Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Így változik „Orbánlanddá” Lengyelország – lengyel választások percről-percre

Ez a cikk több mint 8 éves.

Elsöprő győzelmet aratott az Orbán Viktor szövetségeseként is emlegetett lengyel ultrakonzervatív, euroszkeptikus Jog és Igazságosság (PiS), miközben az elmúlt nyolc évben kormányzó jobboldali liberális Polgári Platform (PO) összeomlott. Az eddigi eredmények nagy meglepetése, hogy nagy valószínűség szerint egyetlen baloldali tömörülés sem lesz a varsói törvényhozásban a következő nyolc évben. Kövesd az eredmények alakulását élőben a Kettős Mércén!

092a7dab-e9a8-4168-8439-898587de6626.jpg

02:07 – A végleges eredményeket kedden fogják közzétenni. A jobboldali-libertárius euroszkeptikus Korwin párt sorsát még megváltoztathatja, ha majd meglesznek a pontos eredmények. Amint megvannak a végleges eredmények, rögtön beszámolunk. Köszönjük a figyelmet, a közvetítést mára befejezzük.

01:29 – Az Ipsos „late poll” felmérése nem sokban különbözik az eddig ismert exit-poll adatoktól. Eszerint a PiS 38%-ot, a PO 23,4%-ot, a Kukiz’15 9,1%-ot, a Nowoczesna 7,2%-ot, az Egyesült Baloldal 7%-ot, a PSL 5,7%-ot, a Korwin 4,9%-ot, a Razem 3,9%-ot ért el. Az Egyesült Baloldal, a Korwin és a Razem ezek szerint az eredmények szerint sem kerül be a Szejmbe, tehát nem változik nagyon a mandátumok eloszlása. A PiS eszerint 238, a PO 135, a Kukiz’15 44, a Nowoczesna 24, a PSL 18 mandátumot szerezne. A közvélemény-kutatás alapján a legfrissebb kalkuláció szerint a részvétel 51,6%-os volt.

23:10 A felmérések szerint így néz ki a szavazatok korosztályok szerinti megoszlása. A fiatalabbak között nagyon jól teljesített Kukiz establishment-ellenes populista pártja, míg az idősebbek körében a PiS lett az abszolút nyerő. A Razem is jobban teljesített a fiatalabbak között, ezt támasztja alá egyébként az is, hogy az exit-poll kihirdetése utáni bejegyzésére hét perc alatt több lájkot kapott a Razem a saját Facebook-oldalán, mint a megválasztott miniszterelnök a sajátján egy óra alatt. És 12 perc alatt többet, mint a PiS oldalán 52 perc alatt, pedig utóbbi háromszor nagyobb.

wiek.jpeg

22:50 – Lesz hely a Razemnek a lengyel politikában

Sikerült beszélnünk Matthew La Fontaine-nel, aki Razem parlamenti képviselőjelöltje volt a választásokon a wrocławi körzetben. Elmondta, hogy a Razem az egyetlen párt, amelynek nincsenek külső forrásai, hanem a csupán tagdíjakból tartotta eddig fent magát. Most, hogy költségvetési támogatásban fognak részesülni, képesek lesznek folytatni a megkezdett munkát.

Az Egyesült Baloldal azért nem került be a Szejmbe sem szerinte, mert nem voltak hitelesek. A politikusaik elhasználódtak, és a baloldali szavazók nem bíztak bennük. Nem volt válaszuk a súlyos kérdésekre, és ezért a választók megbüntették őket.

A Razem szerinte viszont egy konstruktív párt. Nem lerombolni akarnak dolgokat – utalva itt a Kukiz vezette establishment-ellenes pártra –, hanem egy erős Lengyelországot szeretnének. Újra akarják definiálni az állampolgár-állam viszonyt, és tovább fogják építeni a Razemet a helyi szinteken. Azt reméli, hogy nem csak az eredendően baloldali embereket tudják megszólítani. A Razem mindenkihez szólni akar, és reményt akar adni. Az emberek eddig proteszt-szavazók voltak, de a Razem nem egy proteszt-párt. A választásokon győztes Jog és Igazságosság (PiS) az emberek félelmeire és haragjára épített, de ez nem konstruktív: reményre van szükség, ez a legerősebb üzenet, amit egy politikai csoportosulás adhat – tette hozzá.

A Jog és Igazságosság szerinte a múltban él, és nincs válaszuk azokra a kérdésekre, melyek a következő években a lengyel társadalom előtt állnak. Hasonló helyzet következik, mint ami Magyarországon van, kivéve, hogy a PiS-nek nincs alkotmányozó többsége, ezért nem tudnak mindent úgy csinálni, mint Orbán Magyarországon – mondta.

Nincs meglepve, hogy a Polgári Platform (PO) ekkorát veszített. Azt jósolta, hogy a PO tovább halad lefele a lejtőn, el fognak tűnni belőle a politikusok, egyszerűen nem maradt hely a politikai színtéren számára. Nem hitelesek és nincs tisztázott céljuk. Szerencséjük volt, hogy akkor voltak kormányon, amikor az EU rengeteg támogatást folyósított Lengyelországnak, de nem tudtak élni a lehetőséggel – vélekedett.

Elmondta, hogy fontos látni, hogy amikor a Razem elkezdte a kampányt, és olyan témákról kezdett beszélni, mint a minimálbér-növelés, a progresszív adóztatás, akkor ezek a témák még radikálisnak számítottak, a többi párt nem is beszélt róluk. Az elmúlt fél évben viszont ezek a témák eljutottak a mainstreambe, és a többi párt is elkezdett ezekről beszélni.

Dawid Krawczykot, a Krytyka Polityczna aktivistáját a Razem wrocławi kampányközpontjában értük utol. Euforikus hangulatról számolt be, aminek az oka a 3,9%-os várható eredmény. Ugyan nem kerültek be a Szejmbe, de nem csak a kampányköltségeket téríti vissza a Razemnek a költségvetés, hanem a jövőben is kap a párt támogatást.

Elmondta, hogy bár nem lesz a baloldalnak parlamenti képviselete, de végre van egy párt, melynek tagjai nem profi politikusok ugyan, de valóban komolyan hisznek azokban az értékekben, amiért harcolnak, mint a progresszív adó, az egyenlőségelv, a kisebbségek jogai. Elmondta, hogy nem hiszi, hogy a PiS kihúzza a 4 évet, és a következő választásokon a Razem akár 10-15 százalékot is szerezhet. A PO szerinte szét fog esni, és Kukiz pártját sem lehet komolyan venni. Lesz hely a Razemnek.

22:35 – Leszek Jażdżewski újságíró úgy véli, a PiS nem tud majd olyan mély változásokat megvalósítani, mint Orbán Viktor Magyarországon. Szerinte ugyanis Orbán sikerének egyik titka, hogy Budapesten teljesen összeomlott az ellenzék. Kaczinskyéknak azonban alig lesz meg az egyszerű többségük, ami nem elegendő az alkotmányozáshoz, és emellett egy erősebb ellenzékkel is szembe kell nézniük.

22:20 – Adam Michnik, a Szolidaritás egyik ikonikus alakja szerint a mai választásokon a Polgári Platform mérsékelt, nyugatos, piacbarát modellje megbukott, és a kérdés, hogy mit ajánlott helyette a PiS, ami ilyen népszerűvé tette. Az elemző szerint semmit nem ajánlott, annak viszont óriási a veszélye, hogy amit gyakorlatban ki fog építeni, az nem más, mint a putyinizmus lengyel változata.

22:05 – Az exit-pollok szerint 3,9 százalékot szerzett Razem listavezetője, Adrian Zandberg elmondta, pártja megtette az első lépés. Bebizonyították, hogy lehetséges egy más fajta politika, ami a hétköznapi emberek érdekeit képviseli. 

Zandberg szerint a politika nem a tévéstúdiókban kezdődik, és nem is ott végződik, a politika nem az urnáknál kezdődik és nem is ott végződik! A politika akkor történik, amikor ezrek vannak együtt, amikor együtt építik a városukat, amikor megszervezik a munkahelyük védelmét, amikor kiállnak a jogsértések ellen, amikor szövetkeznek, amikor tanítanak. „Mi ott leszünk, és cselekedni fogunk – holnap, holnapután, egy hónap múlva, egy év múlva és az elkövetkezendő években. Mert a végén lesz Lengyelországban demokratikus baloldal, amely miatt nem kell szégyenkezni” – mondta.

Közép-Európát is eléri az újbalos hullám?

A választások egyik kérdése az volt, hogy hogyan szerepel a Razem, a májusban alakult anti-establishment, zöld, feminista, de leginkább szociáldemokrata programmal induló párt, a Razem. Az exit-pollok szerint ez most nem sikerült, de ahogy listavezetőjük is elmondta, hallunk még róluk. Mit is kell tudnunk a Razemről?

A párt igazi alulról építkező szerveződés, létezéséről a keddi tévé-vitáig lényegében a lengyel baloldali aktivista-társadalom és progresszív értelmiség tudott, a közvélemény-kutatók mindössze 1%-ra mérték. A vitában azonban Adrian Zandberg listavezető elképesztőt alakított, és szerda óta a Razem-jelenség az egyik dolog, ami az amúgy unalmasnak ígérkező választások kapcsán a leginkább megmozgatja a lengyel választók fantáziáját.

A Mércének interjút adó újságíró és aktivista szerint Zandberg sikere annak köszönhető, hogy „nem volt hajlandó a koalíciókötési lehetőségekről beszélni, hanem azt mondta, hogy beszéljünk arról, ami az embereket érdekli: a bérekről, a munkavállalói jogokról. És ami a legfontosabb: hitt abban, amit mondott, ami nem mondható el a vita többi résztvevőjéről.”

A vita óta a pártot már mérték 5%-ra is a kutatók. Ehhez persze nagyban hozzájárulhat, hogy – amint Michal Sutowski politológus a Mércének elmondta, „sem a kormányzó Polgári Platform, sem pedig a nagy esélyes szélső-konzervatív Jog és Igazságosság nem ad választ a lengyel embereket foglalkoztató legnagyobb kérdésekre”.

A párt progresszív adózást szeretne (a legmagasabb jövedelmű 1%-ra 75%-os jövedelemadót vetne ki), mindenki számára hozzáférhető egészségügyi ellátást és oktatást, a regionális egyenlőtlenségek csökkentését, a közösségi lakhatási megoldások fejlesztését. Feltételek nélkül támogatják bármely két ember házasságát, és ők voltak az egyetlen párt, amelyek szívesen láttak volna az országban menekülteket.

A Razemnek amúgy – a hasonló újbaloldali pártokhoz hasonlóan nincs egyszemélyi vezetése. A pártot egy 30 fős testület vezeti. A választáson induló jelöltek 49%-a nő.

21:55 – Guy Verhofstadt, az európai liberálisok frakcióvezetője szerint egyedül Vlagyimir Putyin orosz elnöknek van nyerni valója egy euroszkeptikus Lengyelországból, amely a PiS hatalomra kerülésével megvalósul.

21:50 – Az exit-pollok szerint a posztkommunista szociáldemokraták, zöldek és más baloldali csoportosulások koalíciója Egyesült Baloldal nem ugorja meg a pártszövetségek bejutásához szükséges 8 százalékot. Barbara Nowacka listavezető arra buzdította a támogatókat, hogy ne adják fel, mert függetlenül attól, hogy a parlamenten belül vagy azon kívül vannak, a szabadság és az emberi jogok képviseletére mindig szükség lesz. Azt is elmondta, elfogadják a demokratikus eredményeket, de tudják, hogy eljön még az ő idejük, és ha hűségesen képviselik az elveiket, akkor emelt fővel, büszkén térhetnek vissza.

21:38  Feltűnő, hogy bár nem Jarosław Kaczyński nyerte meg a választásokat, hanem miniszterelnök-jelöltjük, Beata Szydło, mégis Kaczyński beszélt először a győzelemről az urnazárás után. Ez előrevetíti azt, amit sokan mondtak már a választások előtt is, hogy Szydno csak egy báb Kaczyński kezében. Ezt szintén alátámasztja, hogy Szydło győzelmi beszédében azt mondta, hogy a győzelem leginkább Jarosław Kaczyński döntéseinek köszönhető, ő érdemli a legnagyobb köszönetet.

21:33 – Paweł Kukiz azt mondta, hogy örül, hogy a rendszer nem törte meg őket, ma szerinte egy új társadalmi mozgalom született, ami vissza fogja állítani az alkotmányt, és 2 éven belül megtöri a rendszert. És megköszönte a harcosainak a küzdelmet, végül pedig azzal búcsúzott: „győzni fogunk!”

21:31 – Kopacz azt is hozzátette, hogy Lengyelország ma egy fejlődő ország, egy számjegyű a munkanélküliség, és ebben a remek állapotban adják át a nyertes pártnak az ország vezetését. „Ne veszítsük el ezt a 8 évet, Lengyelország ma egy sokkal csodálatosabb ország, mint 8 éve volt” – mondta, ami nagy vonalakban ugyanaz, amit a kampányban is mindig mondtak, ahelyett, hogy a valóban jelenlévő problémákról beszéltek volna.

21:27 – Ewa Kopacz, a 8 évig kormányzó PO utolsó miniszterelnöke ezekkel a szavakkal búcsúzik hivatalától: „Köszönjük azoknak, akik hittek bennünk kétszer is. De főleg köszönjük azoknak, akik velünk voltak mindvégig.”

21:20 – Az exit poll szerint tehát ötpárti parlamentje lesz Lengyelországnak. A nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) 242 mandátumot, a 8 évig kormányzó liberális-konzervatív Polgári Platform (PO) 133 mandátumot szerzett. A rocksztárból politikussá avanzsáló Kukiz pártja 44 mandátummal szintén bent van a Szejmben. A liberális, piacbarát Nowoczesna, a közgazdász Ryszard Petru pártja 22 mandátummal, a keresztény-demokrata, kisgazda PSL 18 mandátummal bent van a lengyel parlamentben.

21:15 – Az exit poll szerint 242 mandátumot szerezhetett a PiS, eszerint tehát meglesz az többségük, melyhez 231 mandátum szükséges, így kormányt alakíthatnak. Az exit poll szerint a Razem egy régióban se szerzett 5%-ot.

21:04 – Az exit poll adatok szerint fölényesen nyert a PiS, a héten meglepetést okozó baloldali párt, a Razem pedig 3,9%-ot kapott, ami jogosulttá teszi őket a költségvetési támogatásokra, a Szejmbe viszont nem jutnak be. Az Egyesült Baloldal 6,6%-ot kapott csak, és mivel pártszövetségről van szó, 8% kellene nekik a Szejmbe jutáshoz, így valószínűleg nincs baloldali párt a lengyel parlamentben.

lengyel-valasztasok-eredmeny-1.jpg

21:00 – Urnák zárva, vége a kampány- és közvéleménykutatás-csendnek, hamarosan jönnek az eredmények!

20:43 – Az első képen a 17 órás részvételi adatok, a másodikon a 2011-es parlamenti, míg a harmadikon az idei elnökválasztás második fordulójának eredménye látható.

lengyelorszag-valasztasi-reszvetel-korabbi-eredmenyek.jpg

Ami szembetűnő, az az, hogy a PiS-re szavazó területeken magasabb a részvétel, mint a hagyományosan a Polgári Platformra (PO) szavazó területeken. Viszont az is látszik, hogy a leginkább PO-t preferáló területeken, ahol a legnagyobb arányban szoktak nyerni, most is magas a részvétel. Viszont a PO bázisának számító nyugati körzetekben messze kisebb, mint a PiS dél-keleti területein. Ez a különbség ma még döntő lehet.

20:30 – Fél óra múlva zárulnak az urnák, vége a kampánycsendnek és utána hamarosan jönnek az exit poll eredmények is!

A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét nektek írjuk, és fenntartásához a ti támogatásotokra számítunk! Ha szeretnél még több hasonló élő közvetítést olvasni, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.