Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lázár János nadrágja mögött sírva a Jobbik trollkodását betámadni ciki!

Ez a cikk több mint 7 éves.

A Jobbik hétfőn orbitálisat trollkodott a parlamentben. Korrupció témában ötven azonnali kérdést nyújtottak be Orbán Viktornak, aki ugyan nem volt jelen, de három ülés múlva kötelező lesz válaszolnia a kérdésekre, addig pedig minden ülésen felolvassák a szélsőjobboldali párt ötven kérdését. Nincs olyan téma, melyben egyetértenék a Jobbikkal, és bár fontos ügynek tartom, a korrupció sem az első helyen szerepel a politikai listámon: az ország szociális helyzete, a romló és hozzáférhetetlenné váló közszolgáltatások, a lakhatási válság, a mélyszegénységben élő emberek helyzete vagy az egyre kiszolgáltatottabbá váló dolgozók helyzete szerintem sokkal nagyobb veszélyt jelent a magyar társadalomra, mint a korrupció. De ezzel együtt is, több szempontból ütősnek és hasznosnak tartom a Jobbik akcióját, egy olyan ellenzéki fellépésnek, amelyik nem belesimul a Nemzeti Együttműködés Rendszerébe, hanem kihasználva annak képmutatását, gyengíti azt.

d_noe20160404028.jpg

(Fotó: MTI / Bruzák Noémi)

Jó lenne, ha minél több ilyen ellenzéki akció létezne, minél több témában, ezért is volt üdítő, amikor Juhász Péter, az Együtt politikusa bravúrosan meghekkelte a kormánypárt sajtótájékoztatóját. Juhász akkor kezdeményezésre kész, azaz nem NER-kompatibilis ellenzékiségről tett tanúbizonyságot, és megkérdőjelezhetetlen szimbolikus győzelmet aratott.

Ezért dühítő a Magyar Szocialista Párt reakciója. Elsőként Lázár János dorgálta meg a Jobbikot, amiért trollkodásukkal elvették a lehetőséget szegény MSZP-sek elől, hogy azok is azonnali kérdéseket tegyenek fel. A Lázár után felszólaló Bárándy Gergely pedig szépen bebújt a miniszter szárnyai alá, és rinyált egy sort: „Itt nem jóhiszemű joggyakorlásról, hanem joggal való visszaélésről volt szó a Jobbik részéről. Valóban megakadályozta az ellenzéki pártokat abban, hogy éljenek ezzel az ellenzéki eszközzel. Méghozzá tudva azt, hogy egy hónapja várunk arra, hogy Matolcsy miniszter úr személyesen jöjjön be. Három kérdést kívántunk feltenni Matolcsy miniszter úrnak, ebből egyet sikerült, kettőt pedig nem”.

Na halljunk oda, szegények, már egy hónapja várnak engedelmesen a sorukra. Sebaj, legalább megsimogatta buksijukat a Jani bácsi.

A NER-en belül a parlamentarizmus nem más, mint egy orbitális képmutatás. A magyar Országgyűlés megszűnt olyan helynek lenni, ahol a nép választott képviselői, a nép érdekeit képviselve mérlegelik, vitatják meg az ország kardinális kérdéseit. A parlament épületében a képviselők ma egyedül maguk és pártjuk privát érdekeit képviselik, a mérlegelésnek és megvitatásnak pedig még az illúzióját is elveszik a villámgyorsan áttolt, egyéni képviselői indítványként benyújtott törvények (melyek sokszor salátatörvények is). Mindezt a házszabály teszi lehetővé, az a házszabály, melyre az MSZP most oly engedelmesen apellál.

Drága MSZP-sek, szolgai rinyálás helyett mi lenne, ha ti is kitalálnátok ilyen ütős vagy még ütősebb akciókat. Ahelyett, hogy Lázár János kegyes döntőbíráskodására hagyatkoznátok, mi lenne, ha saját kreativitásotokkal és politikai dörzsöltségetekkel garantálnátok, hogy ne egy olyan párt mérjen csapást a miniszterelnökre, melyről mindannyian tudjuk, hogy képtelen lenne kormányozni az országot, gyűlölködést és erőszakot szítana, és amúgy meg sok mindenben folytatná a Fidesz politikáját (hiszen a Fidesz lényegében magáévá tette a Jobbik elképzeléseit).

Ma Magyarországon rengeteg ember drukkol a NER bukásához, és emiatt rengeteg ember örül, ha valaki képesnek mutatkozik arra, hogy fogást találjon a rendszeren. És teljesen jogos, ha az emberek szimpatizálnak azzal a szereplővel, aki képes ezt megtenni. És az a tisztességes, ötletes és hiteles baloldal felelőssége lenne, hogy ezt ne egy olyan párt tegye, amely tovább mélyítené a társadalmon belüli szakadékokat, amely tovább rontana a gazdaság helyzetén, amely tovább erősítené egyes társadalmi csoportok kizárását a jólétből. Hanem egy olyan, amely újra összetoldozná a társadalom szövetét, szolidaritás és igazságosság révén mindenkit segítene a jóléthez vezető úton.

De ha az ellenzékiség annyiban merül ki, hogy a rendszer szabályaira hivatkozva, a rendszer fenntartóit döntőbírának tekintve, elszöszmötölünk a parlamentben, akkor hagyjuk az egészet a francba.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 212 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.