Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tényleg Gyurcsánnyal kell érvelni Sándor Mária ellen?

Ez a cikk több mint 7 éves.

A Heti Válasz közöl eheti számában portrét Sándor Máriáról. A cikket a hetilap egyik legérzékenyebb szerzője, Élő Anita (aki az én tanárom is volt) jegyzi. A cikk ezzel a szöveggel indít:

„Hogyan lett egy budai építészcsalád gyermekéből apácajelölt, majd fekete ruhás nővér, az egészségügy bérharcának jelképes alakja, Gyurcsány Ferenc előretolt éke?”

Azon az apróságon lépjünk is túl, hogy a nem elhanyagolható bérharc mellett Sándor Mária az egészségügy rendbetételéért is küzd, ami mind jobb-, mind baloldalnak évtizedes célja. De mi az, hogy Gyurcsány Ferenc előretolt éke? Magának a szerzőnek is tudnia kell, hogy ez egy hazugság.

sandor-maria-nover_image_10338003_16-9.jpg

Aki követi Sándor Mária pályáját, tudja, volt már LMP-s, Jobbikos, PM-es, MSZP-s rendezvényen. És nem csak úgy randomra. Amikor elkezdte aktivista karrierjét, határozottan leszögezte, bárkihez elmegy, ha segít a céljában, nem válogat a pártok között, aki kiáll az egészségügyért, a dolgozókért és a betegekért, ahhoz elmegy.

Kicsit szomorú, hogy a Heti Válasznak Sándor Mária portréjának megfestéséhez az az apropó kellett, hogy hétfőn felszólalt a DK tüntetésén. És szomorú, hogy egy lassan másfél éves politikai pályát erre az egy momentumra felépítve mutat be. Persze ez nem egyedi eset, ezzel a hozzáállással a liberális értelmiség egy része sem tud mit kezdeni, ők a Jobbik rendezvényein való részvétel miatt támadják Sándor Máriát. De a hétfői tüntetés óta ezt teszi a Magyar Hírlap, a Magyar Idők, a 888.hu és a teljes kormánypárti média.

Pedig a legnagyobb tévedés, amit egy sajtómunkás tehet, az ez. Ugyanis itt nem Sándor Máriával vitatkoznak, nem az állításait vagy a mögöttük lévő tartalmat próbálják cáfolni, hanem egyszerűen behelyezik őt abba a szerepbe, amit az olvasóknak felépítettek már a politikai pártok. A Heti Válasz cikke nem cáfolja Sándor Mária állításait, nem is kíván velük vitatkozni, csupán egy portré ürügyén gyurcsányistázik.

Évekkel ezelőtt, amikor egyik nagyon buta cikkemben dühömben lebirkáztam a Békemenet tagjait, egyik ismerősöm rám írt, hogy hát izé, ő nem tartja magát birkának, reméli, hogy valójában én sem tartom őt, de ő kint volt a Békemeneten politikai meggyőződésből. Akkor megfogadtam, hogy nem dehumanizálom senki politikai véleményét, nem veszem el tőle a tévedés lehetőségét, hogy egy felépített gonoszsággal helyettesítsem. Nem húzom rá egy közösség véleményét egy gondolkodó emberre, aki bár az adott közösséghez tartozik, de egyetlen közösség tagjai sem gondolkodnak mindenről ugyanúgy. Nem fogok birkamenetezni, és megpróbálom azoknak, akik így tesznek, elmagyarázni, miért rossz ez. Nem írom azt, hogy a jobboldaliak mind ilyenek és ilyenek, nem írom azt, hogy a Fidesz-szavazók vagy a fideszesek ilyenek. Egyének egyenkénti véleményével és pártok véleményével fogok vitatkozni. Nem mondom azt, hogy a jobboldali média, hanem azt írom a kormánypárti média, és az olyan újságok, mint a Heti Válasz függetlenségének eldöntését meghagyom az olvasó számára. Azzal fogok vitatkozni, amit leírnak.

Mert ha nem ezt teszem, nem csinálok mást, mind dühöt adok ki, de semmilyen társadalmi vitát nem viszek előre, megfosztom őket a saját véleményük jogától, és én magam zárom be őket egy táborba, és saját magam állítom eléjük ellenségképként.

Nyilván nem mindig sikerül erre figyelni (most hétfőn sem sikerült), de törekszem rá. És sokkal jobb ország lenne Magyarország, ha mindenki törekedne erre.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 228 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.