Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Nemzeti Választási Bizottság tagjai szerint viccel kampányolni szélsőségesen liberális, jogsértő szabotázs

Ez a cikk több mint 7 éves.

A Nemzeti Választási Bizottság hétfői ülésén 6:5 arányban a testület megállapította, hogy törvénysértő volt a Kutyapárt plakátjainak tiszaújvárosi leragasztása. De az indoklások teljesen elképesztők. A döntést megszavazó Patyi András, a bizottság elnöke például kifejtette, hogy jogellenes szerinte érvénytelen szavazatra biztatni. Egy másik fideszes delegált szélsőségesen liberálisnak hívta a Kutyapárt plakátjait, a harmadik pedig szabotázst emlegetett az érvénytelen szavazásra való felhívás kapcsán.

kmkp.jpg

Őszintén nem teljesen értem, hogy mi a fene történik ebben az országban. Korábban még legalább a látszatra adtak a jogászok, akiket a Fidesz ültetett pozícióba, és nem teljes baromságokat mondtak, hanem a jog nyelvén, a jog eszközével próbáltak a párt érdekeinek megfelelően érvelni.

De tényleg mi a baj egy szélsőségesen liberális plakáttal? Mármint oké, lehet nem tetszik valakinek, de miért is kéne betiltani, attól hogy nem tetszik valakinek? Vagy van olyan törvény, amely kimondja, nem lehet szélsőségesen liberális plakátokat kirakni? És ha lenne, miről is állapítható meg, hogy egy plakát szélsőségesen liberális? Ez egyszerűen nem egy választási bizottsági tag nyilatkozata, maximum egy fideszes hőbörgőé.

De miért is lenne szabotázs, ha valaki érvénytelenül szavaz? Miért lenne jogsértő az érvénytelen szavazatra való biztatás? Alkotmányos jog érvénytelenül szavazni? Igen. Elismeri a választási törvény? Igen. Ugyanolyan szavazat, mint az igen vagy a nem? Igen. Akkor értékelhető-e ez az indoklás másként, mint a kormány álláspontjának kívánatos politikai nyilatkozat?

És mindezekből az említett delegáltak azt a következtetést vonták le, hogy a választási törvénynek nem lenne szabad védeni a szabályosan kiragasztott választási plakátokat.

Ez már a konzervatív véleménydiktatúra?

Persze, lehet röhögni, hogy milyen hülyék ezek az emberek, csak hát ők fognak dönteni a választási csalások ügyében. Olyan emberek, akik mindenféle jogi tartalom nélkül, az alaptörvény legalapvetőbb cikkelyeit sem értelmezve böfögik vissza a Fidesz kampánypropagandáját, mely szerint aki nem szavaz a népszavazáson, az hazaáruló, vagy szélsőségesen liberális, esetleg szabotőr.

Mennyire lehetünk nyugodtak a választás tisztaságát illetően, ha ezek az emberek őrködnek felette? Akik simán kimondják, hogy egy viccplakát szélsőségesen liberális szabotázs, akár hülyét is csinálnak magukból, ha a kormánypárt érdeke ezt kívánja.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.