Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gyógyítani akarnak! – Sándor Máriáék 12 órás tüntetése percről-percre

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Semmelweis-nap alkalmából mennek ma az utcára Sándor Máriáék, hogy tüntessenek az egészségügy nyomorult állapota ellen. A fekete ruhás ápolónő és társai által szervezett demonstráció beszédekkel kezdődik, majd költők, írók, zenészek szórakoztatják a 12 órás rendezvény résztvevőit, este 18 órától reggel 6-ig.

13576602_10206395900038063_1923048089_n.jpg

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 256 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!

20:10 Közvetítésünk itt megszakad…

Most a művészek következnek, közvetítésünk itt megszakad, ha valami különös történne az este folyamán, igyekszünk beszámolni róla. 

13565398_10206396322248618_929686576_n.jpg

20:00 Sándor Mária: Csatlakozzatok az országépítők társaságához!

Magyarország jött el a magyar egészségügyért. Itt állunk megint összefogva, egy jobb és élhetőbb országért. Mi jóvá tesszük ezt a rossz helyet, mert itt akarunk élni. Becsapva és kisemmizve vonultunk egy éve, most is ez a helyzet. Pártállástól függetlenül dolgozni akarunk és véleményt nyilvánítani. Szabad országot, ahol az ember az érték. Dolgozni fogunk egész nyáron, csatlakozzatok az országépítők társaságához!

19:50 Sándor Mária beszédét élőben közvetítettük:

19:45 Iványi: Mi nem akarunk senkit gyűlölni

A sajtóhoz fordul: nem kell minket megvédeni a súlyos hírektől, Isten áldja meg azokat, akik mernek írni. A rokkantakra és nyugdíjasokra is áldást kér, és azt is kéri, adja egyszer vissza a tolvajok vagyonaból azt, ami nekik jár. Mi azt gondoljuk, hogy nekünk Európa valódi otthonunk – szól az „Európa, Európa”. Ahol az ember otthon van, ott nem csak az előnyöket keresi, egy okkal több, hogy befogadjunk néhány embert azok közül, akiket kibombáztak a hazájukból. Végül a lelki egészségünkről szól: a gyűlölet mérséklődjék. Nem fogadjuk el, hogy szegények, menekültek, idősek ellen hecceljenek minket. Mi nem akarunk senkit gyűlölni.

19:43 Iványi kisvasutat küldene a szegényeknek

Nagy a baj, ha papot kell hívni, utal magára Iványi Gábor, aki 7 dologról fog beszélni: áldást kér az ápolókra, hadd legyenek mindannyian milliárdosok, megérdemelnék. Dicséri a Tanítanék mozgalom vezetőit, mert nagy dolog az országban kiállni, és igazat mondani. A szegényekre és a lecsúszókra is áldást kér, akik nem lehetnek itt, mert nem tudnak eljönni. Mert nincs pénzük közlekedésre, vagy nincs is közlekedés: nekik egy kisvasutat küldene.

19:35 Tanítanék: Nem kell felheccelni az embereket!

A Tanítanék ismét részletesen értékelte a kormány teljesítményét, majd megszavaztatta a jelenlévőket:

Akarnak-e államosítást az oktatásban? Több beleszólást a helyieknek? Szegény családok támogatását? Jobb sztrájk- és népszavazási törvényt?

Ha nem teljesülne az óhajuk, akkor készen állnak-e polgári engedetlenségre? A tömeg válasza igenlő.

„Akarjátok-e, hogy legyen szabadság, egyenlőség, testvériség, és köztársaság? Igen, zúgja a tömeg.

19:30 A Tanítanék mozgalom „fellépését” élőben közvetítettük:

19:15 Gallóné: Folytatjuk!

Közös összefogásra hív mindenkit: az oktatásért, egészségügyért, kultúráért, szociális szféráért.  Ahogy Orbán mondta 2014-ben, mi is azt mondjuk: Folytatjuk! Zúg a „Nem hagyjuk!”.

19:07 Gallóné: Szemüveget Orbánnak!

Gallóné érkezik, a Pedagógus Szakszervezet elnöke. Szerinte nem voltak eredménytelenek az elmúlt hónapok akciói, mert elértek változást, még ha nem is jókat feltétlenül. Most az egészségügy mellett állunk ki, a béremelésekért, a munkafeltételek javításáért, de magunkért is, mert mindenki lehet beteg. Zúg az „Orbán, takarodj!”

Orbán rosszul látja az oktatás helyzetét, lehet szemüveg kéne neki, de azt is az egészségügyi dolgozók állítják ki.

18:55 Szabó Tímea: „Meddig bírjátok ezt?”

Szabó Tímea jön, aki most ápolóként szólal fel, őket is kérdezte, hogy miről beszéljen. Azt mondták, hogy beszéljen az odaadásról, a megbecsülés hiányáról. Nagyon sokan reggel négykor kelnek, és este kilencre érnek haza, mindezt két állásban. Soha véget nem erő hitelek és végrehajtók. Amióta betegápolónak állt, retteg attól, hogy kórházba kerüljön Magyarországon. 23 munkaóra után kérdéses, hogy milyen állapotban van egy ápoló: emberfeletti, amit nyújtanak. „Köszönjük, hogy vagytok, köszönjük, hogy dolgoztok értünk, de meddig bírjátok ezt?”

A János kórházban azt kérték tőle, hogy ne írja le azt, amit ott lát, mert akkor lehet, hogy félnének bemenni az emberek a kórházba. „Pedig nincs jogunk tudni, hogy mi vár ránk?” Egyetlen német város egy hét alatt 12 magyar ápolót fogadott, vajon „hányan maradnak itt velünk”?

Szerinte a vezetők a betegek és szívtelenek, akik hagyják lepusztulni az egészségügyet. Beteg és szívtelen Orbán és Lázár, az egész magyar kormány orosz rulettet játszik az életünkkel. Előbbre való Orbán várba költözése, Mészáros nemzeti lovardája, a Városliget lerombolása, Rogán propaganda minisztériuma.

Micsoda embertelenség kell ahhoz, hogy az egészségügyis és szociális dolgozókk kapják megint a legkevesebb fizetést? Tudja Rogán, hogy mit jelent a 90 ezres nettó fizetés?

Addig küzdünk, amíg ezen nem változtatunk – üzeni Szabó Tímea, és „addig is utasítsuk el a szívtelenséget!”

13595385_10206396073242393_1097899328_n.jpg

18:44 Komáromi Zoltán: ez a tüntetés nem a haszonszerzésről szól

Komáromi háziorvos és az Együtt önkormányzati képviselője, és kikéri magának az államtitkár mondatait, hogy ez a tüntetés politikai haszonszerzés lenne.

A jelenlegi tárgyalásokra csak a kollaboráns szakszervezeteket hívták meg, és csak ők, illetve a kormány örültek a megállapodásnak. Rálát minden szektorra, hiszen együtt dolgozik a védőnőkkel, ápolókkal, és nem érzékeli a megbecsülést. Az egészségügyi közgazdászok szerint 6-700 milliárd hiányzik az egészségügyből. 

18:40 A színpad szemből:

13576429_10206395886277719_1756823788_n.jpg

18:37 A védőnők felébredtek Csipkerózsa álmukból

Ma eljött a 101. év Csipkerózsika álmában, és felébredt – mondja a következő szónok, Gárdonyi Andrea, majd felolvassa a védőnők követeléseit, akiknek elegük van a hitegetésből, és megbecsülést követelnek.

13576602_10206395900038063_1923048089_n.jpg

18:35 Sándor Mária a Klubrádiónak: a béremelés csak tűzoltás, nem megoldás

Közben Sándor Mária a Klubrádióban nyilatkozott, szerinte sok kollégája, főnővérek, ápolónők jöttek el, de képviseltetve vannak a halmozottan sérült gyerekek is, és az elégtelenül működő rendszert elszenvedők. Az ápolónő elismételte a sajtóban már megjelent információt, hogy nem engedték szinte sehol kiplakátolni a rendezvényt a kórházakban, hiába kért engedélyt ő maga, vagy az ott dolgozók. Úgy vélte a most felajánlott béremelés egyrészt megosztó, sokan, akik létfontosságú munkát végeznek az egészségügyben (a mosodákat említette példaként), most is kimaradnak az emelésből, akárcsak az elmúlt 9 évben. És hiába örülnek még a legkisebb pénznek, akár egy bérletnek is az ápolók, annyira nagy a szükség, ez a jó 26%-os emelés nem fogja hazahozni azokat, akik külföldre távoztak, és nem inspirálja majd a fiatalokat, hogy erre a pályára lépjenek. A béremelés javaslata csak azután született szerinte, hogy a demonstrációt meghirdették, és nem megoldás, sak tűzoltás. 

18:35

13595433_10206395900438073_556602442_n.jpg

18:30 Varga Andrea, védőnő, szociális szakember következik

25 éve dolgozik védőnőként, és Petőfit idézi: „Vannak hamis próféták, akik azt hirdetik, hogy itt az ígéret földje.” Üzenjük újra, hogy ők is megértsék, mondja a szónok, „Fúúúj!” válaszolja a tömeg. A szakszervezeti vezető ne a hatalom tenyeréből egyen, és a cél az is, hogy a dolgozók „büszkén, emelt fejjel mondhassák”: védőnő vagyok.

18:25 Tudósítóink szerint 1500-2000 ember lehet  téren: 

13595566_10206395886717730_578083938_n.jpg

18:19 Demeter Éva a rokkantak képviseletében jött, társadalombiztosítási szakértő

„6 éve még jót ígértek nekünk, hogy megvédik és garantálják a nyugdíjakat, de aztán becsapták őket. „Sorstalanok és kifosztottak országa leszünk?” A szónok felemelte a szavát  a „szülőtartás” ellen. „Ne hagyjuk szótlanul, hogy egy élet munkája után bizonytalanság várjon ránk. Már nem elég az interneten hőbörögni, és nem elég 4 évenként szavazni. Be kell állni Sándor Mária és Pukli István mögé, mert ők azok, akik nem félnek.

2010-ben még a rokkantak nyugdíjat kaptak, de ma már csak segély jut nekik, azaz sokaknak az éhhalál. A Kossuth téri táborozást kihasználták anno azok, akik most hatalmon vannak. Mert akkor itt még demokrácia volt, és a vizitdíjat népszavazásra küldték, a tandíj ellen tiltakoztak, most pedig szétrombolják az oktatást és az egészségügyet.

18:07 Egy perces néma csönd a délután elhunyt tűzszerészek emlékére, Kiss László, ápoló beszél

Az első felszólaló Kiss László ápoló, aki elsőként állt ki Sándor Mária mellett. Szerinte egy éve próbálják feltárni, mi is a helyzet az egészségügyben, tiltakoznak, harcolnak, hogy itthon maradhassanak. Van még valaki, akihez nem jutott el a hangunk? – kérdezi. Van még, aki azt gondolja, hogy minden rendben van? Míg a hatalomnak a pénz nyújt biztonságot, egyre többen rabszolga sorban élnek. Fiatalon még lelkesen kezdte, és akkor „még voltak elegen”, de most már nagyon kevesen vannak, bár szeretnének sokan visszajönni, egy élhetőbb Magyarországra. Miközben a parlamentből nem azt üzenik, hogy mindez érdekli őket.

Ezután a szónok egy olyan ember üzenetét olvasta fel, akik nem tudott eljönni, mert tolószékben, „csaknem magatehetetlen nyomorékként él”. Az üzenetben pártállamhoz hasonlítják az országot, amely helyett jobb lenne egy olyan ország, ahol „nem érezném kevesebbnek magamat csak azért, mert mozgássérült vagyok és roma”. Egy olyan ország, ahol nem életveszély fogyatékosnak, betegnek lenni; ahol nem bűn szegénynek vagy gyermektelenek lenni; ahol nem harmadik világ szintű kórházak vannak. Ahol a sokszínű kultúrára legalább annyit költenek, mint a vezetők hobbijára. Ezért érdemes harcolni, és arra kéri a jelenlévőket is, hogy harcoljanak vele együtt. Hallatni fogják a hangjukat!

Tárgyalóasztalhoz is ülnének, mondja az ápoló, de nem csak elfogadni akarjak a diktátumokat, és a korábbi tárgyalások nem róluk szóltak. „Azért jöttünk, hogy hitet tegyünk, jó helyre születtünk, maradni akarunk… Akiknek menni kell, azok nem mi vagyunk”

17:51 Tegnapi beharangozó cikkünk:

Sándor Mária holnap egész éjszakás gigademonstrációt rendez a Kossuth téren. Ennek apropóján a fekete ruhás nővér beszé…

Közzétette: Kettős Mérce – 2016. június 30.

17:50 19:30 után pedig olyan művészek szórakoztatják a nagyérdeműt, mint Parti nagy Lajos, Kukorelly Endre, Dés László vagy Kollár-Klemencz László (a Kistehén együttes énekese)

17:45 A Tüntetésen felszólal többek között a tanítanék mozgalom képviseletében Pukli István, Törley Katalin és Pilcz Olivér, Iványi Gábor lelkész, Szabó Tímea, a PM társelnöke, aki egy hónapot dolgozott idén áprilisban segédápolónőként, Galló Istvánné, a PSZ vezetője, és természetesen Sándor Mária is

17:40 Már gyülekeznek a tüntetők

resztvevo.jpg

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.