Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Miért a VS újságíróinak kell vállalni a felelősséget?

Ez a cikk több mint 7 éves.

Igazából soha nem voltam a VS.hu rajongója, Kerényi György távozása, majd Keller-Alánt Ákos kirúgása után pedig még kevésbé. De ami most történik, az az igazság megcsúfolása. Maga a szemétség.

A pénteken nyilvánosságra került dokumentumok után lényegében megsemmisült a VS.hu hitelessége, hiszen egyértelművé vált, hogy az MNB pénzéből finanszírozták a portál működését. Csakhogy ez nem az újságírók felelőssége. Persze lehet azt mondani, hogy miért nem látták, mi történik a lapnál, de valójában péntekig ezt senki sem látta az országban – maximum sejtéseink lehettek. Azt lehetett látni, hogy valami bűzlik, a Matolcsy-öninterjútól kezdve biztosan, de sajnos, ma alig van olyan szerkesztőség Magyarországon, amelyik ne bűzlene, ne lenne ott az állami hirdetés vagy egy gyanús tulajdonos. Ha minden ilyen helyen felmondanának az újságírók, nem maradna sajtó.

d-vg20130531005-1500.jpg

Mert azzal tisztában kell lennünk, és végre beszélnünk kéne róla, hogy a két támogatói pénzből önfenntartó Direct36-on és Átlátszón kívül a tulajdonosok mindenhol – hol kevésbé, hol erősen – beleszólnak a sajtó működésébe. Egy olyan skálán, ahol az Index az egyik, a Magyar Idők a másik véglet.

Mégis ma reggel óta nem a VS tulajdonosai adják vissza pénzt, nem ők nyilatkoznak, és nem is Matolcsy György, hanem az újságírók próbálják visszaállítani a becsületüket, amin nem is ők ejtettek foltot.

Újságírók ugranak bele a semmibe, biztos egzisztencia nélkül, hogy a morális tartásukat, a tisztességüket és becsületüket megőrizzék. Köztük többen olyanok is, akik ezt már egyszer, nem is olyan rég megtették az Origónál, amikor Lázár János szomorú volt.

Matolcsy György pedig közben 5 millióra emeli a fizetését ahelyett, hogy eltakarodna a fenébe. Pedig el kéne takarodnia, ahogy Lázárnak is el kellett volna, de úgy tűnik, ma Magyarországon ők nem tehetőek felelőssé újságok, munkahelyek tönkretételéért vagy korrupcióért.

Igen, tudjuk, a legfőbb ügyész felesége volt azoknak az alapítványoknak a kuratóriumi elnöke, amelyek ezeket a pénzeket osztották a titkárnőnek, az unokatestvér médiacégének. De még ezt sem kell tudni, hogy megelőlegezzük, a magyar ügyészség semmit sem fog kezdeni ezzel az üggyel, semmit sem fog kezdeni a mi pénzünk ellopásával, semmit sem fog kezdeni a tisztességtelenséggel. Hiszen ma már Orbán Viktor is lenyilatkozta, nincs ezzel gond, és Matolcsy is elmondta, nincs miért lemondania.

Nekik nincs. Mert a tisztesség, úgy tűnik, nem adatott meg ezeknek a politikusoknak, és a felelősséget helyettük az újságírók viszik el, azok az újságírók, akik valóban kockáztatnak, amikor a tisztességet választják. És azok az újságírók is viszik a hatalmasok terhét, akik ott maradnak a VS-nél és egy életre meg lesznek bélyegezve, miközben valójában semmi törvénytelent nem követtek el, és etikátlanok is csupán a saját tudtukon kívül voltak.

Szar, szemét világ ez, ahol a felelősség nem Matolcsy György, nem Orbán Viktor, nem Polt Péter, nem Szemerey Tamás, Matolcsy unokatestvérének vállát nyomja, hanem azokét, akik csupán erkölcsösen akarnak élni ebben az országban, erkölcsösen akarják végezni munkájukat.

És ők veszítenek munkahelyet, egzisztenciát. Nem kéne ezt hagynunk, hogy így folytatódjon tovább!

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 228 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.