Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Azért nincs egyezség az EU-csúcson, mert nincs értelmes terv

Ez a cikk több mint 8 éves.

A tegnapi EU-csúcs egy bizonyos pontján mindenki borította az asztalt, az olaszok, a franciák, a görögök, a ciprusiak és mi, magyarok is. Bár vétó nem volt – mert nem is lehetett a tárgyalások ezen szakaszában – azért azt láthatjuk, az EU vezetői még mindig képtelenek értelmes megoldást szülni a menekülthelyzetre. A török javaslatokat illető döntést végül jövő csütörtök-péntekre halasztották, de a tervvel nem a halasztás a gond, hanem az, hogy több sebből vérzik.

ap_921999068739_wide-e0d52d4b12dcf3f6f3a94ba9dbad98934f212847-s900-c85.jpg

(Fotó: Francois Walschaerts / AP)

1. A törökökkel nem lehet megállapodni. A mostani megállapodás egy tavaly őszi felújítása. Azóta csak annyi történt, hogy az előzőt a törökök nem tartották be és többet akarnak – méghozzá a korábban ígért 3 milliárd eurós összeg megduplázását. Ez a Törökország méghozzá az, amely terrort alkalmaz saját állampolgárai ellen, kiújította a harcokat a kurd kisebbség ellen, a kurdok mészárlását kifogásoló értelmiségieket pedig lecsukatja, egyszerű állampolgárokat állít bíróság elé Erdogan elnököt bíráló bejegyzésekért. Független újságok szerkesztőségét foglalja el. Utoljára a legnagyobb ellenzéki médiát vette irányítása alá, Donald Tusk Európai Tanács-elnök látogatásának másnapján. Megbízhatatlan és vállalhatatlan partner, a török kormánnyal való megállapodás lényegében legitimitást ad egy diktatúrának az EU szomszédságában. De nem csak legitimitást kapnak, hanem vízumkedvezményt, sőt a tegnapi tárgyalás részben azért borult, mert konkrét dátumot akartak az EU-csatlakozáshoz. Ez pedig már zsarolás, lényegében a semmiért cserébe. Erdoganék látják, hogy az EU képtelen hosszú távú politikai tervvel előállni menekültügyben, és látják, hogy együttműködésükért cserébe bármit kizsarolhatnak. Gyakran használt stratégia ez, a végeredménye mindig ugyanaz: a zsaroló fél nem tartja be az egyesség ráeső részét, inkább újabb követelésekkel lép fel. Nagy valószínűséggel Törökország is így jár majd el megint.

2. Orbán kvázi-vétója, amely nemet mond bármilyen menekült EU-ba érkezésére, nem csak morálisan káros, hanem betarthatatlan is. A tegnap körvonalazott deal szerint Törökország visszafogadna minden menekültet Görögországból, minden visszafogadott szírért cserébe az EU saját területére telepítene át egy török területen, már ellenőrzött és regisztrált adatokkal rendelkező szír menekültet. Orbán azt szeretné, hogy ez az áttelepítés csak önkéntes alapon történjen, tehát minden tagországnak ne kelljen befogadnia menekülteket. Orbán megint kiírná az emberséget a válság kezeléséből. Ám ha az emberség minimális betartása nélkül intézzük ezt a válságot, az tovább élezi a mesterségesen fűtött párharcot, amit Orbán szerint a kultúrák vívnak, kiváló propaganda anyagot ad a muszlim szélsőségesek kezébe, és nem mellesleg Európa déli határainál tovább fokozná a bejutásra várok elégedetlenségét, ami további konfliktusokhoz vezetne.

Ami jó, az jó

Orbán feltétele, hogy a török vízumkönnyítést az ukrajnai vízumok ügyéhez kössék, váratlan és jó lépés. Az Oroszországgal még mindig háborúban álló Ukrajna megsegítése elsőre jó ötletnek tűnik.

3. A balkáni út lezárása semmit sem old meg. A kerítések valójában nem kizárják Európából a menekülteket, hanem hosszabb és veszélyesebb utakra terelik őket. Ahogy a görög-török határ kerítése is csupán az embercsempészek és a veszélyes tengeri út felé tereli a menekülteket, úgy a macedón-görög határon felállított kerítés is, melyre most az EU vezetői érdemben rábólintottak, csupán vagy Albánia és onnan, a tengeren keresztül Olaszország, vagy a Fekete-tengeren keresztül Románia és Ukrajna felé fogja a menekülteket lökni, ez pedig még több ember életet, még gazdagabb embercsempészeket fog eredményezni.

A kerítések révén, melyek jelen pillanatban a török-görög, a görög-macedón, a magyar-szerb, szlovén-horvát és horvát-osztrák határon húzódnak, csak látszólag zárható el a menekültek útvonala. A görög partokhoz megérkező embereket, ahogy az imént említett alternatív útvonalakból is látszik, nem fogja egyetlen kerítés sem megállítani, mert ahol kerítés van, ott kerülőút is. Az egyetlen módja a Tusk által ígért nyugat-balkáni útvonal lezárásának, ha Törökország visszafogad minden menekültet. Hogy jól értsük: az Unió hajlandó 6 milliárdot költeni csak azért, hogy fenntartsa annak látszatát, a kerítések tényleg működnek.

4. A görögökre sózni a menekülteket egy olyan helyzetben, amikor az ország permanensen a csőd szélén áll, lényegében egyszerre két válság tovább eszkalálása. Márpedig a balkáni út lezárása ezt teszi, legalább ideiglenesen. Miközben 16 ezer ember vár a görög-macedón határon, és több százezren az ország más részén, a 300 milliós idei EU-s segély nem tűnik elegendőnek a probléma megoldására.

Görögország jelenleg nem képes sem elszállásolni, sem etetni azokat a százezreket, akik a területén rekedtek, elvégre épp most hajt végre egy újabb kör megszorítást saját polgárain (köszi, Merkel!). Ha tényleg feláll valamikor a visszaküldési rendszer Törökországgal, addig hónapok telnek el, és a hónapok alatt valódi, hús-vér emberek fognak szenvedni, éhezni, szomjazni Görögországban. Százezrek, akik nem fogják megvárni, hogy majd valamikor visszapostázzák őket Törökországba. Vagyis akik a tavasz beálltával menni fognak tovább, ahogy csak tudnak. És akkor újra látni fogjuk, hogy mennyire semmit sem érnek a kerítések.

Annyiban igaza van Orbánnak, hogy a válságot helyben kell kezelni, de nem háborús retorika, hanem humanitárius szempontok alapján. A törököknek adott pénz helyett élhető körülményeket kéne teremteni, ha a török menekülttáborokban nem is, de a többi környező ország menekülttáboraiban igen. Méghozzá olyan körülményeket, amik esélyt adnak később egy élhető életre, oktatással, egészségügyi ellátással.

De abban nincs igaza, hogy ne kéne megtalálni a módját annak, hogy az Unió is befogadjon menekülteket, akik a kontinensen szeretnének békésebb és jobb életet biztosítani maguknak és gyerekeiknek. Az nem megoldás, hogy lefizetünk gyanús diktatúrákat, vagy körbekerítünk amúgy is válságban lévő államokat, hogy megállítsuk az embereket, akiknek nincs veszítenivalójuk saját nyomorukon kívül, ám erős vágy dolgozik bennük azért, hogy Európában éljenek. A Szíriával határos országok menekülttáboraiból muszáj lesz áttelepíteni az ott rekedtek egy részét. Ellenkező esetben időszakosan nő meg a feszültség és frusztráció a táborokba, és újra és újra emberek fognak elindulni Európa felé, kerítésen, hegyen és tengeren át. És ami a legnehezebb, be kell fejezni a háborút Szíriában és Irakban, méghozzá az Iszlám Állam legyőzősével, de nem Aszad győzelmével, és nem a felekezeti ellentétek kiújulásával. Amíg ez nem történik, meg minden más csak drága, nem hatékony, és gyakran embertelen tűzoltás lesz.

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 182 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.