Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ha én Tóbiás József lennék…

Ez a cikk több mint 8 éves.

A politikában vannak (szükségszerű) határátlépések. Nem általános törvény ez, de számos esetben indokolt. A bátor, a határokat feszegető, a határátlépés felett döntést bátran hozni képes politikus sok esetben sikerre van ítélve. Van, hogy a határátlépés negatív következményekkel jár, ennek ilyen a természete. Mindenesetre a mozgásban lévő, döntéseket hozni tudó és akaró politikusokra szokott emlékezni a kis- vagy nagybetűs történelem. Az ügyintéző vagy döntésképtelen, döntéseket meghozni nem akaró, azokat elodázó politikusokra nem.
tobias.jpg

Tóbiás József feleségét úgy támadták be a 888.hu elnevezésű online szörnyszülöttön, ami példátlan a magyar médiatörténet szempontjából – újságírás-történetet nehéz lett volna írni ilyen tartalom esetén. A szerző, aki van olyan bátor, hogy „H888R” néven fut – biztos ki lehetne deríteni, ki ő (vagy kellene tudnom), de ilyen minőségű emberek után nem kutatunk egy percig sem, kis város Budapest, ki fog az derülni a cikk megírásának a végére – „jó öreg szoci retropornó felütéssel” indítja a tartalmat, amelyben Tóbiás feleségének, Rába Tímeának a korábbi képeit láthatjuk. Csak a jólneveltség, továbbá az olvasó (és nem utolsó sorban saját magam minimális) tisztelete az, hogy súlyosabban és orvosilag nem minősítem ezt a pubertáskori, binge drinking fogyasztás alatt előálló tartalmat, mindenesetre ezt a megjelenést valaki jóváhagyta. Nem csak átengedte a persze roppant komoly szerkesztőségi szűrőn, hanem még e sorok írásakor – amikor már javában robbantgat a Facebook-ellenzék és a baloldalon túlmutató online sajtó – sem gondolja senki azt, hogy le kellene akár csak szépen, csendben, sunnyogva szedni azt a tartalmat, amely nem csak a női test feletti vizuális elnyomáson, kiárusításon alapszik, hanem olyan verbális tartalmakkal „erősíti” a képet, és olyan vádakat kap Tóbiás, hogy onnan egyenes út vezet ahhoz, hogy Nina lányára érkezzen meg a H888R (igazából ő tényleg ennyi lehet) fantáziája és keresése, hogy abba is akkorát rúgjon, amekkorát Tóbiás Józsefbe szán. (Bejegyzésem vállaltan nem foglalkozik a főszerkesztő személyével [igen, hallom, kellene], bár értetlenül állok azelőtt, hogy a politikatudományi munkásság terén a rendszerváltás után az egyik legkimagaslóbbakat alkotó G. Fodor Gábor miért nem korrigál.)

Ami történt, az a politikai cselekvés terén (megint) egy olyan határ, amelyet vagy átlép egy eszközeiben, már a saját hibájából következően is napról napra gyengülő ellenzéki politikus, vagy ha csak ennyi a válasza (feljelent – jujj), akkor ne csodálkozzon azon, hogy se politikai személyiségnek, se vezetőnek nem tekintik. Hogyan tudna egy vezető elismertnek mutatkozni, hogyan tudná milliók szemében saját és pártja alkalmasságát mutatni, ha egy olyan ügyben, ahol a komplett családját már csak dubaiozással nem vádolják, ahol feleségét olyan módon alázzák meg, hogy legszívesebben a nem létező hangos konzervatív értelmiségiek is nyilatkozatot adnának ki, ha lenne tizenöt bátor ilyen, ahol olyan leírásokba helyeznek egy házasságot, amely túlmutat minden, egyesekről már nem is feltételezhető etikai normákon, ő csak annyit mond: feljelentem?! Ez itt ugyanis nem (csak) jogi, hanem politikai szituáció.

Ha én most Tóbiás József lennék és az MSZP sajtóosztályát vezetném, akkor reggeltől estig a Századvég vagy az egyébként szintén kormányzati hirdetésekből feltunkolt 888.hu szerkesztősége előtt állnék kamerákkal, megvárnám míg (G. Fodor Gábor) kilép, s aztán indulhat a politika. Mert a fenti nem a dühöngő Facebook-ellenzék dolga, hanem „a” politikusé. Ügy van. Ő egyszer mint Tóbiás József, akinek a felesége Rába Tímea (aki szintén támadás tárgya), másszor mint az MSZP-elnöke lett megtámadva – más különben kit érdekelne, hogy kinek a kijéről milyen képek vannak a neten. Tóbiás Józsefnek tudnia kell, s ezzel bármennyire is instrumentalizáljuk a dolgot, hogy ügye ezzel politikai (jelen esetben ellenzéki) ügy lett. Médium, bármennyire is undorító a kirobbanási körülmény és maga az egész.

Nyilván ilyenkor vannak tanácsadók, akik jelzik, hogy „nem szabad radikalizálódni”, „magánélet tabu itthon” (valóban az, de ez politikai, továbbá politikai család elleni támadás), „Gulyás Gergő már megszólalt, ez nekik is ciki”, „ne habosítsuk”, stb. Mindegyik megalapozott (érv), akárcsak az MSZP támogatottsági szintje. A helyzet az, hogy ez a személyes támadás nem a politika a „NER”-hez képest mindennapos, „normálnak” gondolt állapotához tartozik, így tehát határátlépést kíván. Ilyenkor kell sajtónyilvánosan megismertetni arcokat, álláspontokat és helyzeteket a világgal. Ilyenkor kell vezetőnek és védőnek mutatkozni. Ilyenkor kell annak látszani, hogy a politikus fellépésével üzen, hogy ez volt az a pont, ahol nincs tovább, ahol szerepet váltok. Senki nem a radikalizmust várja ilyen helyzetben, hanem a politikust, aki ki- és belép a színpadra, akinek egy mondata többet ér, mint 10 sajtóközleménye. Ez most valószínűleg elmarad. Most is. Rendszerhiba.

Ahogyan csak az ország egy kis töredéke tudja, ki az a Habony Árpád (bármennyire is fújja a Facebook-baloldal a Habony-lufit) – és amit róla tudunk, az is újságíróktól tudjuk, meg véletlen Ibiza-videókból (vicc!) –, úgy a 888.hu szellemi alámerülése sem ér meg majd szerdán már két sort sem. S abból, hogy a politikai közösség (?) egy részét megtámadták, hogy az ellenzéki kommentelők bátrabbak, mint az érintett, aki nem Facebook-csoportokat moderál, hanem elvileg pártot vezet, azzal pedig mindannyian veszítettünk. Még a jobboldal is.

Ami Tóbiás József családjával történt, az az a pont, amikor már bizonyos emberekkel találkozván át kell menni az utca túloldalára. Nincs több „helló, hogy vagy”, nincs több „olvastam az előterjesztést, egészen jó, de nyújtunk be módosítót hozzá”, nincs több kattintás, nincs több nincs több. Ha van, akkor teljesen felesleges volt megírni és elolvasni ezt a bejegyzést.

Böcskei Balázs
a szerző elemző

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 109 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.