Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Unió tegnap tett egy lépést, nem csak a torrentezés, hanem a szabad internet megszüntetése felé

Ez a cikk több mint 8 éves.

A tegnapi napon az Európai Parlament lényegében elfogadta a kormányfők vezette Európai Tanács összes ajánlását a netsemlegességről szóló törvényhez. És ezzel az Unió tökéletesen kiszolgálta a nagytőke érdekeit: piaci alapúvá tették a net semlegességét.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A tegnap elfogadott szabályok hatálybalépése után az internetszolgáltatók erős korlátok között ugyan, de dönthetnek, hogy egyes internetes portálok lassabban vagy gyorsabban töltődjenek be. A gyakorlatban ez azt jelentheti, hogy ha ezt a szolgáltatók lehetővé teszik a Facebook például fizethet, hogy a messenger gyorsabban betöltődjön. Ennek lehet elsőre örülni, de érdemes átgondolni azt, hogy mennyi lesz az esélye bármilyen, jobb szolgáltatást nyújtó, de kisebb piaci szereplőnek a Facebook messengerrel versenyezni, ha egyszerűen az ő szolgáltatása azzal a hátránnyal indul, hogy lassabb. Így lényegében azt ölik meg az internetben, ami az eddigi brutális fejlődését elősegítette: az innovációk szabad versenyét.

Frissítés: Mint olvasónk felhívta a figyelmet a Verge, és a HVG cikke itt több mint pontatlan volt. Az elfogadott jogszabály tiltja a konkrét kereskedelmi kedvezményeket, de objektív technikai szempontok szerint engedi, a korlátozást, a minőség javítására.

A jogszabály monopolhelyzetet teremthet a nagy cégek számára, akik azért is fizethetnek a szolgáltatóknak, hogy az ő termékeik használata ne számítson bele az adatforgalomba, hogy azt lényegében ingyen lehessen nézni. Ez a szabályozás behozhatatlan versenyelőnyt biztosít nekik.

Gondoljunk bele, mit jelenthetne ez Magyarországon. Mekkora versenyelőnyre tesz majd szert a többi céggel szemben az állami (fideszes) média, amely a többi piaci szereplőhöz képest összemérhetetlenül több – lényegében korlátlan – tőkével rendelkezik, és így lehetősége lesz mindkét lehetőséggel élni? Lényegében ingyen lehet majd nézni a portáljaikat, amik még gyorsabban is töltődnek majd be. És ha ehhez hozzávesszük, milyen szinten manipulatívak és mennyire torzak a híradásaik, bőven lehet majd aggódni a szólásszabadságért, és nem csak nálunk.

A harmadik lehetőség, amit a szabályozás teremt, bizonyos adatforgalmak – szándék szerint a torrentoldalak – lassítása, akár időszakosan is. Ennek politikai kockázata nyilvánvaló, hiszen tudjuk, ha a politikában valamivel vissza lehet élni, azzal vissza is fognak.  Az információáramlás ilyen fokú korlátozásának lehetősége ezért életveszélyes..

Ez a harmadik lehetőség persze egyértelműen a torrent oldalak kilövésére lett kitalálva, és talán ez mutatja a legjobban, hogy miről szól a törvénytervezet.

A kormányfők, és az Európai Parlamenti képviselők, akik a változtatásokat javasolták, a nagytőke érdekeinek feküdtek be. Köztük Orbán Viktor is. Az EP-beli szavazás eredményeit elnézve pedig szembetűnő, hogy a magyar delegációból egyedül a Fidesz képviselői (A zöldek így az LMP és a PM ellene, míg a DK ellene, az MSZP vegyesen, a Jobbik is a netsemlegesség megszüntetése ellen szavazott), köztük a  hazai netkonzultációval megbízott Deutsch Tamás szavazták le az összes módosító javaslatot, amit az indítványhoz benyújtottak.

Pedig ez a javaslat ebben a formában biztosan nem szolgálja az állampolgárok érdekeit, csak és kizárólag a nagyvállatok piaci pozícióinak bebetonozására alkalmas, miközben az internetforgalom szabályozásával és az információhoz jutás korlátozásával durva visszaélésekre ad alkalmat. Nem véletlen, hogy tavaly decemberben, amikor az USA törvényhozásán hasonló törvényeket akartak átnyomni, több nagyvárosban is tüntetéseket tartottak, és végül meghátrálásra késztették a politikai elitet. Most Európában is erre lesz szükség, mert a káros következmények beláthatatlanok. (Az amerikai szabályozás kapcsán pedig javasoljuk a Last Week Tonight nagyon informatív és szórakozatató adásának megtekintését)

A cikkben lévő információk, és adatok nagyrészt a HVG cikkéből származnak, amit itt tudtok elolvasni.

Kövesd a szerzo bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha legalább 800-an támogatok minket, jelenleg 70-en támogatónk van, ha szerinted is szükség van egy olyan baloldali és független lapra mint a Mérce, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.