Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A tiltakozások ellenére is kevesebbet fogunk költeni idén oktatásra, mint korábban bármikor

Ez a cikk több mint 8 éves.

A 2016-os költségvetésben kevesebb forrás van előirányozva az oktatásra, rendszerfenntartásra, beruházásra, fejlesztésre, mint korábban bármikor. És bár eddig arról volt szó, hogy 38 milliárd forintos gyorssegélyt ad a kormány a KLIK-nek, a hétvégén kiderült, ez az összeg nem új forrás, hanem a 2016. évi előirányzott teljes pénzmennyiség egy részének korábban, már az első negyedévben történő felélése, a források időbeli előrehozása. Egyelőre semmilyen pluszforrás nem látszik az oktatásban.

image_13.jpg

A tüntető tanárok egyik legfőbb követelése, hogy az oktatásokra szánt források érjék el az ország GDP-jének hat százalékát. Bár az nem egyértelmű, hogy ez a beruházásokkal együtt értett források összessége vagy csupán a működési költségek finanszírozásának hat százalékra emelése, a jelenlegi előirányozás szerint egyik mutatóval sem érjük el a kért szintet.

Rétvári Bence államtitkár az Echo TV-ben három hete azt nyilatkozta, GDP-arányosan már tavaly elérte a 6,15 százalékot az állam által oktatásra költött összeg. Rétvári is azt mondta, a hat százalék az a szint, ami a minimum, kell hogy legyen. Csakhogy akkor az MNO megnézte mennyi ez a pénz a valóságban. 2014-ben a központi költségvetésből a KSH szerint az oktatásra 3,8 százalék jutott. Ha ehhez pluszban hozzáadjuk a beruházásokat, az egyházi intézmények és a non-profit intézmények oktatási ráfordítását, akkor 5,2 százalékot kapunk.

De nem jön ki a szám a kormány saját költségvetése, a költségvetési törvény szerint sem. A Policy Agenda számításai szerint, a 2015-ös költségvetési törvényben GDP-arányosan 4,8 százalékot, 2016-ra pedig 4,6 százalékot szánt a kormány oktatásra. Tehát azt láthatjuk, évről-évre egyre kevesebbet költ ezekre a területekre a kormány, és ha maradnak a költségvetési számok, akkor hiába az oktatási tiltakozások idén is kevesebb jut majd az oktatásra a GDP-hez mérten (persze, ebbe bele kell számolni azt is, hogy a GDP növekszik, tehát nagyobb szeletből a 4,6 százalék akár lehet több pénz is, mint a 4,8, de lényeges eltérés biztosan nincs).

Kép:MNO

Viszont a krétahiánnyal küzdő, központilag finanszírozott közoktatásban nem látunk újabb forrásokat, miközben az már tavaly év végén is látható volt, hogy alul van tervezve a közoktatás intézményeinek finanszírozása a KLIK-en keresztül. Tavaly év végére már 18 milliárdos hiányt halmozott fel az intézményfenntartó.

Februárban a kormány bejelentette, hogy 38 milliárd forintot adnak rendkívüli segélyként a KLIK-nek, hogy az rendezze tartozásait. A pénz meg is érkezett, ám ahogy a Napi Gazdaság nyomán megírtuk mi is, ez a pénz nem új forrás, hanem a KLIK teljes éves költségvetésének átütemezése. Lényegében ez azt jelenti, most kifizette a számlákat a kormány, de valójában nem hozták rendbe a KLIK költségvetését, sőt az év végére egy 38 milliárd forintos lyukat vágtak az intézményfenntartó költségvetésében.

A kormány, úgy tűnik, arra játszik, hogy a tiltakozások idejére úgy tegyen, mintha rendbe rakná az oktatás költségvetését, aztán pedig év végén megnézi, lesz-e még tiltakozás, ha nem, akkor újra felgyűjti az adósságokat.

A kérdés pedig egyszerű, ha a kormány nem ad pluszforrást az oktatásba, sőt 2010-hez képest a számok szerint 400 milliárdot vont el a szektortól, hogyan kívánja az oktatási tüntetések és a társadalom alapvető követelését, vagyis az oktatás rendbetételét teljesíteni? Ha csupán eltolja a KLIK adósságait a kormány, miként akarja felszámolni az oktatási rendszerben állandósuló forráshiányt?

Egy biztos, a jelenlegi oktatási tüntetések fő követeléseit láthatóan nem is akarja teljesíteni a kormány. Csupán átvészelni akarja a mostani időszakot. Csupán az a helyzet, hogy mindeközben napról-napra egyre rosszabb helyzetbe kerül a magyar oktatás.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 220 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.