Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fej-fej mellett végzett Bernie és Hillary az előválasztások első fordulóján

Ez a cikk több mint 8 éves.

Gyakorlatilag fej-fej mellett végzett a két demokrata párti elnök-aspiráns az amerikai előválasztások legelső, Iowa állambeli fordulójában. 99,5 százalékos feldolgozottságnál, úgy tűnik, hogy Hillary Clinton szőrmentén ugyan, de győzött 49,9 százalékkal, míg vetélytársa Bernie Sanders 49,6 százalékkal követi. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a nyári, nagy jelölő-kongresszuson, melyen eldől, hogy ki is lesz a Demokrata Párt elnökjelöltje, Iowából Hillarynek eggyel vagy kettővel több küldöttje lesz, mint Bernie-nek – vagyis a különbség itt tényleg mikroszkopikus.

a-clinton-sanders-2016_0.png

Az eredmény azt igazolta, amit az elmúlt napok közvélemény-kutatásai is mutattak, az viszont már sokkal érdekesebb kérdés, hogy mit is jelent a jövőre nézve. Mivel a politikai kampány egy igen aktív műfaj, minden nagyban függ attól, hogy milyen sztorit, milyen keretezést adnak a jelöltek az eredményeknek, és azt hogyan tudják elhitetni a választókkal. Pillanatnyilag beigazolódni látszik az, amit korábban is írtunk: Sandersnek reális esélye van, de továbbra is jókora hátrányt kell leküzdenie Clintonhoz képest.

Ha ránézünk a közvélemény-kutatási adatokra, azt látjuk, hogy Sandersnek Iowában dupla annyi küldöttet kellett volna behúznia, mint Hillarynek, ha tényleg kényelmesen akart volna tovább haladni. A következő előválasztási fordulót, a február 9-i New Hampshire-it, Bernie ugyan borítékolhatóan megnyeri, de az nem világos, mi történik utána. Az első két államban ugyanis a fehér munkásosztály adja a demokraták törzsszavazóit, és közöttük a vermonti szenátor jól teljesít, de mi történik máshol? Hillary pillanatnyilag toronymagasan vezet a feketék és spanyol-amerikaiak között – és a két kisebbség megnyerése nélkül lehetetlen jelöltséget szerezni.

Ám az, hogy jelenleg a felmérések Hillary támogatóiként jegyzik a két csoportot, nem jelenti azt, hogy ez így is marad. Az előválasztás egy olyan műfaj, ahol minden percről percre változik, a jelöltek pedig eddig főként Iowára és New Hampshire-re koncentráltak. A harmadik és negyedik előválasztási forduló Nevadában (február 20) és Dél-Karolinában (február 27) lesz, itt a demokrata bázis egy jelentős része kisebbségi. Közöttük Sanders ismertsége még igen alacsony, sőt sokan annyira keveset tudnak róla, hogy úgy vélik, elnökségével a gazdagokat segítené – ami Sanders programját ismerve egészen mókás állítás. A fiatalok és a fehér munkásosztály után őket, a fekete munkásosztályt kell Bernie-nek megcéloznia, Hillarynek pedig megtartania.

Az is sokat számít, hogy az iowai döntetlen újat tép Hillary „szükségszerűen, elkerülhetetlenül” győztes imidzsén. Ha a szavazók elkezdenek gondolkodni azon, hogy Clinton tényleg olyan tuti jelölt-e, az már önmagában elvándorlást eredményezhet táborából. Az imidzs még többet számít a kisebbségi szavazók között, akik alapból szeretnek a megbízhatóbb, esélyesebb progresszív jelölt mellé állni. Ha tovább szakad az „esélyesebb jelölt”-poszter, Hillary nagy bajban lehet. Szerencséjére a „szolid” anyagi háttér és szinte egyhangú médiatámogatás mellett sokkal inkább tudja saját érdekeinek megfelelő irányba terelni a közbeszédet .

A republikánus oldalon is történtek meglepetések:

A felmérések szerint esélyesebb Donald Trumpot megelőzte a keresztény-szélsőjobbos Ted Cruz, aki a szavazatok 27,7 százalékát vágta zsebre. Cruz az evangélikusok és a konzervatív jobbszél szavazataival győzhetett, akik amúgy is erősek ebben az államban. Ez egyébként azt is megmutatja, hogy Cruz versenyben maradt, de máshol nehezebb dolga lesz, Trumpnak – aki teljesen újrarajzolta a republikánusokon belüli hagyományos törésvonalakat – nincs oka még az aggodalomra. A forduló nagy győztese a harmadik helyen végzett Marco Rubio (23,1 százalék). A floridai szenátor a mérsékelt jelöltek közé tartozik, és győzelmét főként annak a nagy számú előválasztónak köszönhette, akik az elmúlt napokban döntötték el, ki mellé állnak.

Jó hír tehát, hogy legalább egy mérsékelt is labdába rúghat a továbbiakban is. Kérdés, hogy a többi mérsékelt jelölt és a pártapparátus automatikusan beáll-e mögé, hogy nevető harmadikként győzelemre segítse Rubiót, miközben két vetélytársa megosztja egymás között a szélsőséges szavazókat. Az mindenképp bizalomgerjesztő, hogy az elkötelezett fanatikusokon túl a végső napokban döntők a mérsékelt opció mellett döntenek, ez egy olyan erőforrás, mellyel minden államban kalkulálhatnak azok, akik nem szeretnének a Trump-Cruz-duóból választani.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 135 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.