Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A társadalom nyomása törte fel a vasárnapi boltzárat

Ez a cikk több mint 8 éves.

Hiába szabadkozott a kormány, hogy belemennek a küzdelembe, és megvívják a csatájukat a vasárnapi zárvatartásért, végül feladták az ügyet, ma visszavonták a javaslatot, ez pedig így egyértelműen a Fidesz 5 év tartó kormányzásának legnagyobb veresége. Illetve az MSZP és a teljes pártpolitikai ellenzék legnagyobb győzelme (a szavazói regisztráció visszavonása mellett). De mi miatt hátrált meg a kormány? Ezt szedtük össze 4 pontban
zarva.jpg

Politikai nyomásgyakorlás

A vasárnapi zárvatartás bejelentése után a DK, a munkáltatói oldal és a szakszervezetek is rástartoltak a vasárnapi zárvatartás eltörléséről szóló népszavazásra, de az MSZP volt az, amely másfél éven keresztül vitte, és nem engedte el a témát.

Az egyik tanulság az az ellenzéki pártok számára, hogy egyes ügyeket kell képviselni, méghozzá érthető célokat kitűzve. Persze az MSZP sikeréhez kellett a kormánypárt erőszakossága is. Hiszen a média is sokáig bohóckodásként kommunikálta azt, hogy a szocialista párt a népszavazási törvény visszásságai miatt nem tudta érvényre vinni népszavazási kérdéseit. De az idő előrehaladtával, és legkésőbb a kopaszok megjelenésekor nyilvánvalóvá vált, hogy itt a Fidesz a jogi kereteket csontig kihasználva, és azokkal visszaélve, sőt, a fizikai erőszak fenyegetésével is élve korlátozza a népszavazás intézményét, és így azt, hogy a polgárok dönthessenek a boltzár kérdésében.

A másik tanulság ennél sokkal egyszerűbb. Ma Magyarországon politikai nyomásgyakorlás nélkül nem lehet változást elérni. Nincs olyan, hogy a szakmai egyeztetéseken a kormánypárt nagy változtatásba belemegy, rá kell kényszeriteni. Ahogy a kopaszok körül kialakult balhé miatt, már nem lehetett tovább gáncsolni a népszavazást, és át kellett engedni a Kúriának a döntést. Ezután pedig a Fidesz nem kockáztathatott választási vereséget, el kellett törölnie a jogszabályt.

Az emberek kitartása az ügy mellett

Számos elfogadhatatlan itézkedést tett a Fidesz az elmúlt években, de az emberek egy idő útán megszokják, elhal a felháborodás. A vasárnapi boltbezárás kapcsán nem ez történt.  A boltzár bevezetése, az emberek ellenében az életükbe való belenyúlás, az arrogáns nyilatkozatok, az egyértelmű haveroknak juttatott piaci haszonszerzés (lásd CBA), ezt az intézkedést a kormány arrogáns politikájának és képmutató érvelésének egyik szimbólumává emelte. Valószínűleg, mivel minden vasárnap talákoztak az intézkedéssel és bosszúságot okozott nekik, folyamatosan, az állampolgárok nem tudtak túljutni a témán, beszédtéma maradt, és ezzel folyamatosan látszott az intézkedés elutasítottsága, illetve újra és újra emlékezetünkbe idéztük a hozzá kapcsolódó arrogáns magatartást. Másrészt mivel létezett egyfajta politikai megoldás, a népszavazás intézménye, és folyamatosan hírek is érkeztek róla, nem tűnt teljesen irreálisnak az, hogy el legyen törölve az intézkedés. Így megmaradt a boltzár ellenzésének nagy támogatottsága.

A Fidesznek valahol hátrálnia kell

Ha csupán a vasárnapi boltzár lenne most az egyetlen politikai téma, a Fidesz nem biztos, hogy meghátrált volna. De az oktatási és egészségügyi tüntetések mellett, a számos korrupciós botránnyal tűzdelt közéletben, ennyi csata megvívására nem képes egyszerre. Így valahol engednie kelett. Ez is jól mutatja, milyen fontos a tiltakozók közötti szolidaritás, ha sok jogos politikai ügy nehezedik a mindenkori kormánypártra, egyszerre nem képes őket kézben tartani, így meg kell valamiben hátrálnia. Márpedig, ha ezek az ügyek továbbra is tematizálják a közbeszédet, az valóban keresztülhúzhatja a kormány választási terveit.

Túl nagyra nőhetett volna a népszavazás

Egy ilyen népszavazási kérdés megspékelve a másik két kérdéssel, az állami vezetők bérplafonjának és a földeladás tiltalmának kérdésével már tényleg a kormány politikájáról szóló népszavazássá válhatott volna. Ezt a Fidesz nem egedhetette meg, így lépnie kellett, ezért vonták vissza a boltzárat.

Ezek a történések és lehetséges történések vezettek együtt a vasárnapi boltzár visszavonásához. Nem érdemes úgy csinálni, mintha a Fidesz zseniálisat húzott volna, hiszen saját maguk okozták rossz politikai döntéseikkel azt a helyzetet, amelyből ki kellett hátrálni. Érdemes azt is észben tartani a Fidesz meg se akart vívni a vasárnapi zárvatartásért, lényegtelen volt számukra, hasznos-e az intézkedés vagy sem a társadalomnak, csupán az számított nyernek vagy vesztenek rajta.

De érdemes még két szempontot észben tartani.

A munkavállalóknak juttatott vasárnapi pihenőnap akkár egy jó intézkedés is lehetne. Csakhogy ezt nem a többi munkavállaló kárára (akik közül sokak életét zavarta keményen a vasárnapi boltzár) kell megtenni, nem a társadalommal szemben, erővel és aroganciával átnyomva. A kormánynak az egymással szembeállított munkavállalók helyett, a vasárnapi pótlék radikális emelésével, a családosoknak juttatott heti kötelező pihenőnap törvénybe iktatásával, vagy más, nem a vasárnap is dolgozó munkavállalók életét korlátozó intézkedéssel kellett volna lépnie a családok érdekében, a munkavállaói jogok megvédése, ésl szigorú betartásával.

És erre még mindig meg is van a lehetőség, hogy egy értelmes társadalmi vita után, ne a CBA-nak, hanem valóban minden munkavállalónak kedvező törvényt hozzanak.

Ahogy megvan az esély arra is, hogy újra egy nagyon hasonló törvényt fogadjon el a kormány. Ugyanis a törvény hatályon kívül helyezésével megsemmisül az MSZP népszavazási kérdése is, ellenben egy új vasárnapi boltzárról törvény elfogadásakor ez a kérdés már nem fog létezni.

Az biztos, nagy vereséget szenvedett el a Fidesz egyik szimbolikus törvényének elvesztésével, a kérdés az, hogy magához az elvhez ragaszkodik-e majd, és ha igen, az valóban a munkavállalóknak vagy újra a CBA-nak fog-e kedvezni.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 216 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!

 

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.