Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbánék a néppel szemben dobnak ki milliárdokat az ablakon

Ez a cikk több mint 8 éves.

Az Index által megszerzett hírek szerint a kormány döntött a Városliget beszántásáról és helyébe a múzeumi negyed építéséről. Ezzel egy újabb olyan gigaberuházásra költ el százmilliárdokat a Fidesz, amely erősen korrupciógyanús, és ami nem élvezi a többség támogatását.

20150115liget-budapest-projekt-magyar-zene.jpg

(Forrás: ligetbudapest.org)

Miközben Orbán Viktor a menekültválság kapcsán óriási támogatottsággal büszkélkedik (persze, közben a Medián októberben publikált felmérése szerint az emberek 65%-a szerint rossz irányba mennek a dolgok az országban), és azzal vádolja Európa politikusait, hogy azok nem az emberek akarata szerint vezetik országaikat, addig valójában Magyarországon is ez történik, a költségvetést százmilliárdokkal megterhelő, magas korrupciós kockázatú gigaberuházásoknál. Hogy mikre gondolunk?

  • Stadionépítési program százmilliárdokért,
  • Múzeumi negyed projekt – 200 milliárd,
  • Paksi bővítés – 4000 milliárd,
  • Orbán Várba költözése – kb. 200 milliárd,
  • Olimpiarendezés – 4000 milliárd.

Az öt projektben közös, hogy még a Fidesz-szavazók egy része se ért egyet a beruházásokkal, a társadalom többsége pedig nem támogatja azokat. Mégis a köz, és többnyire a szakértői vélemények ellenében a kormány átnyomja ezeket. Márpedig ekkora volumenű beruházásoknál majdnem egyértelmű, hogy lesz korrupciós felár és az magas lesz, azt pedig mindenki maga döntheti el, a magyar költségvetés egy évi kiadásainak több mint felére elegendő összeget, hét év alatt biztosan ezekre és ezekhez hasonló beruházásokra kell-e elkölteni.

Ugyanis egy 9000 milliárdos gazdaságélénkítő csomag, az oktatásba, az egészségügybe, a megújuló energiába, az infószektorba, az energiatakarékossági lakásfelújításokba, a bérlakás-építésekbe való öntése hét év alatt radikálisan csökkenthetné a társadalmi egyenlőtlenségeket, jó pályára terelhetné a magyar gazdaságot, és bőven visszafialna tíz-húsz év alatt.

Csakhogy ezek az intézkedések nem lehetnének olyan grandiózusan átadhatók, mint a Várkert Bazár, és nem illeszkednek a nacionalista, a magyar büszkeségre apelláló kormánypropagandába. A probléma alapja pedig pont ez, mivel a gigaberuházásoknak nincs alternatívája, hiába a társadalmi elutasítottság, a végén ha megépült, már felesleges ellenezni, Orbán Viktor pedig átvághatja a részben vagy teljesen felesleges beruházások szalagját.

Az emberek nevében kormányzó Orbán Viktor rendszerében pedig a tervezés, a jólét, a gazdaság növekedése így lesz áldozata a grandomániának, a politikai retorikának és az olcsó feltűnősködésnek, pontosan az emberek akaratával szemben, de a politikai PR útvonalába illeszkedve.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét nektek írjuk, és fenntartásához a ti támogatásotokra számítunk! Ha szeretnél még több cikket olvasni a kormányzati pazarlásról, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.