Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ki kell állnunk a miskolci sztrájkolók mellett!

Ez a cikk több mint 8 éves.

Ma 0 óra 1 perctől sztrájkba léptek a miskolci közlekedési dolgozók! A miskolci tömegközlekedési dolgozók nem valamiféle luxusjuttatásért kezdtek sztrájkba, hanem a tavalyi évre kialkudott béremelés érvényesítéséért, a ki nem fizetett prémiumokért, és a munkavállalókkal való tisztességes bánásmódért. Hogy utóbbira miért van szükség?

kozl4_1.jpg

A miskolci közlekedési cég vezetője, Singlár Zsolt korábban például levélben követelte, hogy a tömegközlekedési dolgozók új munkaszerződést írjanak alá, olyant, amelyben nincs benne a cég által 2015-re megígért béremelés. Zelenka László buszsofőrt, a sztrájkbizottság egyik vezetőjét megbüntették azért, mert munka közben headsettel telefonált – éppen interjút adott a tiltakozásról. Csakhogy a szabályzatban pont az van benne, hogy csak headsettel lehet telefonálni. A büntetés módja is pikáns, ugyanis a buszsofőrt 6 hónapnyi járműtisztítási munkára ítélték. Így akarták megalázni és megfélemlíteni. És bőven lehetne még mesélni a sztorikat arról, hogyan próbálta a vállalat jogaik érvényesítésében akadályozni munkavállalóit.

Nem kérdés, a miskolci közlekedési dolgozókkal szolidarítanunk kell, sztrájkjukat, bérköveteléseiket és a munkavállalói jogaik követelését támogatunk kell. De ennél többről van szó. Miskolc, ahogy két hete a tanártüntetésekkel, most a dolgozók tüntetésével mutat példát. Méghozzá arra, hogy legyen bármilyen kemény az elnyomás, bármennyire is becsapjanak minket, a jogos jussunkért ki kell állnunk, meg kell harcolnunk, mert más nem fogja ezt megtenni helyettünk!

Márpedig a megalázás, a kizsákmányolás és a bérelvonás nem csak a miskolci buszvezetők osztályrésze. Nem véletlen, hogy sztrájkra készülnek a Volán, a MÁV, a BKV dolgozói, a szegedi Tesco alkalmazottak, a szociális szféra dolgozói és még számos más dolgozói csoport.

Ugyanis ma – lévén a törvények megengedik – az állam és sok cég (tisztelet a kivételnek) nem ad lehetőséget arra, hogy a dolgozók valóban éljenek a munkavállalói jogaikkal, hogy tisztességes bért és munkakörülményeket követeljenek maguknak.

Fel kéne végre emelni a fejünket, és szembeszállni azzal a mentalitással, hogy a dolgozó azt érdemli, amit kap, hogy a munka ajándék, és nem megélhetés, hogy örüljön valaki, ha a túlélésre futja a munkabérből. Mert ennél mindannyian többet érdemlünk, és többet érdemlünk annál, minthogy a futószalag mellett túlélni próbáló robotnak nézzük egymást. A tisztességes munka, az emberhez méltó megélhetés ennél többet jelent!

Úgyhogy lélekben ma sok ezren, talán százezeren, reményeim szerint millióan állunk a miskolci dolgozók mögött, akik a megélhetést nem luxusnak tartják, hanem alapvetésnek, minden ember, minden dolgozó számára. Csak reménykedni tudunk, hogy az, ami ma Miskolcon történik, megmozgatja az embereket országszerte, sokan emelik fel a fejüket, és állnak ki önmaguk és mások megélhetéséért!

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 160 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.