Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Kubatov-gárda megvédi a demokráciát a néptől

Ez a cikk több mint 8 éves.

„Magyarországon egyáltalán nem nehéz népszavazást tartani, főleg azon országokhoz képest, ahol például nincs népszavazás” – mondta két hete Patyi András a Nemzeti Választási Iroda vezetője, és igaza is van. Például ahol nincs népszavazás, ott nem állják el kigyúrt bőrfejűek az ellenzéki pártok képviselőinek útját, hogy Mari néni előtt (aki a kopaszokat felbérelte, mert ugye az semmiképpen sem lehetett a Fidesz) adják be a vasárnapi népszavazásról szóló ívet.

11122083_fb95cf11ec8d4c1ca42b9b7feec0f3df_t.jpg

(Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

Tényleg mennyivel egyszerűbb lenne, ha nem lenne népszavazás, nem kéne a Kúriának jogilag kínos döntéseket hoznia, hogy ne legyen a Városligetről és az olimpiáról népszavazás, nem kéne semmiképpen sem a Fidesznek bőrfejűeket küldenie a Választási Irodához, hogy ne legyen a vasárnapi boltzárról népszavazás. Sőt ha eltörölnénk ennek a demokrácia nevű izének az összes intézményét, egy csomó kínos dolgot megúsznának a Fidesz képviselői. Boldogan élnénk a választási irodába küldött bőrfejűekkel együtt.

Ellenben még vannak olyan intézmények, amelyek a nemzeti konzultációkkal és Orbán Viktor becsszavával szemben valóban arra hivatottak, hogy lemérjék, mit gondol az alaptörvényben rögzített nép. És ha a Fidesz komolyan gondol bármilyen mondatot arról, hogy demokrácia van, akkor nem a Fradi Security-t küldi a népszavazás ellen, hanem hagyja, hogy tisztességes versenyben az adja be a kezdeményezést, aki előbb odaér. Vagy ha már oda is értek Kubatov Gábor focicsapatának biztonsági őrei, akkor esetleg a rendőrséggel teremthetné meg a tisztességes verseny lehetőségét. De láttuk, erre nem volt szándék.

Lett volna törvényi tényállás a rendőrség közbelépésére: 

2012. évi C. törvény
a Büntető Törvénykönyvről

§ (1) Aki a választási eljárásról szóló törvény vagy a népszavazás kezdeményezéséről, az európai polgári kezdeményezésről, valamint a népszavazási eljárásról szóló törvény hatálya alá tartozó választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés során

e) arra jogosultat a választásban, a népszavazásban, a népszavazási vagy az európai polgári kezdeményezésben akadályoz, vagy erőszakkal, fenyegetéssel, megtévesztéssel, vagy anyagi juttatással befolyásolni törekszik,

De hát nem ez történt. A szicíliai sötét módszereket alkalmazza a Fidesz, és azt a Fradi Security-t küldte a népszavazási kérdést blokkolandó, amelynek tagjai már a Fidesz-székháznál is jól teljesítettek.

tumblr_o2zzfkbi1j1txuggco1_1280.jpgFradi Security a Nemzeti Választási Irodában

Lehet cinikusan azt mondani, az MSZP miért nem volt ügyesebb, de az MSZP (a saját politikai haszna mellett) itt azt akarta elérni, hogy az emberek dönthessenek. Így a biztonságiak nem csupán az MSZP képviselőjét, hanem a nép akaratát akadályozták meg.

A mai esemény szépen tükrözi, hogy bár a demokratikus intézményrendszerek megvannak Magyarországon, annak használatát milyen fajta módokon korlátozza a kormánypárt. Nem kell diktatúrát kiáltani, de ha a kormánypárt azzal érvel, hogy Magyarországon mindenkinek ugyanannyi lehetősége van élni a demokratikus jogaival, a népnek van lehetősége beleszólni a politikai döntésekbe, akkor emlékezzünk arra, hogyan gáncsolja el az egyértelműen elutasított vasárnapi zárvatartásról szóló népszavazást – verőlegényekkel elállva az utat.

És bár soha nem gondoltuk azt, hogy megtesszük, most egy MSZP-s tüntetésre hívunk fel, 18 órakor az Alkotmány utcában, mert nem kéne szó nélkül hagyni, hogy ez a „demokratikus” ügyintézés legyen a módi Magyarországon: https://www.facebook.com/events/194563174240098/

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 160 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.