Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Ligetvédőknek nem szabad átvenniük a Fidesz módszereit!

Ez a cikk több mint 7 éves.

Először akkor voltam kint a Ligetben, amikor márciusban a volt Kertem területén elkezdték kivágni a fákat. Ekkor a tiltakozások még a klasszikus polgári engedetlenség mentén zajlottak, az aktivisták, ligetvédők bemásztak a területre és megakadályozták a fakivágások folytatását. A rendőrség is megjelent a helyszínen, de nem történt intézkedés az aktivistákkal szemben, mert nem volt jogalapja, ugyanis ekkor még nem adtak ki birtokvédelmet a területre. A ligetvédőknek sikerült elérni, hogy távozzanak a munkagépek a területről, és ők maradhattak a területen, a rendőrség teljesen jogszerűen járt el.

20160706ligetvedok-liget-projekt-bontas24.jpg

(Fotó: Adrián Zoltán / Origo)

A következő alkalom, amikor a helyszínen voltam szinte egész nap, az július 6. volt. Ez volt az a nap, amikor a ligetvédőket birtokvédelmi határozat alapján eltávolították a helyszínről. Miután kiértem, nem sokkal azután próbálták volna bevinni a markológépet, aminek sok ligetvédő az útját állta. A tömeg egy része békés maradt, de pár ember cselekedete elvesztette békés jellegét. Így történt ez annak a francia állampolgárnak az esetében is, aki miközben a rendőrség megpróbálta eltávolítani a markológép elől, elkezdett lábával rugdalózni és minden valószínűség szerint fejbe talált egy rendőrt. Egy idősebb hölgy ringlóval próbálta megdobálni vagy a rendőrséget, vagy a markológép kezelőjét.

De a legrosszabb helyzet délutánra alakult ki, amikor egy eredetileg békésnek tervezett demonstráción egyszer csak elindult a tömeg egy része és a kerítés mentén felállított OSB lapokat elkezdték kidönteni, valamint a biztonsági szolgálat embereivel dulakodásba keveredtek. (A dulakodás szót szándékosan használom, mert itt nem az volt a helyzet, hogy az egyik fél nekiment a másiknak, hanem az, hogy mindkét fél elvesztette türelmét.) Pár ember ekkor megafon segítségével megpróbálta erőszakmentességre buzdítani a tömeg azon részét, akik már nem békésen demonstráltak, de a válasz, amit kaptak a tömeg ezen részétől, az volt, nem túl kulturált formában, hogy mit magyaráznak nekik erőszakmentességről és annak nincs is értelme. Majd a rendőrség felállt sorfalban és hangosbemondón megpróbálták bemondani, hogy hagyják el a területet (ezt a tömeg skandálásától nem lehetett tisztán érteni). Végül sokan leültek a földre és elkezdték skandálni, hogy mindenki üljön le. A demonstráció ekkor visszanyerte békés jellegét, és nem is került sor a tüntetés feloszlatására.

Azért írom le mindezeket, mert egy polgári engedetlenség kapcsán nagyon fontos, hogy erőszakmentesek maradjunk, mert az erőszak nem visz előre, csak ugyanolyanná tesz, mint ami ellen harcolunk.

Ha valaki változtatni akar a jelenleg fennálló rendszeren, akkor az a minimum, hogy ezt tisztán, erőszakmentesen és annak következményeit vállalva teszi. Lehet bizonyos szabályokat megsérteni, lehet egy munkagép elé beülni, lehet egy fához odaláncolnia magát valakinek, de ezt mind békésen, passzívan ellenállva. Ha az a cél, hogy a Városliget fái megmeneküljenek és ne oda kerüljön a Múzeumi negyed, illetve hogy a Liget megőrizze közpark funkcióját, ami szerintem egy nagyon fontos és nemes dolog, akkor nem ellenségképeket kell folyamatosan keresni, nem kell feleslegesen konfrontálódni a rendőrséggel vagy egy ártatlan munkással, hanem békésen a  kitűzött célok megvalósításával kell foglalkozni. Ha ez megtörténik, akkor lehet kivinni tömegeket a Ligetbe, mert az emberek nagy része nem akar részt venni OSB lapok leverésében, a rendőrség leállatkertezésében. Egy nagy, békés tömegnek mindennél nagyobb az ereje.

Az ellenségkép gyártás és a kettős mérce használata pedig szintén nagyon veszélyes. Sokan most a rendőrséget tekintik fő ellenségnek. Pedig nem azok. A szerdai július 6-i napon teljesen jogszerűen jártak el, ahogy a kezdetekkor is. Nem a biztonsági szolgálat oldalán állnak, hanem a törvényeket tartatják be. A rendőrségnek onnantól kezdve, hogy van egy birtokvédelmi határozat, azt be kell tartatnia, nincsen mérlegelési jogköre, hogy ez jogos vagy sem. Ha nem az, akkor arról majd a bíróság fog dönteni, de mindaddig, amíg nincs ellenkező bírósági határozat, addig a jelenlegi birtokvédelmi határozat van érvényben és aszerint kell a rendőrségnek cselekednie.

A helyszínen múlt hét szerdán az látható volt, hogy teljesen korrekten jártak el a rendőrök a markológép elé ülő ligetvédőkkel szemben. Felszólították az embereket, majd aki nem tett eleget a felszólításnak, azt elvitték a markológép elől, de nem állították elő. Csak azokat állították elő, akik ezek után visszamentek és folytatták cselekedetüket. Ebben az esetben pedig az előállítás teljesen jogos, hiszen az illető nem hagyja abba a szabálysértést (nem tesz eleget a rendőri felszólításnak, azaz folytatólagosan elköveti a jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenséget.)

Az pedig, hogy a francia állampolgárt bilincsben vitték el és azonnal előállították, szintén jogos, hiszen hivatalos személy elleni erőszakot követett el. Az hogy az ő ügyét gyorsított eljárásban tárgyalta a bíróság, nem kettős mérce, hanem minden országban így történik, ahogy Magyarországon is minden ilyen esetben. Nyilvánvaló, hogy a polgári engedetlenség logikája szerint a ligetvédők politikai állásfoglalást tesznek, amikor szabálysértést követnek el akár többször is, de ilyenkor fölösleges és kontraproduktív azzal érvelni, az híresztelni, hogy a rendőrség jogtalanul jár el, amikor nem is.

Szombaton láttam meg az egyik ellenzéki párt által gyártott mémet a rendőrségről. Ez a mém iszonyatosan manipulatív. A képen a Betyársereg egy tagjával akarják összekapcsolni a Ligetben is intézkedő rendőröket. A kép egyik részén az látható a mém szerint, hogy rendőrök szelfiznek a Betyársereg tagjával (a kép a foci EB alatt készült)… Egyrészt a foci EB alatt rengeteg szurkoló szelfizett a rendőrökkel, másrészt a képen is kivehető, hogy egyébként nem azzal az illetővel szelfiznek, hanem a képen nem nagyon látható fehér pólós illetővel, másrészt mindenki mellett állt már olyan ember, akihez semmi köze nem volt, mégis készült egy ilyen fénykép. (Mellettem szintén állt szerintem x számú gárdista például a foci EB alatt.) A mém másik részén meg azt róják fel a rendőröknek, hogy a „kopaszokkal”, azaz a biztonsági szolgálat embereivel beszélgetnek. Szerintem pont az lenne a baj, ha egy helyszínre kiérkező rendőr nem venné fel a kapcsolatot a konfliktusban résztvevő mind két féllel.

A legnagyobb probléma az említett mémmel az, hogy ugyanazt a lejárató eszközt használják hazugságokkal, amiket anno a Fidesz vagy Fideszhez közeli online felületeken használtak szintén hazugságokkal az aktivistákkal szemben.

Ezeken kell változtatni, mert amíg ugyanazt a demagógiát, ugyanazokat a rossz eszközöket használjuk és ugyanúgy nem vetjük meg az erőszakot, addig kár csinálni bármit is, mert attól, hogy más személy lesz egy adott pozícióban, attól még a rendszer ugyanaz marad.

A fenti írás nem vonatkozik minden egyes ligetvédőre, azoknak egy kis csoportjára csak. Vannak olyan ligetvédők is, akik vizet visznek például a biztonsági szolgálat alkalmazottainak. De azért tartottam fontosnak leírni, mert a médiát mégis ennek a kisebb csoportnak a cselekedete és egyesek manipulatív megnyilvánulása uralja. Azt is hozzá kell tenni, hogy nyilván a rendőrség is hibázott bizonyos esetekben, például amikor nem történt intézkedés a Közlekedési Múzeumnál, amikor a biztonsági szolgálat emberei gázspay-vel fújtak ki, de egyrészt azokról az esetekről írtam, amiket saját szememmel láttam, másrészt a cikk célja, hogy bemutassa, hogy nem minden fekete és fehér. Lehet, hogy történtek rendőri mulasztások, de a legtöbb esetben teljesen jogszerűen járt el a rendőrség, miközben sok hamis állítás keringett a munkájukkal kapcsolatban. Nem szabad egy ugyanolyan propaganda gépezetté alakulni velük szemben, amilyenek a kormányhoz közeli médiák szoktak lenni aktivistákkal szemben.

Nyilván felháborító az, hogy a Fidesz és az államhoz közeli szereplők az elmúlt időszakban egyre többször használnak különböző biztonsági cégeket, Fradi Securityt és társait politikai nyomás gyakorlásra. Nyilván felháborító, ahogy a Liget kapcsán milyen erőszakosan viselkedtek a biztonsági cég emberei több alkalommal is és ezeket a cselekedeteiket semmi sem legitimálja. Pont emiatt sem szabad feladni a kiállást, a fák megvédését, de ez nem jelenti azt, hogy bármi megengedhető. Attól, hogy a cég egyes emberei beszólnak, még nem kell visszaszólni, attól, hogy ők agresszívak még nem kell OSB lapokat döntögetni és bedobálni dolgokat a kerítésen belülre. Meg kell tartani a méltóságteljességet és tudatosan erőszakmentesnek maradni.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.