Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Állami véleményterror a mi pénzünkön

Ez a cikk több mint 8 éves.

A kormány és minden háttérintézménye felmondja a Telekommal kötött szerződéseit, jelentette be a kormányszóvivő. Reméljük, mindenki, aki tegnap a Telekomot véleményterrorozta, behúzza a fülét és farkát, és nem kíván azzal érvelni, hogy ha egy cégnek fel lehet bontani egy szponzor-szerződést, akkor a Fidesz vezette államnak is fel lehet bontani üzleti szerződéseket, amiket közpénzből kötöttek egy munka elvégzésére.

orban_hottges.jpg

Akartam külön cikket írni arról, hogy mennyire nincs gond azzal a kezdeményezéssel, amit magánemberek hoztak létre Ákos védelmében, hogy mivel nem értenek egyet a Telekom döntésével, felbontják a szerződésüket a céggel. Azt írtam volna, bár nem értek velük egyet, de ez is az állampolgári nyomásgyakorlás módja, még ha nem is tetszik nekem.

Az viszont, hogy a magyar állam és minden magyar állampolgár nevében fellépő kormány felmondja a szerződését, amit a mi adóforintjainkból kötött egy magáncéggel, mert az egy szponzorációs, tehát magánszerződést felmondott egy énekessel, akit történetesen szeretnek hallgatni a Fideszben, mert az mondja amit ők, na az a véleménydiktatúra.

Ha a kormánypártban nem tudnak különbséget tenni a párt véleménye és pénze, illetve az állam véleménye és pénze között, ott problémák vannak. Komoly problémák.

A Telekom döntése szerintem álságos volt az Origo-botrány után, álságos női egyenjogúságról beszélni olyankor, amikor a menedzsmentben 4 nő van a 36 főből. De ez egy magáncég magándöntése volt. Ugyanolyan magándöntés, mint amikor megkötötték a szerződést Ákossal, nekem meg az nem tetszett. De hát ez kit érdekel?

Persze, tényleg vékony a határvonal aközött, hogy a Telekom véleménye miatt bontotta-e fel a szerződést Ákossal vagy sem. Csakhogy ez nem munkajogi szerződés volt, hanem szponzorációs, és a szponzorációs szerződések pontosan úgy köttetnek, hogy ilyen esetekre felmondási kitétel legyen bennük. Hiszen ez két magánszemély, egy cég és egy énekest képviselő cég önkéntes, magánjogi szerződése.

Az viszont nem magán, hanem mindannyiunkat képviselő döntés, amikor az állam egy társadalmi vita miatt a közpénzből kötött szerződést felmondja. Ennek az üzenete nem csak az, hogy közpénzből megvédik Ákost, hanem az, hogy aki a női egyenjogúság kérdésről nem úgy gondolkodik, mint ők, vagy egyáltalán bármiről nem úgy gondolkodik, mint a Fidesz, lehet bármennyire is jó partnere az államnak, végezhet bármilyen jó munkát is minden magyar állampolgár érdekében, meg fogják büntetni. Mert most nem a Telekom munkája miatt mondják fel velük a szerződést, hanem a véleményük miatt.

Ez a véleményterror, és nem az, ha valaki szabadon elmondott mondatait (hiszen Kövér és Ákos is elmondhatta szabadon a mondatait), mások kritizálják. Nem az a véleményterror, ha egy cég az imázsába nem beleillő mondat után felbont egy imázs-orientált szponzor-szerződést egy emberrel. Ha az állam lecsap valaki véleményre, és ezért a véleményéért megbünteti őt, az a véleményterror.

A kormány pedig nem másra hivatkozik, minthogy a Telekom döntése ellentétes az alkotmánnyal, és szó szerint ezt mondták: Kovács Zoltán azt mondta, elképzelhető, hogy ez Németországban lehetséges, de „mi elfogadhatatlannak tartjuk, hogy ma Magyarországon bárkit véleménye és nézetei miatt ilyen formában diszkriminálni lehessen.”

De hát Zoli, Viktor, Jani, ti most épp ezt csináljátok! 

Update: Miután a Német nagykövetség ( a Telekom anyavállalatatában a német kormánynak 27%-os tulajdona van) megdöbbenését fejezte ki a lépés miatt, a kormányszóvivő pontosított: csak a mobilinternet előfizetéseket vonják vissza. 

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.