Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tényleg egyetlen rendőri vezető sem felelős a rendőrségi túlkapásokért?

Ez a cikk több mint 8 éves.

Lezárult a 2006-os rendőri vezetők tárgyalása. 100 bírósági nap után megrovást kapott Gergényi Péter, a többi vádlott rendőrségi vezető még ennyit sem. Kérdés, mit csinált vajon az ügyészség 100 nap alatt, és miért nem vállal senki soha felelősséget, miért nem kényszerítenek senkit soha a felelősségvállalásra.

dszzs20151029010.jpg

(Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)

Nem tudom, hogy a rendőrségi törvény rossz-e, az ügyészség végzett-e slendrián munkát, de aki emlékszik még a 2006-ban történtekre, aki esetleg ott volt az utcákon, mint én is, azért másmilyen ítéletre számított. És nem a bosszú miatt, szó sincs erről, egyszerűen azért, mert egy demokráciában és jogállamban a fegyveres testületek vezetőinek vállalniuk kell a hibás döntések, az állomány hibáinak, mulasztásának felelősségét.

Nyilván Gergényit nem lehet elítélni azért, mert kitüntették őt a Gyurcsány-kormány prominensei a 2006-os zavargások kezeléséért, sem azért, mert többször is belehazudta a kamerákba, hogy a rendőrség tagjai, akik viperát használtak, nem használtak. (Fun fact: azóta a Fidesznek köszönhetően újra használhat a TEK viperát, ahogy Röszkénél a rohamban, 2006-hoz hasonlóan, teljesen ártatlan embereket, újságírókat is viperával ütött a TEK, majd luxusszállodába vonult kipihenni a véres fáradalmakat). De ki lehet felelős a rendőri túlkapásokért, ha nem a rendőrség vezetői?

Márpedig 2006-ban nem egy és nem két túlkapás történ, hanem egy egész sorozat. Szeptember 18-án és 19-én a Balhán és az Oktogonnál, majd október 23-án lényegében az egész Belvárosban.

A rendőrség vezetőinek, Gergényinek, Benének vagy azért kellene felelnie, mert nem tudtak erről, nem tudták megakadályozni a túlkapásokat, és nem vizsgálták ki őket, vagy azért, mert pontosan tudtak arról, mi zajlik az utcán.

És akkor nem is beszéltünk az október 23-i és a szeptember 18-i katasztrofális parancsnoki irányításról, amely csak a csoda folytán nem járt katasztrófával sem a rendőrség, sem a tüntetők oldalán.

De úgy tűnik, senkinek sem érdeke a valódi felelősség feltárása, és a felelősség számonkérése 2015 Magyarországán. A Fidesz megrendezte a maga 100 tárgyalási napját, beidézték Gyurcsányt is, volt egy kis politikai móka, lehetett hergelni a szavazókat, oszt ennyi. A Fidesz most már kormányon van, és fontosabb a rendőrség szimpátiája a számára, mint az igazság.

2006 ősze és annak igazságai, úgy tűnik, soha nem fognak feloldódni, hanem maradnak a politika foglyai. Pedig valójában nagyon-nagyon sok olyan tanulsága lehetne az akkor történteknek, amelyből egy demokratikus Magyarországnak tanulnia kéne. De sem 2006, sem más ügyek kapcsán nem tanulni, hanem gyűlölni akar az ország. Akarom mondani, azt akarja az ország vezetése, hogy tanulás helyett gyűlöljünk.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.