” feliratokat, „töltelékevő verseny” feliratokra. A zsűrit meg ugye már rég bedarálták disznó moslékának.

Bizonyos szempontból tényleg szép eredmény, hogy 3 millió 3 százezer szavazót elvitt a Fidesz az urnákhoz, aktivizálta a bázisa nagy részét, elvitte a Jobbik-szavazók 60-70 százalékát, és 1-2-3 százezer bizonytalan szavazót is sikerült az urnákhoz csábítania. De érdemes még néhány szempontot észrevenni.

A Fidesz közvélemény-kutatói is 80 százalékra mérik azoknak a számát, akik elutasítják a menekülteket. Ez a szavazati joggal rendelkező polgárokra átszámítva kb. 6 millió 600 ezer ember, ennek a felét sikerült elvinni az unákhoz. Ezt nem úgy hívják, hogy nemzeti egység.

Orbán Viktor, amikor a népszavazás intézményét választotta, nem véletlenül cselekedett így. Látta, hogy a menekült témában tényleg az ország elsöprő többsége áll a kormány álláspontja mellett, és ezt az elsöprő többséget, a 6 millió 600 ezer ember minél nagyobb részét akarta egy politikai akaratba sűriteni. Ezért választotta a népszavazást, mint formát. Ez nem sikerült, és ennek a kudarcnak vannak következményei, aminek leginkább a 6 millió 600 ezer ember nem örülhet.

Az EU-n belül a mostani volt a 61. népszavazás, amit egy tagállam valamilyen integrációs, EU-s ügyet érintő népszavazásban tartott. Bár olyan már volt, hogy leszavaztak egy ilyen javaslatot, eddig minden ilyen népszavazás érvényes és eredményes volt. A mostani nem.

Vajon ezek után mennyire fogja komolyan venni az EU az orbáni szólamokat? Kinek a kezébe adott az unióban ütőkártyát ez a népszavazás?

Mindeközben azonban az ország 100 százalékának fog problémát okozni ez a helyzet. Ugyanis az EU vezetői most gyengének érezhetik Orbánt, és ezért gyengülhet a magyar álláspont. Nem véletlenül küldött Donald Tusk levelet, amelyben megerősítette, hogy Orbán megszavazta az EU-kvótát még februárban, és nem véletlen az a bejelentés sem, amiből kiderül, hogy a Magyarországnak jutó EU-s támogatásokat leállíthatják, korrupció miatt. És a következő hetekben több olyan témára is számíthatunk, amelyben az EU rákoppint majd Orbán orrára, mondjuk a korrupció, vagy más, a magyar polgárokat is zavaró ügyében. Persze nem Orbán fog valójában rosszul járni, legfeljebb kipiheni magát Mészáros Lőrinc luxusjachtján. Mi fogunk rosszul járni.

De van más gond is az új egység hihetetlen győzelmével.

Például az, hogy ez a győzelem csak akkor létezik, ha 5 millió szavazópolgárt semminek nézünk. Kirekesztjük őket a nemzetből, a magyarságból, és elveszük a politikai jogaikat.

Orbán kiadta az „aki nincs velünk, az nincs” parancsot, és az általa mantrázott nemzeti egységgel a magyarok által rég nem tapasztalt kirekesztést, a nemzet rég nem látott megosztottságát teremti meg.

Ugyanis amikor Orbán elindította a népszavazást, egy politikai versenyt hirdetett, és a versenyben a cél az érvényesség volt. Magyar állampolgárok milliói – ha az országgyűlési választások átlagos részvételét (65%), a kampány soha nem látott intenzitását, illetve azt nézzük, hogy az ország lakosságának 89 százaléka tudta a választás előtti napokban közvélemény-kutatások szerint, hogy miről szól a szavazás – pedig azt mondták, kapd be Viktor, szeretjük vagy nem szeretjük a menekülteket, de ebben a meccsben most nem veszünk részt. Amikor pedig Viktorunk ezt látta, kijelentette, akkor nem is ez volt a verseny célja, hanem csak annyi, hogy legyen több szavazó, mint ahányan a Fideszre szavaztak 2014-ben. Ami azért is vicces, mert ezek az emberek nem a Fideszre szavaznak, és nem is ezt kérték tőlük, hanem egy pártok felett álló ügyben való részvételt.

Hát így lett a nemzeti ügyből pártpolitika, így lett egyszerűen kicselezve a valóság, így hazudják a nem szavazatot Fidesz szavazatnak, és így lett semmivé téve több millió szavazópolgár, olyan ember, akiket Orbán politikájának is képviselnie kéne.

A „felelős magyar értelmiség” egy része pedig ehhez asszisztál. A tegnapi Orbán-sajtótájékoztatón már nem volt újságíró, aki az érvényességre kérdezett volna rá. A megvett, vagy egyszerűen érzelmileg, a többséghez tartozás illúziójával megetetett polgártársaink pedig magukévá teszik ezt a képet, nem is figyelve arra, hogy saját elnyomásuk lehetőségét teremtik épp meg. Hiszen egy ilyen, győztes kisebbség bármilyen ügyben győzhet innentől kezdve, ha lényegtelenné válik, van-e valós többsége, vagy csak egy nagy számot kell bemondania.

Logikusan gondolkodó emberek tucatjai gondolják most azt, hogy az 5 millió ebben részt nem vevő polgár, és az ebből 1-2-3-4 millió tudatosan részt nem vevő polgár véleménye le van szarva, mert vele szemben áll 3 millió 300 ezer, akikre Orbán 98 százalékként hivatkozik.

És mindezt úgy, hogy az egésznek semmi értelme sincs, Orbán Viktor hatalmának épitésén kívül. A menekültkérdésben akkor se jutunk közelebb a megoldáshoz, ha alaptörvénybe írjuk, hogy „abcúg menekültek”. A terrorizmustól nem védtük meg magunkat ezzel az egésszel, miközben épp most láthatjuk, hogy 10 nap után még mindig szabadon sétálhat Budapesten a Teréz körúti robbantó úgy, hogy a TEK és a teljes rendőrség üldözi, bármilyen eredmény nélkül. Uniós szinten pedig Orbán lényegében kihúzta maga alól a talajt. És ha novemberben nyer Hillary Clinton, Merkel pedig eléri, hogy újra miniszterelnök-jelölt lehessen, az orosz gazdaság pedig tovább halad a pokol felé, még súlytalanabbá válik Orbán politikája, és vele a magyar érdekérvényesítő képesség is.

Ez a népszavazás nem eredményezett mást, mint az ország további megosztását, a politikai irracionalitást, amelyben a valóságot úgy tagadják le egyesek, hogy honfitársaik millióit hazudják nemlétezőnek, a jogállamot semmisnek, és persze Magyarország érdekérvényesítő képességének meggyengülését.

Ha ez Orbán győzelme, akkor vigye, csak arra figyeljünk, hogy ne nyerjen még egyet, mert akkor tényleg nem marad lófasz se ebben az országban.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.