Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szelfizz az adócsalóval!

Ez a cikk több mint 8 éves.

Kemény és meglepően kevéssé felkapott téma az, mit kezdjünk ellenzékiként a jelenlegi Magyarországon az adózással. Egyrészt nyilvánvaló, hogy a mostani adórendszer igazságtalan, az egykulcsos jelleg, a családi adókedvezmény a gazdagoknak kedvez, a 27%-os áfa pedig eléggé bünteti a legrosszabbul keresőket. Ha pedig ez nem lenne elég, tudjuk, az adóforintjaink milyen nagy százalékban mennek el haverokhoz, mindenféle korrupción keresztül, és hogy egyre kevesebb jut évről-évre oktatásra, egészségügyre, szociális kiadásokra. És azt is tudjuk, a jelenlegi munkát terhelő adó- és járulékrendszer lassan gátja lesz a teljes gazdasági növekedésnek, ezzel pedig például pont az adóbevétel növekedésének.

uber2.jpg

Fotó: index.hu

Tehát ha valaki komolyan és nagy támogatottsággal elindítana egy adózási bojkottot, polgári engedetlenség formájában, nem lenne egyszerű a dolgunk, mit mondjunk rá. Viszont ha valaki nem politikai okokból, hanem csak úgy nem akar adót fizetni, arra nehéz mit mondani, az adózás, a közösség építéséhez való hozzájárulás, az adóelkerülés pedig olyan versenyelőny, ami a tisztességtelent, a közösségre fittyet hányót hozza előnybe, azokkal szemben, akik a közösséget adójukkal is támogatják.

Tehát amikor az ember meglátja az Uber belső felületén megjelenő szöveget, amely azzal ijesztget, hogy eltűnhet az országból a cég, ezért mindenki szelfizzen az Uberrel, kicsit felmegy benne a pumpa. Én ugyanis nem vagyok az Uber ellensége, szerintem egyenlő versenyben kéne megmérkőznie a taxisokkal, és mivel maga a rendszer jobb, mint a taxisoké, valószínűleg két dolog történhet, csődbe mennek a taxitársaságok, vagy fejlődnek. Én utóbbinak örülnék.

Viszont ameddig az Uber versenyelőnyének nagy részét azt teszi ki, hogy nem fizet Magyarországon adót, illetve a sofőrjei se fizetnek nagyrészt adót (lásd a NAV vizsgálatán majdnem 100%-os bukási arány), akkor azért a pofám leszakad, ha valaki tényleg teljesíti ezt, és szelfizik az adócsalókkal.

Ugyanis a kormányülésen, a döntéshozóknál nem merült fel az Uber betiltása, ahogy ezt a cég állítja, az merült fel, amit én is támogatok, hogy a céget rá kell kényszeríteni törvényekkel, hogy adózzon. Ezzel pedig szerintem semmi gond nincsen.

Az Uber legjobb közösségi médiakampánya nem az lenne, hogy azt kéri az utasoktól, szelfizennek az adócsalókkal, hanem az, ha a befizetett adóról szóló bizonylatot osztaná meg a közösségi felületein, és a sofőröket csak akkor engedné vezetni, ha rendben vannak az adópapírjaik. Ez egy felettébb hasznos közösségi médiakampány lenne, és tőlem utána Orbán Viktor, Gyurcsány Ferenc vagy az ördög is szelfizhetne az Uberrel.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce csak akkor tud működni, ha te is támogatod!
A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 600-an támogattok minket. Jelenleg 125 állandó támogatónk van. Ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra, mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.