Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ma arról lehet párbeszéd, ami a kormánypárt érdekében áll, és úgy, ahogy a kormány akarja

Ez a cikk több mint 8 éves.

Nyolcvan értelmiségi, művész és közéleti szereplő írta alá a Városligetbe tervezett múzeumi negyedet támogató petíciót. Nem akarom megkérdőjelezni a véleményüket, vagy kormánybérencnek beállítani ezeket az embereket, hiszen, bár olyan is van köztük, számos kiváló ember, például Vitézy Dávid és György Péter is állítólag aláírta a petíciót. (Azért állítólag, mert ketten a névsorból, Gőz László és Plaugyai István már jelezték, ők bizony ezt nem írták alá). Csupán egyetlen egy mondatra és az abból következő hiteltelenségre szeretném felhívni a figyelmet.

sanaa01.jpg

(Fotó: Liget Budapest)

„Egy dologban azonban mindannyian egyetértünk: szeretjük a városunkat, szorgalmazzuk a róla és érte való párbeszédet, a fejlődés igenlését és az időtálló hagyományok tiszteletét” – áll a a petícióban.

Lenne itt egy kis gond. Ugyanis teljesen hiteltelen a Városliget beépítése kapcsán bármilyen párbeszédről beszélni, amikor a Városliget Zrt. 20 ezer aláírást át sem volt hajlandó venni, amikor a Kúria egy nem létező törvényi passzusra hivatkozva semmisítette meg a Városliget tervéről szóló népszavazási kezdeményezést, amikor 100 milliókat költenek el olyan propaganda-kiadványokra, amelyek hamisan mutatják be az építendő múzeumokat. Tehát nehéz párbeszédről beszélni akkor, amikor a valódi párbeszédet elutasítja a döntéshozó fél (persze Baán néha leül vitatkozni valakivel, hogy úgy nézzen ki mintha, de a valódi politikai döntéseket eredményező vitát a kormánypárt elfojtja).

Én nem hiszek abban, hogy aki szóba áll a Fidesszel, akár egy apró kérdésben is egyetért vele, az kollaboráns lenne, viszont azt gondolom, hogy ez a petíció, ezzel a mondattal, ebben a formában sajnos nem jó másra, mint arra, hogy úgy tűnjön, a kormány bárkivel hajlandó egyeztetni, aki vele egyetért.

A Nemzeti Választási Irodánál történtek után, amikor a népszavazás intézményét minden az eddigi bizonyítékból következő gyanú alapján a Fidesz megrendelésére fojtották meg. Amikor saját „civiljeivel” kitömött Nemzeti Köznevelési Kerekasztal nevű izével bábjátékozza a kormány, hogy itt van egyeztetés. Amikor a parlament csak azért létezik, mert ciki lenne ha nem lenne, meg jó kommunikációs felület. Amikor az ellenzéki vizsgálóbizottságokat sorra fojtják el a kormánypártok, kihasználva azt, hogy ők mondják meg mi a házszabály, mi a jog. Amikor… Hosszan sorolhatnánk, hiszen mindenki látja mi zajlik az országban.

Ilyen időkben pedig a párbeszéd fontosságáról beszélni, a kormánypártot támogatva, hát minimum végtelenül ciki…

Nyilván ezt kellett beleírni a petícióba, mert ez a látszat, és ezt fenn kell tartani. És én értem, hogy Vitézynek, meg György Péternek más és más szempontból fontos a Liget ügye, de ennyire vaknak nem kéne lenni.

Értem én, hogy lehet hivatkozni arra, hogy apró sikereket el lehet érni, például Budapesten a Magyar Kerékpárosklub ért el icipici, de óriási hatású sikereket tárgyalások útján. De ennek nem a maximumnak, hanem a minimumnak kéne lennie, amit a rendszerből ki lehet hozni. Az is igaz, hogy a szakmai szervezetekkel való egyeztetés soha nem volt a magyar politika sajátja, de itt most léptékváltás van, és ezt észre  kéne venni.

Ma Magyarországon az a döntést eredményező politikai párbeszéd, ami a kormánypárt érdekében áll, és aminek a menetét ő határozza meg. Ha pedig nem áll érdekében a párbeszéd akkor erővel, látszat-párbeszéddel, a saját szervezeteivel folytatott álegyeztetéssel leveri a civil társadalom kezdeményezéseit.

György Péter és Vitézy Dávid kiállása akkor lett volna hiteles, ha felemelik a szavukat akkor is, amikor megakadályozta a Kúria a népszavazást a Városligetbe építendő múzeumokról, arra hivatkozva, hogy a múzeumokról szóló döntés szerepel egy olyan törvénytervezetben, amely a költségvetést is érinti, költségvetésben szereplő tételről pedig nem lehet szavazni. Csakhogy abban a törvénytervezetben, amelyre a Kúria hivatkozott, még a múzeum szó sem szerepel. Ilyen döntések mellett pedig nem lehet párbeszédről beszélni.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 212 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.