Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Andy Vajna az adófizetők pénzéből gazdagodik, de adózni már nem szeretne

Ez a cikk több mint 6 éves.

Van ez az Andy Vajna nevű csávó, aki Ámerikában volt filmproducer, ott is meggyűlt a gondja az adóhatósággal, később hazaköltözött Magyarországra. 2010 után pedig beindult a biznisz.

A kormány 2012 novemberében egyik napról a másikra betiltotta a félkarú rablókat, és beszántotta a magyar kaszinópiacot, majd fél év múlva elkezdett kaszinókoncessziókat osztani. A kiosztott kaszinókoncessziók két emberhez jutottak: Kelet-Magyarországon Szima Gáborhoz, Kósa Lajos barátjához, a debreceni focicsapat tulajdonosához, az ország többi részén pedig Andy Vajnához.

20140507andy-vajna-kaszino-illusztracio.jpg

(Fotó: Origo)

Vajna nem tudta időben megnyitni a kaszinóit, így a Fidesz egy törvénymódosítással elintézte, ne kelljen koncessziós díjt fizetnie addig, ameddig nem nyitja meg a kaszinóit. Majd egy adókedvezmény-rendszert dolgozott ki, amely révén lényegében Vajnának nem kellett adót fizetnie, milliárdokat véve ki így az állam kasszájából egy állam által szervezett monopolpiacon. Az adókedvezményt Varga Mihály azzal indokolta, hogy Vajna kaszinói munkahelyeket teremt.

Mindeközben tudjuk Vajna cégeinek jövedelmét szereti off-shore cégeken keresztül megforgatni, hogy minél kevesebbet kelljen adózni.

Tavaly év végén pedig Vajna bejelentette, hogy megveszi a TV2-t tulajdonoló cégcsoportot. Az üzlet egyértelműen arról szólt, hogy a Fidesznek teremtsenek kereskedelmi médiát. Ehhez az üzlethez pedig többek között az állami tulajdonú és alapvetően a külföldi befektetések támogatására létrejött Eximbank adott hitelt.

Andy Vajna eddig sem szeretett a magyar államkasszába adót befizetni, most pedig a TV2 bejelentette, Romániából fogja sugározni adását, hogy ne kelljen megfizetni a műsorszolgáltatási díjat.

A Fidesz háttéremberei, mint például Orbán tanácsadója, Lánczi András, azzal szoktak érvelni, hogy nem lopás, amit a Fidesz csinál, hanem eredeti tőkefelhalmozás. Ezt Lánczi úgy fogalmazta meg: „amit lopásnak hívnak, az valójában a Fidesz politikájának a lényege”.

A helyzet az, hogy Vajna tökéletesen mutatja meg, ez a nemzeti tőkésosztálynak szépített, elnyomó oligarchacsapat nem akar semmit sem a közösség javára fordítani, az állam, az ország, a nemzet, azaz az emberek javára. Őket csak a pénz érdekli, megbízottaikat pedig az, hogy a mi húsunkból vájt, a mi adóforintjainkból épített gazdagságukat visszafordítsák a Fidesz hatalmon tartására.

Ezek az adóforintok hiányoznak az oktatásból, az egészségügyből, ezek a be nem fizetett adóforintok tartják szegénységben a magyar társadalom elszegényedett vidékeit, ezek a hiányzó adóforintok nem teszik lehetővé, hogy tisztességes bért keressenek emberek milliói Magyarországon, hogy megvédjük azt, aki lecsúszik a társadalomban. Ezek az adóforintok ahelyett, hogy a társadalom jólétére mennének, annak elnyomására mennek.

Nincs nemzeti tőkésosztály, nincsenek jófej oligarchák sem a bal-, sem a jobboldalon, sem máshol, lássuk be végre. Andy Vajna példája azt mutatja meg, amit mindenkinek éreznie kéne: nincs olyan, hogy nekünk lopnak. Lopni az ember mindig magának lop, és mindig valakitől elveszi, most például a magyar állampolgároktól.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.