Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kvótanépszavazás: Szlovákiában minden csendes

Ez a cikk több mint 7 éves.

Október 2-án a határon túli magyar állampolgárok is szavazhatnak majd, és az egyes országokban a különféle társadalmi-politikai kontextusok a menekültekkel és a bevándorlással kapcsolatos vitát is más fénytörésbe állítják. A Kettős Mérce arra vállalkozott, hogy feltérképezze, milyen hatással van a kvótanépszavazás ezeknek a kisebbségi magyar közösségeknek az életére. Sorozatunk negyedik részében Tokár Géza, a szlovákiai magyar újságíró azt írja le, hogyan alakult ki országos konszenzus Szlovákiában a migráció kérdése kapcsán.

pilis-14-620x412.jpg

Október másodikán Magyarország a „migránsok kötelező betelepítésének” elutasításáról szavaz – már ha feltételezzük, hogy a népszavazásnak van bármiféle értelme és valós jogi következménye. E sorok szerzője arra kapott felkérést, hogy vizsgálja meg, milyen fénytörésekben jelenik meg a kérdés a felvidéki magyar politikai térben. Mélyen gondolkodóba esett, ugyanis a rövid válasz: nincs semmiféle felzúdulás. Ha akad is bármiféle konfliktus a magyarországi kezdeményezés kapcsán a kisebbségi társadalomban, az legfeljebb a szellemi elit nagyon kis részét érinti, sem a politikai csatározásokat, sem pedig a helyi közösségek hozzáállását nem rombolja a magyar kampány. Főként azért, mert nincs mit lerombolni, közös a nevező.

A felvidéki helyzet népszavazásügyben eleve különleges. A kettős állampolgárság felvételének 2010-es magyarországi megkönnyítése az első, nyíltan nacionalista Fico-kormány pánikreakciójához vezetett, Szlovákia korlátozta a kettős állampolgárság intézményét. A magyar állampolgárság felvételének felvidékiek számára való ellehetetlenítése azóta is tart, a téma a kevés olyan konfliktus egyike, melyet az egyre javuló Orbán-Fico viszony sem tudott megoldani. A tiltás eredményeképpen máig nincsenek pontos, hivatalos adatok arról, hány, titokban magyarországi papírokkal is rendelkező helyi magyart érinthet a kvótanépszavazás. Hivatalosan hat év alatt hetvenegyen adták fel szlovák állampolgárságukat a magyarért, a gyakorlatban vélhetően létezik egy nem túl népes réteg, melynek magyar és szlovák papírjai is vannak, így a magyar kormány célcsoportját képezhetik a népszavazáson. Megszólításuk a gyakorlatban nagyon problémás: a célzott tájékoztató anyagok és levelek kiküldése felkeltheti a szlovák államhatóságok figyelmét, egy általános, kiszervezett óriásplakát-kampány pedig a viszonylag kis létszámú célcsoport miatt semennyire sem lehetne hatékony. Így a hivatalos magyar kampányból a gyakorlatban az jut el Felvidékre, amit a helyiek a televízióban látnak, a politikusok szájából hallanak.

Támogasd a Kettős Mércét, hogy ne csak a kormányzati gyűlöletpropaganda jusson el az emberekhez, hogy a Mérce cikkei még több emberhez eljuthassanak a népszavazás kapcsán. Támogass minket 1000, 2000 vagy 5000 forinttal (ezekből az összegekből plusz 1000, 2500, vagy 7000 emberhez juthatunk el), és írd be a közlemény rovatba, hogy népszavazás; az így beérkező pénzeket a Népszavazással kapcsolatos cikkeinek, posztjaink Facebook-hirdetésére fogjuk fordítani.


támogatás bankkártyával

 Ha Paypalen vagy banki utalással támogatnál minket, ide kattints.

A kvótanépszavazás akár tovább mélyíthetné a társadalmi konfliktusokat is, de nem teszi. Ez ugyanis feltételezi, hogy a Fidesznek van egy (a nem túl szerencsés és pontos magyarországi terminológiát használva) balliberális helyi ellenpólusa mind politikailag, mind társadalmilag. A Bugár Béla-féle Most-Híd elvileg ebbe a kategóriába tartozott – egészen tavaly nyárig. A párt a 2016-os márciusi szlovákiai parlamenti választásokra készülve kezdetben még ellenpólusként lépett fel migrációs témákban Robert Fico államfővel szemben, bár nem elsősorban a magyar választókat, hanem a szlovák városi szavazókat próbálta megszólítani a „migránspárti” hozzáállással, a hozzá csapódó szlovák értelmiségiek révén. A nem túl kedvező reakciók hatására azonban a Most-Híd szótárából hónapok alatt kikopott a bevándorlópártiság, a folyamat kicsúcsosodásaként pedig a párt a nyíltan migránsellenes Smerrel, valamint a nacionalista SNS-szel alakított kormányt, s azóta is hallgat a kérdésben. A párt köré szerveződő értelmiség ilyen közegben jobb híján nem a migránskérdésről alkot véleményt, abban hallgat. Helyette saját pozícióit a Marián Kotleba-féle újfasiszták elleni fellépéssel igyekszik igazolni, figyelmen kívül hagyva a Most-Híd koalíciós partnereinek „mérsékelt” xenofóbiáját és idegenellenességét.

Más ellenpólus viszont nincs. A parlamenten kívüli MKP a migránskérdés szempontjából soha nem is volt más állásponton, mint a Fidesz, a két párt azonos nézeteket képvisel a kérdésben. Ennek következtében tehát a kvótanépszavazás nem vált ki különösebb konfliktusokat – a politikai és társadalmi elit hallgat, a szlovák és a felvidéki magyar társadalom a kérdésben egyöntetűen a Fidesz álláspontját vallja, aki ehhez nem szándékozik igazodni, annak maradnak a kis fővárosi think-tankek (a szlovák és a budapesti magyar szabadgondolkodók). Szlovákia átlépett a migránskérdésen. Nem meghaladta, hanem össz-társadalmi konszenzus alakult benne ki. Helyette a kulcsfontosságú témákat a korrupció, a klientelizmus és a helyi elit válsága képezik: egy egyre hiteltelenebb kormányoldallal és hasonló hitelességi problémákkal küzdő ellenzékkel.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.