Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány blöfföl, a Tanítanék Mozgalom készül a sztrájkra

Ez a cikk több mint 8 éves.

Ma reggel két hír is megjelent a kormány oktatáspolitikájával kapcsolatban. Az egyik a tananyag csökkentéséről, a másik pedig a Klik megszüntetéséről szól. A magyar média egy része úgy vette át ezeket a híreket, mintha valóságos bejelentésekről lett volna szó, pedig valójában, egyetlen konkrétum, dátum, változásról szóló ígéret sem hangzott el.

tanitanek-tuntetes-marc-15-csoszo-gabi.jpg

Fotó: Csoszó Gabriella / FreeDoc

Rétvári nem beszélt arról, mit jelentene pontosan a Klik megszüntetése. Milyen hatáskörök hova kerülnének? Csupán táblacseréről lenne szó az intézményeken, vagy valóban megszűnne a központosítás, a felülről jövő kontroll? Visszakapnák az iskolák az önállóságukat, és ha igen, ez mit jelentene? Ugyanígy a tananyag- és az óraszámcsökkentésről sem hangzott el semmi konkrétum, csak az, hogy ezek lesznek. Azt pedig számos alkalommal láttuk az elmúlt években, mi történik, ha egy tiltakozómozgalom hisz a kormánynak, és leáll, hogy kerülnek bele apró módosítások a törvénybe, miként marad ki a megígért ráfordításnövelés „véletlenül” a költségvetésből. Az egészségügyi dolgozók jól tudhatják például ezt, hiszen a tiltakozások után az ápolóknak, orvosoknak tavaly többször is megígért béremelésből és a szakorvosoknak megígért minimálbérből végül lényeglében nem maradt semmi idénre.

Tehát addig, ameddig nem látjuk törvénybe írva, nem látjuk elfogadva, és nem látjuk a konkrétumokat, ez csupán maszatolás, amelynek célja, hogy gyengítse a tiltakozómozgalmat. Mert mibe kerülne egy konkrét törvénytervezet benyújtani a Fidesznek? Vagy legalább a sajtóban állítani valami konkrétat? Ha pedig ez nem történik meg, akkor mi is a bejelentés?

De még ennél is nagyobb gond, hogy a kormány az azonnali követelésekre se válaszol. Még mindig nem tudják a most 11.-esek, miből fognak jövőre érettségizni, a tankönyvekről és a pedagógusok kötelező óraszámáról még csak ígéretek sincsenek, nem hogy megoldási javaslatok. Pedig a Civil Közoktatási Platform Azonnali követeléseinek minden konkrét követelése valóban azonnal, rendeletmódosítással (tehát törvénymódosítás nélkül) teljesíthető.

Emellett a kormány valótlanságokat állít az oktatásfinanszírozásról: az elmúlt években a kormány állításaival ellentétben nem nőtt, hanem csökkent az oktatásra fordított költségvetési összeg a GDP százalékában, és nem hangzott el arról ígéret, hogy a kormány növelné az oktatásra szánt állami kiadásokat. Márpedig enélkül, nem biztosítható a XXI. századi oktatás Magyarországon.

Ez tehát csupán zavarkeltés, semmiképpen sem a gyerekeink jövőjének biztosítása. Holnap, 23-án éjfélkor lejár a Tanítanék Mozgalom ultimátuma. Követeléseik nem lesznek addigra teljesítve, így jöhet az egyórás sztrájk.

Bár mindenki kavar a szakszervezetektől a kormányig, a bejelentés ma megtörtént: 30-án 8 órától 9 óráiig egy órás sztrájkra hívják fel a dolgozókat! Polgári engedetlenségre, mert nincs mód ma Magyarországon törvényesen sztrájkolni, viszont az országért aggódó állampolgároknak kötelessége kiállni a jogaikért! A Tanítanék Mozgalom arra hívja a tanárokat és a velük szolidáris állampolgárokat, hogy 30-án 8-9-ig az iskola előtt állva fejezzék ki, hogy valódi változásokat követelnek az oktatásban.

Az „Egyórás tiltakozás az oktatás szabadságáért” Facebook-eseménye: https://www.facebook.com/events/1574608016189623/

A tét még mindig egyszerű: a gyerekeink jövője, megfelelő oktatása, és ezzel az ország jövője.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 204 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.