Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Direkt kihagyták az olimpia magyar közvetítéséből a menekült úszónőt?

Ez a cikk több mint 7 éves.

Az olimpián először szerepel menekült válogatott, és egyik tagja, Yusra Mardini ma elsőként a 100 méteres pillangó előfutamában állt rajthoz. A 18 éves lány, aki a szíriai polgárháború elől menekült Európába, le is úszta a távot, és meg is nyerte futamát.

De úgy tűnik, van, akinek ez szúrja a szemét. Ifjabb Knézy Jenő volt a magyar közvetítés kommentátora, aki egész egyszerűen nem olvasta be a nő nevét, és nem mondta el, hogy a menekült csapat tagja, miközben az előfutam összes másik szereplőjét, és csapatukat is bemondta.

(Bár a videót csak ilyen szaggatottan sikerült beágyazni, de a hang, pontosabban az elhallgatás hallhatóan folyamatos.)

Sőt, akkor se jutott eszébe Knézynek, hogy talán el kéne mondani, ki nyert, miután Mardini megnyerte az előfutamot (miközben ezt minden más előfutamnál megteszik a kommentátorok, értékelve a győzelmet).

Tényleg ez lenne az olimpiai szellem, a sportszerűség? Tényleg ennyire fontos a gyűlöletkampány, hogy egy borzalmakat átélt lány sikerét is annihilálni kell, hogy át kell verni a tévénézőket, hogy el kell hallgatni egy úszásverseny szereplőjét és eredményeit?

Miközben az egész Olimpia alatt óránként 1-2 percben ömlik a gyűlöletpropaganda, a plakátkampány, az egyperces Fidesz-híradó (amely 23:45-ös adásába a menekültellenes hírek mellé már nem fért bele Szász Emese olimpiai bajnoki címe). Nem csak ezt kell végignéznie annak, aki sportot akar nézni, még ezt a lányt is megalázzák.

Nem tudom, Knézynek ez magánakciója volt-e, vagy utasításra cselekedett, de az elmúlt 30 évemben nem emlékszem olyanra, hogy ennyire undorítóan beleszóljon a politika egy sportközvetítésbe.

Mindenesetre gratulálunk Mardininek, hogy a szír polgárháborút túlélve is ilyen szép eredményt tudott elérni az Olimpián!

A történetet a Magyar Helsinki Bizottság oldalán találtuk.

Frissítés (08. 07.)
A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 264 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.