Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Városliget, Ligetvédők: ellenzékiek által magukra hagyottak

Ez a cikk több mint 7 éves.

Ahogyan arra számítani lehetett, megérkezett az újabb letargikus, több éves tehetetlenséggel traumatizált TGM-írás a Városligetben zajló újabb ütközet kapcsán. Természetesen el kell olvasni, még akkor is, ha már az elején tudjuk, hogy mi a vége. Óvatos csatlakozásra való felhívás a közepén és végén, egy szükséges, de nem elégséges iromány.

ligetevodk.jpg

Köztudott, hogy éjjel kezdődött a rácsazás, a Közlekedési Múzeum biztonságiak általi „bevétele”. Lett volna idő, időnk arra, hogy reggelre odamenjünk, megszerveződjön a békés, polgári engedetlen kisebbség, amely megfelelő térfoglalással többség is lehet. De nem mentünk. Most se.

Mentek azok, akik hónapok óta kint alszanak a Ligetben, programokat szerveznek, s bár nekem kicsit néha hippis, de mélységesen szégyellhetem magam, hogy ezt egyáltalán megjegyeztem.

Itt írtuk le miért demonstráltak a Közlekedési múzeumnál a Ligetvédők:

Ezért tiltakoznak a Ligetvédők!

Sokan kérdezitek miért akadályozzák a Ligetvédők a Közlekedési múzeum felújítását, amikor arra szükség van? A válasz az, hogy nem az épület átalakításával van alapvetően a gondjuk a tiltakozóknak, hanem azzal amit az épület alá terveznek. De beszéljen helyettünk inkább Megyeri Szabolcs kertész a lenti videóban, amit röviden összefoglalnánk. – A közlekedési múzeum alá 2 szintes mélygarázst terveznek, amihez 9000 négyzetmétert betont építenének be a parkba – De ezt az építkezést úgy kezdték el, hogy ennek még nincs meg a végleges terve (egyébként pont ezért érdemes tiltakozni) – Ha megépül ez a mélygarázs, az vízzáró rétegként fog működni, illetve a beton fel fogja melegíteni a környék talaját, és veszélyezteti a Múzeum melletti terület élővilágát – Bár pontos terv még nincsen az eddig tudható információk szerint sok nagyon értékes fa, 80-100 éves fákat is ki fognak vágni. Hiába mondja azt a Városliget zrt, hogy ezeket nem vágják ki, hanem áttelepítik, valójában erre nincs technológia – Ha ez a terv a jelenleg tudottak szerint valósul meg, a Liget egy elég jelentős részében a város így is katasztrofális légszennyezettségű levegője szempontjából kulcsfontosságú növényzetet vágnak ki, aminek megfelelő minőségű fák csak egy emberöltő múlva tudnak felnövekedni Kérlek titeket linkeljétek be ezt a videót azoknak a barátaitoknak, akik nem értik mi történik most, és ha tehetitek osszátok meg, hogy minél többen tudják mi történik pontosan! A videó készítő Megyeri Szabolcs kertész youtube csatornájára itt tudtok feliratkozni: https://www.youtube.com/channel/UCUo2UMhdF4ELCgzrEV1gN2A

Közzétette: Kettős Mérce – 2016. június 29.

Ők ott voltak ugyanis tegnap is, tartották magukat, és nem tudtak posztolni a Facebookra a kopaszokról, mert éppen a kopaszok posztoltak az ő testükre. Nem tudtak nyafogni, hogy „úristen, mivé lett a haza”, mert ők tartották a billentyűzetét azoknak, akik a légkondiban ipari jelleggel szörnyülködtek (összekeverve a politizálást a sóhajtozással). Pár politikus – PM-ből és LMP-ből – meglódult, teljesített, a legnagyobb ellenzéki párt (MSZP) legnagyobb alapszervezete (budapesti) nyilván nem mozgósíthatott, lévén, ha nem is a kopaszok eszközeinek, de politikailag a kopaszokat oda küldők oldalán van.

A városligeti aktivistákat tegnap lelkiismeretlenül magukra hagyták, hagytuk.

Erre leginkább akkor jöttem rá, amikor tegnap kint voltam este a Ligetben, a Közlekedési Múzeumnál. Micsoda felfedezés – mondhatná bárki. Jogos. De amikor megérkezett az este, miközben a kopaszok és a rendőrök jókedvűen vagy unottan, kellemesen vagy minden tartalom nélkül diskuráltak, miközben épült a megrendelt paraván, amit már nem lehet átvinni, akkor a város talán legszomorúbb pontja, tere ez volt. Pár helyi lakos állt még ott, mintha vártak volna valamit, hogy ez így mégse lesz, hogy egyszer csak a Kertembe visszaszorított aktivisták majd kitalálnak valamit, ahogyan eddig is mindig.

El kell azonban mondani: kopaszok ellen küzdeni nem olyan egyszerű. Egyedül az nem megy, ha nem is annyira veszélyes – lévén a médiajelenlét miatt itt ők is „kötve” vannak eszközhasználatban –, de nem éppen olyan tevékenység, amit utazócirkuszszerű workshopon kell elsajátítani. Ligetvédők becsületére és józanságára legyen mondva, nem is úgy jártak el.

S ezt a történetet már eljátszotta a rendszerkritikus politikai világ, a nem aktivista és a ki nem álló Facebook-ellenzék (a sokaság). Emlékezzünk a vasárnapi nyitnikék népszavazás körüli kopaszokra, akik választási szakértősködésbe fogtak. Akkor is úgy és akkor ment és „állt ki” a szervezett, politikai ellenzék – lásd MSZP és stábjának „NER”-kompatibilis reakciója NVI-nél (esemény reggel, tüntetés-tiltakozás kora este) –, amikor már nem volt ügy, nem volt „illiberális” pillanat. Mert vannak ilyen pillanatok, de meg kell érezni a „kivételes” állapotot a „NER”-normális mindennapokban.

Akkor volt fel- és kiállás (pontosabban annak karikatúrája), de általában nincs. Helyette az van, mint tegnap volt: miközben ment a megosztás, „az itt vannak a kopaszok, nem, nem hiszem el” kórus, mennek a vicces kopaszos megosztások (online bátorság van, offline engedetlenség nincs), akkor senki a fenekét fel nem emelte. Ugyanazok az aktivisták fogták több mint 12 órán át a Ligetet, akik nap mint nap kimennek a Kertembe, ugyanazok az anyukák, Ilka utcai lakosok, ökoaktivisták, bloggerek stb.

A 100% antiorbánista ellenzéknek az önreferenciális, narcisztikus világa pedig várja, hogy frissüljön a Facebook, folytatja „a percről percre tudósítás” jellegű kiállását. Máskor felkérdeznek és vádolnak baloldali ellenzékieket, fanyalognak ellenzéki politikusokon, elszámoltatnak másokat Isten tudja milyen erkölcsi pozícióból, szidják az ellenzéki nyilvánosságot, bár azt a haverjaik írják tele, úristeneznek hit nélkül, de a Facebook-testükön túl a valós testüket igen ritkán teszik oda (tüntetni járni kissé mást jelent, mint amit a Ligetvédők csinálnak).

Mindezt csak azért mondom, mert a Városliget Zrt. birtokvédelmet kért a Kertemre, azaz hamarosan (akár már csütörtökön) indulhat az újabb kör, az újabb kopasz- és barikádmérkőzés, az újabb aktivisták kipakolása a közös térből. Majd meglátjuk, a megosztás, a felkérdezés, a „te mit csinálsz a rezsimben” moralizáló, kommentkivégző-politikája vagy a jelenlévő, a Ligetet megvédeni kész ember lesz-e több.

Meg azt is, hogy ki.

Böcskei Balázs

A szerző elemző.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.