Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pukli ultimátumot hirdetett, sztrájk jöhet! – Élőben a március 15-i eseményekről

Ez a cikk több mint 8 éves.

Számos megemlékezést és tiltakozást tartanak egyszerre az országban az 1848. március 15-én indult forradalom évfordulóján és a szabad sajtó napján. A Kettős Mérce ott lesz a nap legfontosabb eseményein, és videókkal, fotókkal, szöveges beszámolókkal mutatja meg azt, ami a Fidesz-médiában nem fog elhangozni, a valóságot. 11 órától végigkövethetitek Orbán Viktor beszédét, majd az ellenzéki tüntetéseket, a Múzeum körúton és a Hősök terén, 15 órától pedig tudósítóink ott lesznek a Tanítanék mozgalom tüntetésén.

12499037_10154033523839851_240298651_o.jpg

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 182 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!

20:15 Mit tudunk a mai nap után?

Orbán Viktor és Áder János nem fog bocsánatot kérni, tehát jöhet a sztrájk. A követelések pedig nem bonyolultak. 21. századi oktatást, egészségügyet, több tiszteletet a népnek. De a sztrájk csak akkor lesz sikeres, ha a társadalom elé áll, ha te is mellé állsz, ha rábeszélünk erre minél több embert.

Orbán Viktor és Áder János nem fog bocsánatot kérni, tehát jöhet a sztrájk. A követelések pedig nem bonyolultak. 21. szá…

Posted by Kettős Mérce on Tuesday, March 15, 2016

17:30 Nincs hatalmad felettem 

A tüntetés a Kossuth-nóta és a tüntetők szlogenjévé vált „Nincs hatalmad felettem” felkiáltás éneklésével ért véget.

Pukli István ultimátumot adott a kormánynak! Amennyiben Orbán Viktor és Áder János nyolc napon belül, március 23-ig nem kér bocsánatot az elmúlt hat évben megalázott emberektől, úgy március harmincadikán egyórás, országos munkabeszüntetés következik!!Pukli szerint ma a Fidesz törvényben tiltja a sztrájk lehetőségét, és ezért békés polgári engedetlenséget jelent a munkabeszüntetés. „De milyen törvény az, amely a hatalmat védi az emberekkel szemben?”Kövesd az eseményeket a linken: http://kettosmerce.blog.hu/2016/03/15/talpra_magyar_tiltakozok_es_emlekezik_az_orszag_marcius_15-en

Posted by Kettős Mérce on Tuesday, March 15, 2016

17:25 Pukli István ultimátumot ad a kormánynak

A Teleki Blanka Gimnázium igazgatója szerint a téren van velük a társadalom 75%-a, a Fidesz-szavazók 65%-a, 950 támogató intézmény, 70 támogató szervezet, 35 ezer tüntető.

Pukli: Itt van az intézmény (a Parlamentre mutatva), amely nem épít, hanem uszít. Tegyük le a generációk óta cipelt terhet, mint egy nehéz zsákot. Amíg fenyegetések vannak, nem lehet szó egyenrangúak tárgyalásáról. Orbán és Áder kérjenek bocsánatot a megalázott emberektől március 23-ig. Amennyiben ezt nem teszik meg, és nem alakul valódi kerekasztal, 2016. március 30-án egyórás országos munkabeszüntetésre szólítja fel a 70 támogató szervezetet, a 950 intézményt és mindenkit, akit érdekel gyermekeink jövője.

Az eddigi féllábú kerekasztal helyett hozzáértő, humánus és tárgyalóképes felekre van szükség,akik valódi döntéseket hozhatnak.

Csakhogy Magyarországon ma nem lehet sztrájkolni. A törvények szerint a kormánnyal csak egyetértetni szabad. Ezért csak polgári engedetlenséggel lehet fellépni az olyan törvények ellen, amelyek a kormányt védik a néppel szemben.

Történelmi pillanatot élünk. Az egy órás sztrájk alatt a tanárok kimennek majd az iskola épülete elé. A támogatókat is arra kéri, hogy jöjjenek az iskolák elé. Álljon le az élet magyarorzágon egy órára! A kormánynak meg kell értenie, hogy nem mehet az országgal szemben. A munkabeszüntetés most csak egy óra, de a következő héten már 2 óra lehet.. És így tovább…  „Az én bátorságom a ti bátorságotok is.”

Ne vigyétek el a gyerekeiteket Magyarországról, hanem harcoljunk… legyünk jó hazafiak!

17:20 „Én ateistaként magyarázom az egyházaknak, hogy nem keresztényi dolog kizárni a szegény gyerekeket az iskolából.”

L. Ritók Nóra tanár szerint az oktatás feladata, hogy mérsékelje a társadalmi különbségeket, de a mai oktatási rendszer a társadalmi egyenlőtlenségek növelésének eszköze. Sosem volt ennyi szegregált iskola. Az egyházi és az állami iskolák is nyíltan felvállalják az elkülönítést.

„Azokért vagyok itt, akik a döntéshozók szerint a családi szokások szerint nem reggeliznek, és nem azért, mert nincs mit.”

A tanárokért, az igazgatókért is szót emel, akik a szegregált iskolákban dolgoznak, és küzdenek azokkal a problémákkal, amiket az állam nem ismer el.

„Én ateistaként magyarázom az egyházaknak, hogy nem keresztényi dolog kizárni a szegény gyerekeket az iskolából.”

„Szerintem is tárgyalni kell, de ezek a kerekasztalok az időt húzzák és a csúsztatást szolgálják. Azt a kommunikációt, ami sikerként kommunikálnak mindent, függetlenül attól, hogy mi a valóság.”

„Erőt ad, hogy nem vagyok egyedül. És nézzetek körül, nem vagytok egyedül!”

17:15 „A jövő orvosának, gázszerelőjének és állattenyésztőjének is modern ismeretekre van szüksége”

Neubauer: Nem pártszimpátia vezérli a szülőket, kulturális hagyományainkon nyugvó, korszerű és szabadabb iskolát akarnak! Nem elavult tudást és nem értelmetlenül szorongó, túlterhelt gyermekeket. A jövő orvosának, gázszerelőjének és állattenyésztőjének is modern ismeretekre van szüksége. A sajátos nevelési igényű vagy sérült gyermekekre is értékként kell tekintenie az államnak, és ennek függvényében kell kapjanak segítséget.

Cinikus önkény megpróbálja megfélemlíteni azokat, akik hazaszeretetből és a gyermekek érdekében emelik fel a szavukat. De tudniuk kell, hogy nekünk szülőknek nincs hova hátrálnunk! Gyermekeink jövője a tét. Gyermekeink jövője illetéktelenek kezében van.

17:10 A minőségi oktatás nem pártállás függvénye

A szülők képviseletében Neubauer István szerint 2011 óta a kormány vissza akarja fordítani az időt, elavult ismeretek, röghöz kötés jellemzik a janicsárképzőket. A 48-asokkal együtt felelős kormányzatot követelt Budapesten! 

Elmondása szerint a minőségi oktatás iránti igény nem pártállás, nem ideológia függvénye, mindenkinek kijár. És szerinte elfogadhatatlan, hogy az állam legyen az, amely akadályozza a gyerekek esélyegyenlőségét.

17:05 Panoráma-látkép az egyik mellékutcából

12422380_10154008744194452_1197007644_o.jpg

17:05 Békés Gáspár diákolimpikon is tüntet

Az verte ki nála a biztosítékot, amikor Balog bejelentette, hogy a diákolimpikonok a kormány „reformjait” támogatják. A kormány szerinte propagandát tol, és az ország megosztására törekszik, fehér inges rendes emberekre, és oktalan kockás ingesekre szabdalja szét a társadalmat. De az embereknek joguk van tüntetni, ha a kormány a legfontosabb ágazatokat, az oktatást és az egészségügyet szétveri.

„Olyan országban szeretnék élni, ahol nem minősítik az embereket, nem mondják azt, hogy a kockás többség nem ér semmit.”

Esélyegyenlőséget szeretne, és azt, hogy a döntésekbe bevonják az érintetteket. Sokszínű oktatást szeretne, ahol a tananyag és a módszerek a diákok képességeihez illeszkednek. A jövő a tudásalapú társadalomé, és különösen fontos, hogy kritikusan gondolkodjunk.

Kéri a kutatókat és oktatókat, hogy hallassák ők is a hangjukat a demokratikus Magyarország érdekében!

17:00 Pilz Olivér felolvassa a pedagógusok azonnali követeléseit tartalmazó 12 pontot

A tömeg minden egyes követelésre hangos igennel válaszol. A követelések ide kattintva olvashatók el.

  1. Az érettségire vonatkozó módosításokat halasszák el!
  2. A középfokú szakképzési rendszerben a kormány által tervezett minden változtatást azonnal függesszenek fel! Biztosítsák mindenkinek a lehetőséget a középfokú végzettség megszerzésére!
  3. Csökkenteni kell a tanulói terheket!
  4. A különleges bánásmódot igénylő gyermekek méltányos és eredményes ellátásáért azonnali, kármentő intézkedések szükségesek!
  5. A kormányzat tegyen azonnali intézkedéseket a roma tanulók növekvő szegregációjának visszaszorítása, a diszkrimináció minden formájának hatékony tilalma érdekében!
  6. Követeljük a tankönyvválasztás tényleges szabadságát!
  7. A pedagógus életpályához kapcsolódó minősítés és a pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszerét azonnal fel kell függeszteni, a folyamatban levő eljárások befejezésének kivételével!
  8. Azonnali hatállyal teremtsék meg a nyugdíjas pedagógusok továbbfoglalkoztatásának jogszabályi kereteit! Szüntessék meg a létszámstopot!
  9. A pedagógusok kötelező óraszámát 22 órában kell rögzíteni, el kell törölni az ezen felüli kötött munkaidőt!
  10. Követeljük az oktatásfinanszírozás legalapvetőbb forrásainak biztosítását!
  11. Elvárjuk az oktatással kapcsolatos őszinte és nyilvános kommunikációt!
  12. Új alapokra helyezett, az elért eredményekre építő közoktatási rendszer kidolgozását kell azonnal elkezdeni!

16:55 Sándor Mária csöndje

 

16:48 „Ahogy akkor a fekete, ma a kockás vált a szabadság szimbólumává”

A fekete ruhás ápolónő az egészségügy helyzetéről beszélt. „Ahogy akkor a fekete, ma a kockás vált a szabadság szimbólumává.” „Az ápolónők, az egészségügyi dolgozók itt vannak, most vonultak be a Kossuth térre!”

„Voltam a médiában DK-s, LMP-s, PM-es, Soros által támogatott, de számomra ember az ember, a politikus is. Szóba állok mindenkivel.”

„Egyre többen haladunk a szabadság, az igazságosság, a ‘48-as szellem útján! Sokan félnek, féltik, amit még elveszíthetnek, de most harcolni kell, hogy aztán ünnepelhessünk.”

Büszke vagyok rátok, pedagógus kollégák, büszke vagyok, hogy veletek harcolhatunk egy szabad oktatásért, gyermekünk jövőéért! Ápoló vagyok, a kollégáimért tüntetek, a betegekért, a rokkantakért – mondja Sándor Mária

A végén a tömeggel együtt elénekeli a Ha én rózsa volnék című dal egy részét és elmondta a Himnusz utolsó versszakát. Majd a néhány a héttel ezelőtti tüntetéshez hasonlóan arra kérte az embereket, hogy egy percig némán álljanak.

16:42 Sándor Mária beszél

Egy tanár levelét olvassa fel, aki néhány történeten keresztül bemutatta, ahogyan magánkezdeményezésből megszervezte ingyen a tantermek kifestését. A tanárnak azt sem engedték, hogy nyugdíj után tanítson, pedig az osztályát fel kellett készítenie érettségire. A Hermann leveléhez az iskolája nem csatlakozhatott, mert a tankerületi vezető nyomást gyakorolt az igazgatóra. Arról is mesélt, hogy a tankerületi vezető összeiratta a február 29-én hiányzó diákokat. A tömeg itt nagyon hangosan fütyült.

16:40 A menet vége még mindig nem érkezett meg

Csak a Podmaniczky utca elején van. Ám a Kossuth téren már többen vannak, mint a februári esernyős tüntetésen.

Elkezdődtek a beszédek a Kossuth téren, ahol már annyian vannak, mint a legutóbbi esernyős tüntetésen. Ám a menet vége még mindig nem érkezett meg. A tüntetés egyik főszervezője így nyitotta a beszédeket: Szóltunk, hogy a törvény nem jó, de nem hallgattak meg, kokikat kaptunk, és sallereket. Csöndre kényszerítettek minket. De ez a csönd nem a megalázkodás csöndje, hanem a méltóság csöndje.Kövesd az eseményeket élőben a linken: http://kettosmerce.blog.hu/2016/03/15/talpra_magyar_tiltakozok_es_emlekezik_az_orszag_marcius_15-en

Posted by Kettős Mérce on Tuesday, March 15, 2016

16:33 Kezdődnek a beszédek

Törley Katalin, az esemény egyék főszervezője beszél mint konferanszié. Első mondatai után már felzúg az Orbán takarodj! Törley lekeveri a szólamokat, elmondása szerint erre most nincs idő, mert az ország jövője a tét.

Törley: Minőségi oktatás a célunk, hogy a gyerekek kibontakoztassák a képességeiket, szabad környezetben. Szóltunk, hogy a törvény nem jó, de nem hallgattak meg, kokikat kaptunk, és sallereket. Csöndre kényszerítettek minket.

De ez a csönd nem a megalázkodás csöndje, hanem a méltóság csöndje.

16:25 Forradalmi táncház és gyöngykokárda készítéséről tudósít az M1 Debrecenből. Élő!

16:20 A Kossuth téri metróból is ömlenek az emberek

Megérkezett a menet eleje a Kossuth térre, a vége még mindig messze. A februári esernyős tüntetésnél is nagyobb megmozdulásnak lehetünk tanúi.

16:10 Forradalmi javaslat

12842528_10205611371025328_674873224_o.jpg

16:08 Már a Kossuth téren is sokan várakoznak

A menet közeledik a Kossuth tér felé, az Alkotmány utcában jár már a tömeg eleje. A szervezők nemrégiben bemondták, hogy a menet vége még mindig az Oktogonon.

16:06 Mit kíván a magyar nemzet?!

16:02 A HVG tudósítója úgy hallotta, a rendőrök a rádióban 30 ezresre becsülik a tömeget.

16:00 A menet ráfordult a Teréz körútra, a Vörösmarty utcánál a tömeg eleje

15:50 54 ezer négyzetméter

Szerkesztőségi gyorsszámlálásunk szerint a menet tömötten legalább 54 ezer négyzetmétert foglal el (a Bajza utca és az Oktogon között számolva).

15:45 Másfél kilométeres menet

A menet eleje már túlhaladt az Oktogonon, a vége pedig a Bajza utcánál van. Az Andrássy út széltében végig nagyon tömören megtelt.

12674330_10153933138461963_344699173_n.jpg

15:35 Üzenjük Viktornak

Az ATV.hu fotói

transpi.jpg

transpi_2.jpg

15:30 Megjelent a netadós generáció

Helyszíni tudósítóink szerint a tömegben vannak a fiatalok is, akiket legelőször a netadós tüntetések során láttunk megmozdulni politikailag.

15:27 Hősök terétől az Oktogonig

Az ATV tudósítói szerint a menet eleje már az Oktogonnál tart, ám a Hősök tere még nem ürült ki.

15:25 Indul a menet

Több tízezren indultak el a Kossuth tér fele, végig az útvonalon lehet csatlakozni!

15:20 Így néz ki a menet útvonala

tanitanek_marc_15_tuntetes_utvonal.jpg

15:15 Még mindig ezrek érkeznek a menet indulásának helyszínére, már húszezres a tömeg!

„Mi nem rombolni, hanem építeni akarunk” – a Hősök terénél Törley Katalin, a Tanítanék mozgalom egyik vezéralakja beszél a legalább 20 ezer demonstrálónak. A tüntetők nemsokára a Kossuth tér felé veszik útjukat, ám még mindig ezrek érkeznek szembe az Andrássy úton az indulási helyszínre. A szervezők bátorítanak mindenkit, csatlakozzon a menethez. Élő közvetítésünk a linken: http://kettosmerce.blog.hu/2016/03/15/talpra_magyar_tiltakozok_es_emlekezik_az_orszag_marcius_15-en

Posted by Kettős Mérce on Tuesday, March 15, 2016

15:10 „Mi nem rombolni, hanem építeni akarunk”

A Hősök terénél Törley Katalin, a Tanítanék mozgalom egyik vezéralakja beszél a több mint tízezer demonstrálónak. Elmondása szerint, nem azt kiabálják, hogy Orbán takarodj, hanem építeni akarnak. Aki szintén építeni akar, az tartson velük a menetben, hogy a Kossuth téren megismerhessék az új 12 pontot.

15:04 Több ezren érkeznek az Andrássy úton

Helyszíni tudósítóink szerint még mindig ezrek érkeznek az Andrássy úton a menet indulásának helyszínére.

12674861_10208925152829852_216119638_o.jpg

Olyan mintha a szembe érkezők is egy menetet alkotnának.

12674866_10208925160110034_838711229_o.jpg

15.00 Készülődik a menet

Az élen a Tanítanék mozgalom képviselői, Törley Katalin, Pukli István és Pilz Olivér. A velók készült exklúziv hármasinterjúnkat itt olvashatjátok.

12834931_10208925143909629_1358469055_n.jpg

14:55 Már 10 ezren is lehetnek

Folyamatosan érkeznek a Hősök tere felé a jobb közoktatásért tüntetők, már 10 ezren is lehetnek.

12499047_10208925082668098_1985967236_o.jpg

 

14:45 2000-en már a Hősök terén

Már legalább kétezer ember összegyűlt az Andrássy út és Hősök tere találkozásánál, innen indul majd három óra után a menet a Kossuth térre. A tüntetők a közoktatás állapota miatt és a pedagógusokkal szolidaritást vállalva demonstrálnak a nemzeti ünnepen.

12168912_10208925031826827_1220189053_o.jpg

14:35 Orbán szerint Petőfi is hazaáruló volt

Gyorselemzésünk a délelőtti Orbán-beszédről:

Ma ünnepi beszédét Orbán Viktor megint arra használta, hogy hazaárulózzon mindenkit, aki nem követi őt vakon. Így lett…

Posted by Kettős Mérce on Tuesday, March 15, 2016

14:20 Tele a kisföldalatti

A kisföldalatti Deák Ferenc téri megállója már most tele van, az emberek csak fele fér be egy-egy szerelvénybe. A délutáni nagy pedagógustüntetés előtti menet az Andrássy út Hősök tere felőli végétől indul 3 órakor, mindenki ide tart. 

12421877_10208924673817877_806376990_o.jpg

14:15 Ezúttal nem kísérleteznek a felgyújtással

A Jobbik március 15-i rendezvényén újra a méltóságteljes ünneplés a jelszó. Egy fotón a néppártosodás.

tumblr_o4302sj4tu1qjlvaxo1_540.jpg(Fotó: Berecz Valter / 24.hu)

13:55 Gyurcsány a hibás

A Fidesz-frakció szóvivője, Halász János szerint egy „maréknyi gyurcsányista” próbálta megzavarni Orbán beszédét a Múzeum körúton. Halász szerint Gyurcsány nevéhez köthető cégek egyenesen Brüsszelből kapják a pénzt, szóval nem csoda, hogy az ellentüntetők megpróbálták megzavarni a beszédet. Még szerencse, hogy megtalálták, ki is a hibás mindenért.

13:40 Legfontosabb forradalmi helyek, ahol nem ünnepel ma senki #3 – Nemzeti Színház

nemzeti_szinhaz_old.jpg

Nemzeti Színház

A forradalmi napot a pesti forradalmárok és az értelmiség a Nemzeti Színház Bánk bán előadásával ünnepelte. Akkoriban a színház a mai Astoria szállóval szemben állt. Aznap eredetileg a műsorra egy korabeli bulvárdarab, A két anya gyermeke volt tűzve, de délre már világossá vált, hogy a forradalmi nép egy hazafias darabra jobban vevő lenne. Ezért maga az igazgató Bajza József rendelte el, hogy a Bán bánt játsszák a színészek. A darabot így is félbe kellett szakítani, amikor megjött az ünneplő tömeg Budáról. A korabeli Pesti Hírlap így számolt be az eseményről:

A sajtó-szabadság kivívásából és Stancsics kiszabadításából megérkezett nép betódul, minden padok megtelnek, a fulladásig nyomott népnek a páholy-tulajdonosok nyújtanak le kezet s emelik fel magukhoz. Kiáltások hangzanak: „Halljuk a Rákóczi indulót!” Egressy Gábor Petur bán maszkjában kiáll a közönség elé és megkérdi: „Folytassuk a Bánk bánt, vagy énekeljünk a Hunyadi Lászlóból?” Újabb kiáltások: „Halljuk a Hunyadit, a Marseillaiset, a Rákóczit, a Himnuszt…!” Majd a kiáltások elhallgatnak, a várakozás csendje üli meg a termet. Erkel beinti a „Meghalt a cselszövő”-t, a tömeg Metternichet átkozza. Aztán a Himnusz következik, majd a Rákóczi és a Marseillaise. Füredy népdalokat énekel, aztán újra felcsendül a Himnusz, a Szózat, a Marseillaise, a Rákóczi; ki tudja hányszor, szinte a végkimerülésig…”

13:30 Szerkesztőségünk épp jelen lévő tagjainak kedvence a mai napon eddig Erzsi:

Nem vagyok uptodate, hogy mi van Petőfi csontjaival, megtalálták-e a sírját, vagy nem, de ha még nincs meg, akkor…

Posted by Erzsi for President on Tuesday, 15 March 2016

13:20 Omlásveszély a Fidesz-székháznál

A székház elkerítve, redőnyök lehúzva, nagy lehet a kockázat. 

12421974_10208924226646698_1178561095_o.jpg

13:10 Legfontosabb forradalmi helyek, ahol nem ünnepel ma senki #2 – Táncsics börtöne

A forradalom emlékét minden rendszer, és minden rendszer összes ellenzéke igyekezett saját legitimitásának építésére használni. Budapesten az ünneplések helyszínválasztása is értékválasztás a szimbolikus térben. Vannak azonban olyan helyszínek, amik általában kimaradnak az utókor emlékezéseiből. Ezeket mutatjuk be most.

25646.jpg

Táncsics börtöne

1848 radikális baloldali kemény legénye a legendás író-politikus Táncsics Mihály volt. A forradalmárok az ő kiszabadítására indultak fel a várba, a ma a Táncsics Mihály utca 9. szám alatt található épülethez. Kiszabadításához nem kellett körmönfont tervet kieszelni, elég volt a földszinti bedeszkázott ablakról lefeszíteni a deszkákat, az őrök már elmenekültek a tömeg láttán. Táncsicsot annyira lefárasztották az események, hogy némi poharazgatás után a szabadságát egy jó nagy alvással ünnepelte. Le is maradt az ünnepi Bánk bán előadásról, ahol ő lett volna a díszvendég. Helyére Jókai Mór ugrott be ál-Táncsicsként.

A börtönéül szolgáló épület a szabadságharc bukása után vesztőhely volt. A 20. században amerikai tulajdonba került, és a követséget védő tengerészgyalogosok állomáshelyként szolgált. Az urbanista cikkéből többet megtudhattok az épületről.

12:50 A rendőrség készül a délutánra

A Hősök tere mellett folyamatosan rendőrségi kisbuszok haladnak el, a készültséget valószínűleg a nagy délutáni pedagógus-tüntetés magyarázza, mely a Hősök terétől indul majd 3 órakor, és parlamenthez vonul majd a tömeg.

12:45 Ünnepel Magyar György egyesülete is

A Hősök terén fél egytől megemlékezik a Kerekasztal a Részvételi Demokráciáért Egyesület (KARD) is, amelyet Magyar György ügyvéd alapított, és az Orbán-rendszer megbuktatását is céljai között említi. A rendezvényen azonban nem tülekednek az emberek, alig 40-50 ember jelent meg.

12516839_10205609995070930_549561431_o.jpg

A színpadról elhangzik Petőfi Sándor Dicsőséges nagyurak című verse.

Az elmúlt napok eseményei, a kormánypárt cinikussága, erőszakossága után itt az ideje, hogy Mácsai Pál előadásában újra meghallgassuk Petőfi Sándor Dicsőséges nagyurak című versét.”Tudjátok-e, mennyit kértünk Titeket,Hogy irántunk emberiek Legyetek,Vegyetek be az emberek Sorába…Rimánkodott a szegény nép,S hiába.”

Posted by Kettős Mérce on Wednesday, February 24, 2016

12:35 Legfontosabb forradalmi helyek, ahol nem ünnepel ma senki #1

20140313landerer-es-heckenast-nyomda-az3.jpg

Landerer és Heckenast nyomdája

1848 március idusán a forradalmi tömeg délelőtt 10 óra után a Landerer és Heckenast nyomdához vonult, hogy a követeléseik első pontját, a cenzúrát megkerülve (tulajdonképpen polgári engedetlenségi akcióként) kinyomtassa a két legendás dokumentumot, a Nemzeti Dalt és a 12 pontot. A nyomda az akkori Hatvani utcában volt, mely ma a Kossuth Lajos utca és a Szép utca sarka, az Astoria és a Ferenciek tere között.

A forradalmárok nevében Petőfi, Vasvári Pál, Vidáts János és Jókai foglalták le a nyomdagépeket, majd órákon át szórták a nép közé a kinyomtatott magyar és német nyelvű példányokat. Amíg a nyomdagépek ontották a forradalmi iratokat, Petőfi, Jókai, Vasvári, Egressy és Irányi beszédet tartottak a néphez. Ekkor Petőfi negyedszer szavalta el a Nemzeti dalt. Csak dél körül oszlottak el, megállapodva abban, hogy délután az államfogságban levő Táncsics Mihály kiszabadítására mennek Budára.

12:17 Épp egy éve indult az M1 hírcsatorna! Jajj.
Ha már emlegettük a szabad sajtó napját újra oly szégyenletesen ünneplő királyi tévéről, akkor emlékezzünk meg egy fontos évfordulóról. Tavaly március 15-én indult a hírcsatornává változó M1, melynek első műsornapját mi is élőben követtük. Ha szeretnél felfrissíteni az emlékezetes bakikat, drabális ferdítéseket, katt a linkre. 
12:10 Lázár szerint is Brüsszel és a menekültek szabadságunk legnagyobb akadályai
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója Lázár Jánosban is az európai menekültkvótát idézte fel. A miniszter szerint a szabadságunk túl drága ahhoz, hogy egyetlen brüsszeli határozat elvehesse, megkurtíthassa. Nincs kvóta a magyar nép egyetértése és engedélye nélkül – helyezte történelmi távlatba a kormány népszavazási tervezetét. (Az MTI nyomán)
12:00 Már csak az ellentüntetők maradtak, a miniszterelnök hívei távoztak Orbán Viktor beszéde után

Igy olyan vicces jelenetekre is sor kerülhet, mint az, amikor a szónok azt kérdi a színpadról: „Kellett nekünk Orbán Viktor?” A tömeg pedig azt zúgja, hogy: „Nem!” A szónok szerint viszont: „De kellett, hogy felébredjünk!”

11:49 Ellentüntetők:

A Múzeum körúton dupla rendőri sorfallal elválasztva ellentüntetők is megjelentek szép számmal. Itt alig lehetett…

Posted by Kettős Mérce on Tuesday, March 15, 2016

11:40 A köztévé hozza a formáját! (beurk)
A köztévé csatornája szervesen illeszkedik a miniszterelnök mondanivalójához. Közvetlenül Orbán beszéde után az „Egy éve az M1-en” című bejátszás következett, amelyben a menekültek „rohamoznak meg” egy Keletiben állomásozó vonatot, amelynek mozdonya Páneurópai piknikes matricával volt befedve. Igaz, az esemény nem egy éve, hanem tavaly szeptemberben, azaz fél éve történt, semmi köze nincs március 15-höz, de hát milyen szép kép arról, hogy „migránsok” ostromolják Európát. A szabad sajtó napján újra csodálatos manipuláció.
11:38 Orbán szerint nem fogunk homofóbiát importálni Magyarországra! 
Ezen áll Európa jövője – zárja sorait a miniszterelnök. Mármint azon, hogy a kontinens népei elutasítják-e a kötelező betelepítési kvótát. Merthogy Orbán szerint nem fogunk terrorizmust, homofóbiát és zsinagógák gyújtogatását importálni Magyarországra, nem lesznek bevándorló zendülések és lányainkra vadászó idegenek. Ennek érdekében Orbán európai egységet, összefogást szorgalmazott.
11:35 Nem mindenki hallgatja odaadóan a kormányfő beszédét:

11:35 Orbán: Ma Európa nem szabad
Orbán szerint a magyarok sora annyira összefonódott a többi európai néppel, hogy a magyar sem lehet szabad egy szabad Európa nélkül. De ma Európa nem szabad – véli Orbán – ma Európában tilos kimondani az igazságot, tilos kimondani, hogy a bevándorlás bűnözés, a más civilizációk veszélyt jelentenek. Apropó borgőzös ideológia: a kormányfő úgy véli, hogy Brüsszelben azért ügyködnek, hogy idegeneket telepítsenek ide, hogy átrajzolják Európa vallásos és etnikai talapzatát.
Egy kép a tömegről, amely szabadon ünnepel, rendőr-sorfallal:
12837568_10153209737011324_2047118169_o.jpg

Aranyköpés-gyűjteményünk az Ördögi Városról, Amely Vesztünkre Tör:

„Brüsszelben ma azon mesterkednek, hogy betelepítsék ide az idegeneket.”

„Brüsszel lopakodva nyeli el nemzeti szuverenitásunk elemeit.”

„Először csak néhány száz, pár ezer embert telepítenek be, de egy felelős vezető sem meri azt kijelenteni, hogy ez nem szaporodik fel több százezerre.”

„Ha a népvándorlást meg akarjuk állítani, először Brüsszelt kell megfékezni.”

.

 

11:30 Orbán: Jó és rossz forradalmárok
A Múzeum-kertben a miniszterelnök beszédében először jó és rossz forradalmakat különböztet meg. Szerinte 48-ban nem voltak borgőzös ideológiák, bukott értelmiségiek látomásai. Ezzel nyilván maguk a negyvennyolcasok sem értenék egyet, de a miniszterelnöknek az egész felvezető csak arra szükséges, hogy áttérjen egy jó kis migránsozás-európázás kombinációra.

„A mi fajtánk ritkán adja a fejét forradalomra, de ha már csináltuk, akkor megadtunk a módját.” A 48-as forradalom betetőzése a jelen „alkotmányos rendje”. De van egy másik ösvény is, az 1919-es bolsevista hagyomány. „Ez a hagyomány ma csak pislákol, ha néha hangoskodik is. De gazdaállat híján meg vannak számlálva a napjai”. (A tömeg nevetéssel díjazza a szónokot.) Külföldi segélyszállítmányokból él meg ez a hagyomány, de mi van, ha ez elfogy? – kérdezte Viktor. „Minden forradalom olyan, amilyennek csináljuk” A 48-as forradalmat tisztességes polgárok csinálták, gombkötők. Nem pedig botcsinálta filozófusok délibábos látomásaiból nőttek ki. A pesti forradalom nem káoszból született, és a nemzettől elvett jogokat követelte vissza.

11:20 Szerencsére vannak lelkes hallgatók is, méghozzá külföldi erősítéssel
12499536_10154033005274851_117882833_o.jpg 
12421893_10208923584670649_1170831788_o.jpg
11:10: Többször megpróbáltak áttörni a rendőr sorfalon
Tudósítónk szerint fel-felzúg az „Orbán takarodj!” is, illetve a „Börtönbe!”. Az Index videója jól illusztrálja a hangulatot:

Az „ellentüntetők” több ízben megpróbáltak áttörni a rendőr-sorfalon. Folyamatosan érkezik az erősítés, sokasodnak az ünnepet vigyázó rend őrei.
12596592_10208923513908880_1292722050_o.jpg
11:00: Tarlós szerint a”bátrak” ma a határokat védik
Tarlós István a Magyar Nemzeti Múzeum előtt viszonylag semmitmondó beszédet tartott, amelyben elsősorban arra hívta fel a figyelmet, hogy „az igazi bátrak” most a határt védik, és harcolnak mindenki ellen, aki ellen kell.
10:20 A szabad sajtó napján se áll le a Fidesz-média:

A tanárok hazugságokon alapuló rágalmazásával indítja a szabad sajtó napját a Fidesz médiája. Olyan állításokkal próbálj…

Közzétette: Kettős Mérce – 2016. március 15.

10:00 Petőfiék ma így beszélték volna meg:

Valahogy így nézne ki, ha a márciusi ifjak most élnének <3

Közzétette: Kettős Mérce – 2016. március 13.

9:30 Akit érdekel március 15 ünneplésének történelmi hagyománya, nézze meg a Slejm videóját:

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.