Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem kopaszokkal kell biztosítani a mozgássérültek jogait

Ez a cikk több mint 8 éves.

A múlt kedden a Nemzeti Választási Iroda portáján (a kiváló törvényi környezetnek köszönhetően) kialakult rövidtávfutási verseny legalább indokolttá teszi, hogy a fiatalok közoktatásban eltöltött értékes perceiket lépcsőzéssel és padugrással töltsék. Hiszen a jövőben talán erre lehet számítani minden hivatalos ügyintézésnél.

kopaszok_0_0.jpg

A népszavazási kezdeményezés ügyében ugyanis az nyer (annak a kérdését fogadja be a hivatal), aki egy témában elsőként pecsétel a Kék-túra dobozhoz hasonló, nem hivatalos pecsételőeszközön, ami, Pálffy Ilona NVI-elnök innovációja, hogy ne kelljen vitatkozni az egyes kezdeményezések hivatalba-beérkezési időpontján.

A múlt keddi, nem éppen barátságos mérkőzésen, ugye, Nyakó úr érkezett először a hivatalba (1-0), a szintén ebben, a vasárnapi zárvatartás témájában népszavazást kezdeményező Erdősiné lépett be mégis elsőként az épületbe (1-1), majd az izgalmas közjáték után Erdősiné papírjára került pecsét először (1-2), de Erdősiné papírjára segítője pecsételt, és a NVI hétfői ülésének értelmében felmerült, hogy mással pecsételtetni nem lehet, és kis híján Nyakó úr beadványa került érdemi vizsgálat alá (2-2).

DE EKKOR

A NVB fideszes tagja a mozgássérültek érdekeire hivatkozva érvelt amellett, hogy a személyes beadáshoz nem lehet ragaszkodni. És ezzel Erdősiné kezdeményezése kerül a Bizottság elé.

Bár a kijelentés látszólag magas szintű szociális érzékenységről tesz tanúbizonyságot, és mint ahogy látjuk, az idős emberek segítését is példaként mutatja be a kormányoldal, de az egész koncepció téves. Valójában minden állampolgárnak „biztosítani kell a közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférést”, de mindezt nem úgy, hogy verőlegényekkel álljuk el mindenki másnak az útját. Ha tehát valamiben hiba van, akkor az az, hogy egy futóversenyhez kötik az állampolgári jogok gyakorlását, ami valóban hátrányban részesít sokakat.

Nem tudom, hogy a pecsételő doboz megközelíthető-e akadálymentesen vagy sem, de ez annyira nem is lényeges, mert semmi esetre sem a (kopaszok általi) kivételezés lehetősége fogja az egyenlő hozzáférést biztosítani. Olyan törvényeket kell hozni, olyan módon kell működtetni a hivatalokat, hogy azt minden magyar állampolgár egyenlő eséllyel vehesse igénybe és ne kelljen kísérőt vagy egy drukkercsapatot vinnie magával ügyintézéskor.

A törvény szerint a „fogyatékos emberek a társadalom egyenlő méltóságú, egyenrangú tagjai” és a „fogyatékos személy számára – figyelembe véve a különböző fogyatékossági csoportok eltérő speciális szükségleteit – biztosítani kell a közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférést.” Ha ez nem teljesül az említett fideszes jelölt szerint, akkor ez valóban probléma és ezt az eljárást érintő törvényben vagy az épület felszereltségében azonnal orvosolni kell, de ha a népszavazási törvény azt írja, hogy „A kérdést személyesen vagy postai úton lehet benyújtani”, akkor a két törvény összhangjából az kell, hogy következzen, hogy a végrehajtónak kötelessége gondoskodni róla, hogy egyenlően lehetséges legyen minden magyar állampolgárnak személyesen bevinni a papírját. És valóban lehetnek köztük mozgássérültek, egyéb módon akadályoztatottak, idősek és színvakok is. Fontos feladata az államnak, hogy minden ilyen állampolgára számára biztosítsa a közszolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférést. De nem verőlegényekkel.

Mészáros Sára

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 182 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.