Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbánnal szemben is kitart a Fidesz-média abban, hogy Orbán vétózott

Ez a cikk több mint 8 éves.

Hétfői cikkünk és a 444, majd a HVG, a Népszabadság, illetve az Index hasonló cikke után turbófokozatra kapcsolt a Fidesz-média, hogy megmagyarázzák, Orbán mégis vétózott. Pedig reggeli sajtótájékoztatóján maga a miniszterelnök sem említette a vétót.

d_mti20160308001.jpg

(Fotó: MTI / Szecsődi Balázs)

A Fidesz tegnap délutáni közleménye szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök emelt szót Brüsszelben amellett, hogy „ebben a formában nem írható alá a megállapodás Törökországgal.” A közlemény finoman elfelejti a szintén szót emelő olasz, francia, görög és ciprusi vezetőket, de nem említi a vétó szót.

Szintén nem beszélt vétóról tegnap reggel, az eseményeket értékelve, Kovács Zoltán kormányszóvivő, szerinte „Orbán Viktor miniszterelnök élesen ellenzi azt az elképzelést”. Maga Orbán sem beszélt vétóról kedd reggeli sajtótájékoztatóján, csupán arról, élesen ellenzik a törökökkel kötendő megállapodás menekültek áttelepítéséről szóló részét. De Orbán és Kovács is beszélt arról, hogy más országok is ellenzik a megállapodást. Sőt a kormánypárt egyetlen hivatalos online felületén se honlapjukon, se facebook oldalukon sincs szó vétóról. (persze a nem hivatalos felületeken annál több)

Szerencsére, ezzel szemben az MTVA blogbejegyzésben fejtette ki álláspontját kedden, hogy márpedig vétó az van, és ők jól tájékoztattak, amikor azt írták, a magyar kormányfő egyedül vétózott, erre pedig váratlanul a nyugati sajtót hozzák fel példaként, hogy az is a vétóról ír. Csakhogy az MTVA által belinkelt 4 külföldi hír nem azt adja vissza amiről beszélnek:

„De hétfő este a magyar kormányszóvivő azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnök visszautasította az egyezmény támogatását” – írja a Sky News cikkében, amelynek címe az, hogy Orbán blokkolta a tárgyalásokat.

A Reuters cikke szintén Kovács Zoltán kormányszóvivőre hivatkozva ír a blokkolásról, de a címben ők már vétó, helyett csupán rejectet (visszautasítást) írnak. A Taggesspiegel szintén Kovács Zoltánra hivatkozva ír a vétóról, ahogy a Welt cikke is, amely egyébként említi a többi a megállapodást elutasító kormányfőt is.

Ahogy az elmúlt 48 órában született fideszes cikkek, blogbejegyzések, kommentek is csupa olyan linket hivatkoztak le (legalábbis amit én láttam), amelyben a magyar kormánykommunikációt (ugye, amelynek tagjai kedd reggel óta már nem beszélnek vétóról) hozzák forrásként a magyar vétó ügyében. Tehát ugyanott tartunk, mint hétfő este, egyetlen egy hivatalos forrás sem tud magyar vétóról a magyar kormányon kívül. Sőt ha a keddi nyilatkozatokat nézzük, már utóbbi sem.

Ez pedig nem meglepő, ugyanis bár Orbán a tárgyalás közben jelezte, neki mi elfogadhatatlan az eddig kialakult álláspontból, ahogy más országok képviselői is jelezték ezt, ez nem jelent vétót. Egy tök normális tárgyalás volt, ahol Orbán képviselte a politikáját, de nem rúgta fel a tárgyalást, nem akasztotta azt meg egy vétóval, például azért nem, mert erre nem volt lehetősége ebben a fázisban, mivel nem tartott ott a tárgyalási folyamat.

Az eset azért érdekes, mert egy rosszul elsült médiaheckről beszélünk, amely révén a kormánypárt megpróbálta a magyar sajtón keresztül az egész országot manipulálni, és mivel reggelre belátták, hogy ez nem sikerült, a hivatalos nyilatkozatokban kifaroltak belőle, és szegény médiamunkásokra hagyták, hogy bebizonyítsák, a gonosz liberálisok, baloldaliak, komcsik, Soros-bérencek hazudnak.

Elég ciki lehet most azt magyarázni, hogy Orbán hősiesen megvétózott egy megállapodást, miközben maga a miniszterelnök sem beszél erről.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 183 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.