Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Most? Most! Két hét van hátra a sztrájkig

Ez a cikk több mint 8 éves.

Egy órás sztrájk, normális sztrájktörvény hiányában polgári engedetlenség, amennyiben Orbán Viktor nem kér bocsánatot, no meg Áder János, bár ez lényegtelen is. Minden valószínűség szerint március 30-án 1 órás sztrájkba lép az ország. Hogy mi lesz? Hogy sikeres lesz-e a sztrájk? Nem tudjuk, és hogy utána mi lesz, arról is csak annyit, hogy a ha kormány nem teljesíti a tiltakozók követeléseit akkor 2 órás, majd 3 órás sztrájk jöhet, és így tovább.

nincsenhatalom.jpg

A követelések pedig nem bonyolultak. 21. századi oktatást, egészségügyet, több tiszteletet a népnek.

50-80 ezres tömeg vonult végig a városon az eső ellenére: az Oktogon és a Bajza utca között – volt olyan pillanat, amikor kb. ez volt a tömeg terjedelme –  54 000 négyzetméter van; a Kossuth tér, amelyet majdnem megtöltött a tüntető tömeg, kicsit nagyobb ennél; és a Vértanúk terén szinte mindenhol, illetve az Alkotmány utcában a Honvéd utcáig álltak elég tömören az emberek.  Magyarország jövőjéért vonultak, a közoktatás, az egészségügyi rendszerben található anomáliák, a társadalmi igazságtalanságok ellen.

Élő közvetítésünk a nemzeti ünnep eseményeiről a linken!

Az utcákon és a tereken pedig ott volt a szolidaritás, ott volt a reményteli sóhaj, a szabadság valamiféle érzése egy megfélemlített országban. Hiába az elmúlt hetek kormányzati rágalomkampánya: utaztatás, komolyabb szervezeti háttér és valódi mozgósítás nélkül is tízezrek vonultak végig a városon, hogy nemet mondjanak, nemcsak az oktatás anomáliáira, hanem az elmúlt hetek kormányzati ámokfutására is.

A színpadról pedig konkrét terv hangzott el, és brutálisan erős, de realisztikus követelések a rendszer teljes átalakítását célozták, és annak a beismerését, hogy a kormány többször is megsértette a népet az elmúlt 6 évben. Nyilvánvaló, hogy ilyen beismerésre nem kerülhet sor, és a kormány nem fog valódi tárgyalásokba kezdeni, de a következő napokban ezt a kérdést neki fogják szegezni minden kormánytagnak. És ugorjunk is tovább: jöhet a sztrájk március 30-án egy órára. Nemcsak az oktatásban, hanem minden munkahelyen.

Nagyot kockáztat ezzel a Tanítanék mozgalom. Nagyon nehéz láthatóvá tenni egy ilyen sztrájkot, nagyon nehéz kívülről csatlakozni hozzá (bár ha az ebédszünet idején van, az segíthet), de az elmúlt hetek tiltakozásai tényleg azt bizonyítják, semmi sem lehetetlen. És kockázat nélkül nincs győzelem.

És két hét borzasztó sok idő a politikában, sok minden történhet. Ezért elég sok feladat áll a tiltakozók előtt.

Továbbra is a médiában kell tartani az oktatás és az egészségügy ügyét, erről kell szólnia a híreknek, hogy a független médiában, minél több kormányzati reakció és oktatási hír mellett, elhangozhasson a sztrájk híre is.

Meg kell szervezni a közösségeket, amelyek tényleg mozdulnak. Nem csupán az iskolákban, nem csupán az egészségügyi intézményekben, hanem a magánszektorban is. Ez pedig nem csak a Tanítanék mozgalom feladata, hanem mindannyiunké. Hogy a saját közösségünket megszervezzük a saját munkahelyünkön, hogy rávegyük a barátainkat, családtagjainkat, szomszédainkat, hogy csatlakozzanak vagy támogassák a sztrájkot.

A mai tüntetésnek volt svungja, és ez adhat további lendületet a tiltakozóknak, de ezt a svungot ki is kell használni, sőt tovább kell erősíteni. Nehéz éjszakák várnak a kormányra, de nehéz nappalok várnak a tüntetések szervezőire is, hogy tényleg valódivá váljon a sztrájk, és tényleg sokan csatlakozzanak. És persze ugyanez igaz  azokra a szakszervezeti vezetőkre is, akiknek most dönteniük kell: beállnak-e a tiltakozók mögé, egy törvénytelen, de a helyzetből adódóan legitim polgári engedetlenség mögé.

Ahogy Orbán Viktor mondta, a népnek joga van elkergetni a kormányt, és bár erről nincs szó, de joga van szembeszállni a hatalommal, akár a polgári engedetlenség eszközeivel is, ha a hatalom nem hagy törvényes eszközöket.

Hosszú két hét jön, és a tiltakozás sikere, további sikeressége csak rajtunk, magyar embereken múlik. Nem várhatunk másra, nekünk kell cselekedni. A tét pedig valóban a hatalom: hogy a nép végre éljen a hatalommal, ami megilleti.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 191 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.