Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mindenki megnyugodhat: Végre törvénybe írja a Fidesz, hogy lopni akar

Ez a cikk több mint 8 éves.

Az elmúlt hónapok korrupciós ügyei, harácsai, pökhendiségei után a Fidesz-szavazókban kétség maradhatott, tényleg mindent el akarnak lopni a Fidesz politikusai? Nem lehet, hogy Matolcsy csak véletlenül tolta ki azt a 260 milliárdot a haveroknak az MNB alapítványain keresztül? Tényleg Orbán Viktor 600 milliós felcsúti kisvasútjára kell pénzt költeni? Szerencsére a Fidesz a költségvetési salátatörvénybe bújtatott javaslatával most mindenkit megnyugtathat.

korrupcio-ellenes-tuntetes960x640.jpg

(Fotó: Hír24)

Igen, a fideszes srácok mindent el akarnak lopni.

A módosító javaslat ugyanis lényegében titkossá tenné az állami és önkormányzati cégek költését. Igen, azoknak a cégeknek a költését, amelyek csodálatos pályázatain keresztül folyik el a közpénzek nagy része. Az új javaslat szerint ha akárcsak közvetetten is bármilyen kis hátrány érné a köztulajdonban álló gazdasági társaságot egy adat nyilvánosságra kerülése esetén, akkor már jogszerűen tagadhatja meg az adatigénylés teljesítését.

De akkor is eltitkolhatja a működésére vonatkozó adatokat az állami vagy önkormányzati cég, ha a nyilvánosságra hozatal közvetve a társaság piaci érdekeit veszélyeztetné.

Nem kell jogásznak lenni, hogy egyértelmű legyen, ezt a törvényt azért hozták, hogy könnyebb legyen eltitkolni a közcégek költéseit. Mert a törvény szükségességének másik lehetséges oka az lenne, ha óriási veszteségek értek volna ilyen cégeket, mert nyilvánosságra kerültek a szerződéseik. De hát ilyen ügyről nem tudunk, pedig ha lenne, akkor biztos ezzel lenne tele a Fidesz-média.

Így marad a másik olvasat, hogy el akarják titkolni ezeknek a közpénzből működő cégeknek a költéseit. Méghozzá azért, mert olyan dolgokra akarnak költeni, amit nem szeretnének az állampolgárok orrára kötni, például a haverokra, a klientúraépítésre.

Láttunk erre pár példát az elmúlt időszakban. Ott vannak az MNB költései, a Századvég-akták, ott van a Mészáros Lőrinc cége által vezetett konzorcium, ami 72 milliárdot nyert vasútfelújításra úgy, hogy 52 milliárdért írták ki a közbeszerzést. Tehát egy jó 20 milliárdot dobtak rá – nyilván teljesen megalapozott és jogszerű okból, de azért mégiscsak bujkál bennünk a kisördög.

Választhatott volna más irányt is a kormánypárt. Például a demokratikusat, és mondhatta volna azt, hogy minden szerződésnek, amit az állami vagy önkormányzati cégek kötnek, nyilvánosnak kell lennie, és a megkötésük után fel kell kerülniük az internetre. Ha nem akarnának lopni, ezt csinálták volna, mert akkor ez hozna szavazókat. Viszont mivel lopni akarnak, hogy ebből finanszírozzák és tartsák fenn elitüket és részben politikai támogatottságukat, nem ezt csinálják, hanem titkosítanak, mert azzal vesztenek kevesebb szavazót.

Viszont most már mindenki megnyugodhat, pontosan tudjuk, mit akarnak a fideszes srácok, hiszen beleírták a törvénybe is: lopni.

A kérdés az, hogy mit akarunk mi. Például az elmúlt hónapok történései után ideje lenne már az utcára menni, és kinyilvánítani a véleményünket, hogy mi bizony nem szeretnénk, ha a srácok ellopnák a fejünk felől az országot, hogy aztán a pénzt odaadják a haveroknak, akik utána finanszírozzák a kampányaikat, hogy még több választást nyerjenek, és még több adóforintot lopjanak el.

Persze nem fog Orbán rendszere egy ilyen tüntetésbe beleremegni, nem fognak egymillióan az utcára menni, de arra pont jó alkalom, hogy legalább pár ezren kinyilvánítsák a lábukkal is, hogy ezt nem tűrjük. És nem csak most, hanem semelyik politikai párt regnálása alatt nem tűrjük.

Ettől nem fog megállni a lopás, de bekerül a tüntetés híre a lapokba, a tévékbe (amiket még nem foglalt el a Fidesz), fognak róla beszélni a kocsmákban, a családi ebédnél pár helyen. És ez kényelmetlen a Fidesznek, és kényelmetlen lesz a Fidesz szavazóknak. Esetleg még szavazatot is veszt a kormánypárt.

Ha pedig ezeken a tüntetéseken esetleg alternatívát is megformál valaki, hogy kéne kinéznie a tisztességes közpénzköltésnek, hogy kéne megakadályozni a korrupciót, még kényelmetlenebb lesz a kormánypártoknak.

Persze ettől nem fog megállni a lopás, de legalább nem úgy néz ki, mintha mindenkinek megfelelne ez az ütem, és talán egyre több szavazó megérti, ez így nem mehet tovább. Nem lehet olyan kormánya az országnak, ami törvénybe írja, hogy mindent el szeretnénk lopni.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 228 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.