Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Most sem segít a dühödt felelőskeresés

Ez a cikk több mint 8 éves.

Borzalmas, ami Brüsszelben történt, minden halál borzalmas, a terror pedig sokkoló, a gyilkolás célja az, hogy rémületet és indulatot keltsen, hogy fokozza a feszültséget, és a társadalmat olyan rossz döntésekre kényszerítse, amelyek azután tovább igazolják a terrort.

160322085426-brussels-blast-39-0322-overlay-tease.jpg

Alig telt el két óra a brüsszeli terrortámadások után, és Gyürk András fideszes EP-képviselő máris megírta, hogy Brüsszel a hibás, nem sokat késett Kósa Lajos sem, hogy a menekültválságot tegye felelőssé. Földi László állítólagos nemzetbiztonsági elemző, pedig kimondta minden pánik alapmondatát: „Ha Európa vezetői nem lépnek, mind bele fogunk pusztulni”.

Nagyon nehéz kimondani, de sajnos a helyzet az, hogy nem tudunk minden terrortámadást megakadályozni. Nyilván voltak olyan terrortámadások, amelyeket meg lehetett volna, és lesznek is olyanok, amiket emberi mulasztás miatt nem sikerül majd, de a mostani nem feltétlenül figyelem-, pénz- vagy energiahiány számlájára írható.

A mostani terrortámadás előzménye a francia támadások egyik kitervelőjének, Salah Abdeslamnak az elkapása. Nem tudhatjuk pontosan, hogy félve Abdeslam árulásától társai élesítettek egy későbbre időzített, félig-meddig kész tervet, vagy bosszú volt-e az elfogás miatt a terrortámadás. De azt tudhatjuk, nem független az elfogástól a támadás, hiszen Abdeslam újabb támadásra készült, feltehetőleg pont arra, amit nélküle végrehajtottak.

Tehát a szolgálatok tudhattak a bekövetkező veszélyekről és mégsem tudták megelőzni. De ebből nem azt a következtetést kell levonni, hogy nem tettek meg mindent, vagy a tehetetlen politika okozta a támadásokat. Hanem azt kell észrevenni, a terroristák pontosan azt akarják, ne tudják elkapni őket, ismerik a titkosszolgálatok módszereit, ezért nem is lehet minden esetben elkapni őket.

Persze lehet és kell is még több pénzt adni jobb eszközökre, jobb munkára, hiszen minden emberéletért meg kell küzdeni, és minden ember életét meg kell próbálni megvédeni, de számolni kell reálisan azzal, hogy ez nem fog mindig sikerülni.

Azok a magyar és európai politikusok, akik most a terrortámadás kapcsán vonnak le nagyívű következtetéseket arról, hogy Brüsszel vagy a menekültek tehetnek ezekről a terrormerényletekről vagy ők felelősek a halottakért, nem csupán tévednek, hanem a terror áldozatain hajtanak végre politikai nyerészkedést. Lehet, ezt nem szándékosan teszik, csupán tényleg annyira hisznek a „ki a hibás” logikában és saját politikai igazukban, de tévednek.

A tévedésük legnagyobb alapja pedig az, hogy sem a brüsszeli vezetők nem akartak Brüsszelben terrorakciót, sem a menekültek helyzetének nem használ, hogy terrortámadás történt Brüsszelben. Márpedig a válságzónákból érkező menekültek elsöprő többsége pont terroristák elől menekül, és ő maga nem terrorista és nem is potenciális terrorista. Ahogy a bevándorlók sem. Ahogy Párizsban is ott voltak a bevándorlók leszármazottai a hősök és az áldozatok között, most is ott vannak a rendőrök és a mentők között, illetve az áldozatok között is vannak bevándorlók gyerekei, muszlimok is.

Ami pedig még rosszabb, a tévedésükből kifolyólag pont azt a terrorlogikát igazolják, amely arra törekszik, hogy a világ muszlim lakosságát nyomorba taszítsa, radikalizálja, hogy ebből merítsen támogatást.

Persze az ember egy ilyen helyzetben felelősöket akar találni, ki akarja adni a dühét, és hibáztatni akar valakit a megmagyarázhatatlanért. De ez nem mindig vezet megoldáshoz. Esetünkben pedig pont a megoldást akadályozza, ami nem a dühödt felelőskeresés, hanem a reális politikai döntések végigvitele az Iszlám Állam ellen és a terrorizmust kiváltó tényezők felszámolása érdekében. Azt érezzük, hogy egy ilyen megrázó pillanatban valami megrázó válaszlépést kell adni, de valójában ez nem igaz, nagyotmondással, hibáztatással nem fogunk egyetlen terrorakciót sem megakadályozni.

A nyugati vezetők mind azt fogják mondani (persze miközben többségük ez ellen cselekszik) – és jó, ha mi is értjük -, hogy a szolidaritás és szabadság lehet csak a válasz bármilyen terrortámadásra. Ez pedig azt jelenti, nem engedjük magunkat túszul ejteni, hogy egyetlen egy terrorista sem szabad, hogy éket verjen a nemzet tagjai közé, hogy elérje a célját, a szabadság gyengítését, és ez még igazabb az összeurópai kérdésekben. Nem lehet Brüsszelt támadni azon a napon, amikor Brüsszel szívében robbantottak a terroristák.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 204 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.