Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mindenfajta kontrollt kikerülve költené a pénzünket Orbán

Ez a cikk több mint 8 éves.

Lázár János egy olyan törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek, ami lehetővé tenné, hogy a parlamenti kontrollt kikerülve, rendeleti  úton rakosgassák a költségvetés tételeit.

206-001_d8ecc3172976d30c304166a6152fa4b6fb79cb51-nol.jpg

(Fotó: N. Schmidt János / Népszabadság)

A javaslat szerint ezután a Költségvetési Tanácsot és a parlamenti szavazásokat kikerülve, egyszerű kormányrendelet alapján módosíthatná a költségvetést Orbán vagy a helyettese, Lázár. Ezzel egyrészt az a probléma, hogy követhetetlen lenne, mire költ a magyar állam, hogy egyik pillanatról a másikra tudnának százmilliárdokat elkölteni, mondjuk, egy olyan ágazat támogatására, amelybe majd Mészáros Lőrinc beruház, vagy tudnának elvenni bármilyen megállapodást felrúgva, mondjuk, bért a pedagógusoktól vagy az iskoláktól költségfedezetet. Másrészt pedig az is probléma, hogy lényegében bármikor megpuccsolhatják a magyar államot.

Egy ilyen módosítás után a közpénz tényleg Orbán Viktor személyes játszóterévé válna, és ha a miniszterelnök reggel bal lábbal kel fel, a kormányt, a Fidesz-frakciót megkerülve, mondjuk, elveheti a pénzt teljes területekről, tehát a kontroll utolsó maradványa is eltűnik a miniszterelnök környezetéből.

Pedig az elmúlt időszakban már jobboldali orgánumok is arról cikkeztek, annyira beszűkült a miniszterelnökre hatással bírók köre, hogy az veszélyezteti a működő kormányzást. Ezzel a törvénnyel pedig tovább szűkül ez a kör, és a fideszes középvezetés, a helyi vezetők amúgy is korlátozott beleszólási lehetősége szűnik meg.

Ez pedig nem jó senkinek, ugyanis Orbán nem mindent látó orákulum, neki is szüksége van arra, hogy a valóság néha bekukkantson hozzá, és kijavítsa a hibákat. Márpedig azok vannak bőven, és ettől a döntéstől biztosan nem lesz kevesebb.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 182 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.