Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tankerületi fórumokkal blokkolja a minisztérium a pedagógusokat a tüntetések idejére

Ez a cikk több mint 8 éves.

Időzavarba kerülhetett az Emberi Erőforrások Minisztériuma: nem találtak a naptárban olyan napot, amikorra úgy lehetne kijelölni a tankerületi fórumokat, hogy az ne ütközzön véletlenül a pedagógusok országos demonstrációjának időpontjával…

szabad.jpgFotó:MTI

Miután a múlt héten Balog Zoltán Miskolcon nekilátott felmérni, hogy mi is tulajdonképpen a pedagógusok baja, most úgy tűnik, hirtelen sürgőssé vált, hogy mind a 198 tankerületben megtartsák azt a fórumot, ahol elmondhatják az iskolák képviselői a problémáikat.

Véletlennek semmiképp se érezzük, hogy erre épp azt a február 3-at sikerült kiszemelni, amikorra a miskolci Herman Ottó Gimnázium által szervezett, és immár tíz városra (Békéscsaba, Budaörs, Budapest, Győr, Hajdúszoboszló, Pécs, Sopron, Szeged, Szombathely, Veszprém) kiterjedő szolidaritási tüntetést szervezték.

Miskolc, Herman Ottó Gimnázium Sportcsarnoka – Hősök tere,16:30,https://www.facebook.com/events/933…
Békéscsaba, Szent István tér, Városháza előtt, 17:00, https://www.facebook.com/events/115…
Budaörs, Ifjúság u. 6. (Herman Ottó Általános Iskola), 16:30, http://tanitanek.com/Hir/Details/f5…
Budapest, Szabadság tér, 17:00, https://www.facebook.com/events/958…
Győr, Városház tér 1. 16:30, https://www.facebook.com/1000018682…
Hajdúszoboszló, Kálvin tér, 16:30, https://www.facebook.com/events/805068462971829/
Pécs, 48-as tér (biciklis-fáklyás vonulás tankerület épületéhez), 17 óra, https://www.facebook.com/events/1070133259698514/
Sopron, Széchenyi tér 1., 17:30, https://www.facebook.com/events/506…
Szeged, KLIK Szegedi tankerületének Kálvária sgt. 84-86 szám alatti épülete, 17:30, https://www.facebook.com/events/950…
Szombathely, Borostyánkő áruház előtt, 17:00, https://www.facebook.com/events/179…
Veszprém, Szabadság tér, 18:00 https://www.facebook.com/events/973..

Az üzenet egyértelmű: választani kell, hogy a hivatalos fórumon jelennek-e meg a pedagógusok, vagy inkább tüntetni mennek.

Az általunk megkérdezett pedagógusok többsége szkeptikus a tankerületi fórumokkal kapcsolatban, azt azonban mind érzik: nyomást gyakorol a tárca ennek az időpontnak a kiválasztásával. Van olyan budapesti gimnázium, ahol az igazgató jelölte ki, hogy ezek a fórumon kinek kell megjelennie – nemet pedig nem szívesen mond az sem, aki valójában nem szeretne menni. Máshol eredetileg arról volt szó, hogy 10 főt delegálhat minden iskola (ami egyébként egy-egy tantestület körülbelül negyedét-ötödét tenné ki), végül ezt úgy finomították: igény szerint bárki megjelenhet a fórumon.

Érthetetlen, hogy miért kellett egyes helyeken már két nappal a tényleges fórum előtt írásban elküldeni, hogy mely problémákról kívánnak konzultálni az iskolák (talán hogy írásos nyoma maradjon?), máshol inkább azt sérelmezték a pedagógusok, hogy az iskolaigazgatókat már hamarabb behívták „raportra”, hogy előkonzultációt tartsanak a konzultációról.

Az biztos, hogy a tankerületi fórumok egyfajta szűrőként és gátként is funkcionálnak.

Szűrőként, hiszen elsődlegesen ide futnak be a konkrét iskolák konkrét panaszai (és itt a túlórabér kifizetésétől, a Klik által kifizetetlen rezsiszámlákig bizony hosszú a lista). Ezek kerülnek majd (már amelyik) a köznevelési kerekasztalra, hogy onnan tovább szűrve vándoroljanak az oktatási kormányzat becses színe elé. Nem csoda, hogy a pedagógusok többsége egyszerű időhúzásnak érzi a folyamatot, garancia ugyanis egyáltalán nincs arra, hogy a panaszokat bárki is érdemben kezelné, miközben a tiltakozó szervezetek már többször jelezték, hogy sem magát a köznevelési kerekasztalt, sem az ott helyet kapó Nemzeti Pedagógus Kart nem tekintik legitimnek.

Gát pedig azért lehet egy-egy ilyen tankerületi fórum, mert egyrészt elszívja a tüntetésekről a pedagógusokat (bár a demonstrációk szervezői kifejezetten arra buzdítanak mindenkit, hogy inkább vonuljanak, mintsem fórumozzanak), lesz tehát egyfajta lista az „együttműködő” pedagógusokról, másrészt azt az érzést is kelti, hogy aki nincs ott, az ellenszegül a kormány törekvéseinek. Aki részt vesz, annak sincs könnyű helyzete, hiszen elsősorban mégis az lenne a célja a tankerületi felügyelő előtti beszámolónak, hogy a tényleges panaszok hivatalos helyen is dokumentálva legyenek. De sokan pesszimisták a tekintetben is, hogy vajon lesz-e bármi értelme a megbeszélésnek, ami egyáltalán nem csoda, ha Balog miskolci fórumát tekintjük mintának, ahol lényegében egy mozdulattal söpörte le a pedagógusok észrevételeit.

A Kettős Mérce szerdán három helyszínről, Budaörsről, Budapestről és Miskolcról (többi helyszín szervezés alatt) videókkal, képekkel és szöveges beszámolóval tudósít majd percről-percre a tüntetésekről.

Segíts, hogy minél több emberhez eljusson a tüntető tanárok hangja! Küldj támogatást a Mércének és mi ezt a pénzt arra kötjük, hogy a Facebookon még több emberhez eljusson a tanárok tiltakozása. 1000 forintból 2000, 10 ezer forintból 25000, míg 50000 forintból 150000 ezer emberhez tudjuk a Facebookon eljuttatni a tanárok tiltakozását szerdán. „Veszélyben a jövőnk” – ezt írd a közleménybe!

Ezt Paypal-en  tudod megtenni


Vagy utalhatsz közvetlenül a netbankodból is az alábbi számlaszámra:

Számlatulajdonos: Kettős Mérce Egyesület
Bankszámlaszám: 16200216-17076018
A beérkező támogatásokkal a tüntetés után elszámolunk. 

Az mindenesetre biztos, hogy holnap minden pedagógus, függetlenül attól, hogy hová megy, demonstrál vagy fórumozik, netán otthon javítja a dolgozatokat, egyfajta hitet tesz amellett, miben hisz, kiben hisz. Nem lehet alábecsülni a holnapi nap fontosságát az oktatási rendszer életében: most először ugyanis úgy vonulnak majd a pedagógusok, hogy jelentős erőt képviselnek. Több mint 500 iskola és közel 29 ezer magánszemély ugyanis már nem hagyható figyelmen kívül. Február 3-án tehát nagy a tét: képes lesz-e a fáklyás felvonulás tényleges cselekvésre, a pedagógusok követeléseinek teljesítésére sarkallni az oktatási kormányzatot? És ez a tömeg február 10-én, és február 13-án is lendületben lesz-e még, amikor a második és a harmadik tüntetésen is erőt kell mutatni?

És ha valakinek még nem lenne teljesen világos, hogy a kormány, illetve az oktatási kormányzat célja, hogy megossza és egymás ellen fordítsa a pedagógusokat, érdemes elgondolkodni azon is: vajon tényleg annyira zsúfolt lenne Balog Zoltán és társai naptára, hogy egyedül február 13-án tudnak közoktatási kerekasztalt tartani, vagy inkább az a fontos számukra, hogy az épp aznapra, de már korábban bejelentett tüntetést szabotálják? Mert kétszer, gyors egymásutánban rászervezni a pedagógusok megmozdulásaira már elég átlátszó taktikának tűnik… A február 13-i rendezvényt egyébként a Pedagógusok Szakszervezete jegyzi: számukra külön nehézség, hogy két tűz közt állnak, ugyanis bár korábban szívesen tárgyaltak a kormánnyal (de viszonylag kevés eredményt tudtak felmutatni), most már a pedagógusok is kezdik elveszteni a türelmüket, és jóval határozottabb kiállást várnának a szakszervezet vezetőségétől.

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 135 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.