Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Városliget: Állami manipuláció, törvénysértés és erőszak a többséggel szemben!

Ez a cikk több mint 7 éves.

Ma reggel egy minden valószínűség szerint jogszerűtlen birtokvédelmi határozattal (nem voltak ugyanis értesítve az ellenérdekelt felek; a gyülekezési jog könnyen lehet, hogy felülírja ezt a határozatot; és információink szerint nem volt építési engedély), amit Kocsis Máté nyolcadik kerületi jegyzője adott ki, elindult a Ligetvédők táborának lebontása. De nem ez volt az első jogszerűtlenség és antidemokratikus lépés a folyamat során.

kipak5.jpg

A Városliget Zrt. például figyelembe se vette azt a körülbelül 20 ezer aláírást, amit helyiektől és a parkot használóktól gyűjtöttek a projekt ellen a Civil Zugló Egyesület tagjai. A Kúria pedig olyan indokkal semmisítette meg a városligeti múzeumnegyedről szóló népszavazást, hogy nem írhatja felül népszavazás a városligeti törvényben lévő döntést a Ligetbe építendő múzeumokról. Mindezt úgy, hogy a Városliget-törvényben egyetlen egyszer sem említik meg a múzeumok építését.

De a jogtalanságok sorát folytathatjuk, a pszichiátriára bevitt tüntető esetével, a rendőrökkel, akik beavatkozás nélkül nézték végig az agresszív kopaszok sokszor törvénybe ütköző akcióit (aktivista fejére ejtett kordon, lökdösés, fenyegetés). A bontási munkálatokig vezető folyamat során többször is hiányoztak engedélyek, ráadásul mindez, tehát a fák kivágásai is pontos építési tervek hiányában indult meg.

Arról pedig akkor még nem is beszéltünk, milyen trükkökkel próbálja a választókat befolyásolni a Városliget Zrt. és Baán László. A 380 millió forint közpénzből folytatott kommunikációs kampányban volt a sajtónak kiküldött terv, amelyben véletlenül csak a fakataszterben meglévő fák elenyésző részét jelölték be. Ugyanott merült fel a zöldterület-zöldfelület vita, amelynek lényege, hogy a Városliget Zrt. azt kommunikálta, több lesz a zöldfelület a parkban a felújítás után, csakhogy a zöldfelületbe beleszámít, például a városligeti tó megnagyobbított víztükre, vagy a betontenger és mélygarázs fölé telepítendő vékony gyep is. Amely nem helyettesíti a zöldterületet, a kivágandó 100-150 éves, teljesen egészséges fákat, amelyeket a helyükre ültetett fák logikusan csak 100-150 év múlva helyettesítenének.

Igy zajlott ma a Ligetvédők és rendőrök közötti szembenállás

A Közlekedési Múzeum átalakítása kapcsán pedig elfelejtették kommunikálni, hogy a kétszintes mélygarázs miatt 9000 köbméter beton épül majd be csak ennél az egy múzeumnál a Ligetbe, amely ki fogja szárítani az épület melletti élővilágot azzal, hogy a beton által magába szívott hőt kisugározza a talajba.

De nem csak a favágás a gond a Városliget felújításával. A fővárosi közgyűlés nemrégiben engedélyezte, hogy a belvárosból már ismert bódék, kitelepült árusító helyek legyenek a Városligetben. Így pedig egyértelműen kimondhatjuk, az óriási, a jelenleginél sokkal nagyobb monstrumépületek mellett teljesen elveszíti a Városliget a közpark funkcióját, miközben az árak feltehetően majd nem a helyiekhez, hanem a turistákhoz viszonyulnak majd.

Ezért és ilyen körülmények között tiltakoznak a Ligetvédők, akiktől mindenfajta demokratikus változtatás lehetőségét elvette a Városliget Zrt, és hiába támogatja őket a budapesti lakosság 83 százaléka a Medián legfrissebb kutatása szerint (sőt a Városliget Zrt. által megrendelt kutatás szerint is csupán több zölddel együtt támogatják a budapestiek az építkezés megvalósítását, ami ugye a jelenlegi tervek szerint nem valósul meg, csupán gyep és plusz víztükör lesz).

A Városliget Zrt. nem hajlandó velük tárgyalni, mert ők nem civil szervezet, a petícióikat és több tízezer ember aláírását semmibe veszik, a népszavazás lehetőségét elkaszálják.

Persze érthető a helyzet, hiszen a múzeumi negyed megvalósítására azért van szükség, hogy Orbán Viktor a Várba költözzön, és az ott lévő múzeumok egy részét a Ligetbe tudják paterolni. Így hiába a többség ellenkező akarata, akkor is végigviszik, akár kamu engedélyekkel, törvénysértő törvényekkel, nevetséges módon elutasított népszavazással, kirendelt kopaszokkal.

Pont ezért hősök a Ligetvédők, akik ilyen ellenszélben is kiállnak, és nem adják fel a Városliget megmentését, és pont ezek a körülmények indokolják a radikálisabb fellépést is a részükről.

Ma kipakolták a Ligetvédőket a Városligetből, de ahogy ismerjük őket, ennyivel nem lesz vége. Délután 5-től egész estig tovább tüntetnek, és a mai este folyamán, illetve az elkövetkező napokban nem csupán érdemes kimenni a Városligetbe, a volt Kertemhez annak, aki elutasítja ezt a városligeti agyrémet, a demokrácia ilyen megcsúfolását, hanem kötelező is.

Ma, akinek fontos ez az ország, függetlenül attól, hogy alapvetően mit gondol az ország politikájáról, a Ligetvédők mellé kell álljon, mert ilyen szintű megcsúfolása mindannak, amit a jogállamról, demokráciáról, az államról gondolunk, nem maradhat következmény nélkül.

A Ligetvédők pedig nem maradhatnak érdemi, tevőleges, két lábon kihordott szolidaritás nélkül!

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.