Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Abortuszellenes terrorizmus

Ez a cikk több mint 8 éves.

November 27-én Colorado Springsben, a Sziklás-hegység csúcsai alatt, Robert L. Dear, egy 59 éves amerikai fehér keresztény férfi megtámadott egy családalapítási és nőgyógyászati klinikát, mely a nemzetközi Planned Parenthood (PP) hálózathoz tartozik. Több órán át próbálták a rendőrök megállítani a lövöldöző támadót, végül a merénylet három ember halálát követelte, és kilencen megsérültek. A támadó a merénylet utáni interjúban azt mondta, hogy „elég volt a baba testrészekből” (no more baby parts).

colorado.jpg

Ez a mondat arra az abortuszellenes retorikára utal, amelyet már a hetvenes évek óta használ az amerikai republikánus és fundamentalista keresztény „pro-life” mozgalom. Az „életvédő” mozgalom bezáratná az összes Planned Parenthood klinikát, mely az USA-ban a nők reprodukciós jogait és a tervezhető családalapítást biztosítja. Az „életvédők” a legmanipulatívabb módszerektől sem riadnak vissza: pl. megtévesztő videókat produkálnak, és azzal vádolják a PP-t, hogy magzati szövettel – vagyis egyesek szerint „baba testrészekkel” – kereskedik. (Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy milyen társadalmi következményei vannak ennek a manipulációnak, itt és itt.) Ez a fajta retorika több erőszakos esethez is vezetett, sok PP-klinika volt kitéve fenyegetésnek és merényleteknek. Összesen 11 ember, köztük több orvos halt meg abortuszklinikák elleni merényletekben 1993 óta.

Robert L. Dear azóta bíróság elé került, a pontos motivációját még nem lehet tudni. De két héttel a párizsi merényletek után sem az amerikai, sem a nemzetközi média nem vádolja őt terrorizmussal. Nem Dear az egyetlen, aki a „lone white shooter” (magányos fehér lövöldöző) címkével elkerülte a terrorista jelzőt. Mivel az utóbbi szó egyre inkább a dzsihadistákhoz kötődik a mai világban, a fehér keresztény merénylőknél az amerikai média (mint Aurorában, Santa Barbarában és Sandy Hookben) a tettesek mentális állapotára vagy szociális kirekesztésére fogja a merényleteket. Ellenben a szerdai San Bernardinó-i fegyveres támadásnál, amikor egy fogyatékos embereket gondozó szociális intézményben ölt meg egy pár legalább 14 alkalmazottat, a terrorizmussal való összefüggés már az elejétől sem  volt kizárt, ahogy ezt Barack Obama kijelentette.  A két támadó ebben ez esetben egy muszlim vallású pár volt – így gyorsabban hozták összefüggésbe a „radikális eszmét” a terrorizmussal.

Pedig a PP elleni merénylők is, mint más terroristák, egy bizonyos dogmatikus hitre alapozzák gyilkosságaikat. Támadásuk célpontja egy szimbólum, amely számukra a világ bűnét jelenti – ebben az esetben az abortusz, ami az amerikai politikában egy központi, nagyon vitatott kérdés. Lehet, hogy mentális állapotuk vagy kirekesztettségük egy olyan tényező, amely befolyásolta, hogy a merénylők elszánták magukat a tettre. De a gyűlölködő, szélsőséges retorikának nagyon fontos szerepe van abban, hogy ezek  az emberek eljutnak a merényletig. Ilyen retorikát használ több amerikai antiabortusz csoport is, gyilkosokhoz hasonlítva az abortuszt választó nőket, és ezzel heccelve a népet. Több ilyen csoport ugyan részvétet nyilvánított a merénylet után, megtagadva mindenféle erőszakot. De egyben tompított is a részvéten, hogy  összehasonlították a merénylet áldozatait az „erőszakosan megölt babákkal” vagy abortált magzatokkal.

Másrészt a sokasodó amerikai merényletek tettesei túlnyomórészt fehér férfiak. Az USA-ban az utolsó 30 évben 62 merénylőből 61 férfi volt, 44 közölük fehér. A számok azt mutatják, hogy nem csak a dogmatikus és gyakran vallásos retorikával van baj, hanem a dogmatikus férfiassággal is, mely megtagadja a „deviánsnak” tartott jelenségeket (mint a homoszexualitást vagy transzneműséget), és dicsőíti az erőszakot. Ennek a kombinációnak a legrobbanékonyabb elegye  terrorista merényletet eredményezhet. Egy ilyen erőszakos merénylet a tettes számára igazolja a többiek felett gyakorolt kontrollt, amellyel be tudja bizonyítani férfiasságát. A fegyvertartás laza szabályozásával kiegészülve az USA egyes államai tökéletes táptalajt jelentenek az effajta merénylőknek – ezzel nem csak a klinikákat, hanem a társadalom egészségét és a nők testi önrendelkezését is veszélyeztetve.

 

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.