Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az MTI-vel ejti foglyul a kormány a magyar online médiát

Ez a cikk több mint 8 éves.

Az elmúlt pár napban két olyan MTI-hírt is átvett az online magyar sajtó majdnem egésze, amely teljes hazugságokon alapult, és a valóságot a kormány szája íze szerint torzította. Előbb a magát kormánypártiként meghatározó Magyar Idők cikke került ki minden szerkesztőséghez, amely arról írt, hogy javult a magyar gazdaság versenyképessége, miközben valójában gyengült, majd a Die Presse Orbánnal kritikus vezércikkét foglalta össze úgy a hírügynökség, mintha az dicsőítette és nem éppen támadta volna Orbánt (Techet Péter találata).

gazsolferenc.jpg

Az elmúlt hetekben azt látjuk, hogy míg a nagy újságok, az Index, a NOL, a 444, a HVG.hu híreit nem találja feldolgozásra érdemesnek a hírügynökség, addig a Magyar Idők, a pestisrácok.hu, vagy a 888.hu cikkei közül rendszeresen szemléznek.

Noha erre már kevesen emlékeznek, az MTI-nek nem volt mindig monopóliuma a hírgyártásban. 2010 előtt a Független Hírügynökség is versenyzett az újságok előfizetéséért. Az újságoknak volt választási lehetősége. Csakhogy 2010 után a Fidesz ingyenessé tette az MTI híreit, ezzel kivégezve a vetélytársát, és monopóliumot teremtett az az állami hírügynökség számára. Ez a piac pedig egyre és egyre nagyobb jelentőségű lesz.

Ugyanis az online újságok vagy az újságok online kiadásai egyre nagyobb mértékben támaszkodnak MTI-hírekre, miközben esélyük sincs azok ellenőrzésére, hitelességük megkérőjelezésére. Az online piacon kialakult hírversenyben a portálok szerkesztőinek feladata, hogy minél gyorsabban minél több aktuális hírt pakoljanak ki az oldalakra. Ezek a szerkesztők pedig így is túlterheltek és rosszul fizetettek a kommunikációs iparág más dolgozóihoz képest. A lapok a hírversenyben pedig nagyrészt az MTI híreire tudnak támaszkodni. Durvább a helyzet egy vidéki szerkesztőségben, ahol nincs budapesti tudósító és kevesebb az olyan kapcsolat, amely alapján utána tudnának járni, igaz-e egy hír, vagy pontosan úgy történt-e, ahogyan az MTI beszámol.

Az MTI-hírek arányáról nincsen pontos számunk, de portáltól, nagyságtól és anyagi helyzettől függően 20-90%-a lehet az adott portálon megjelenő összes cikknek azon cikkek aránya, amik MTI-hírt dolgoznak fel. Érdemes felmenni bármelyik magyar portálra és megnézni, hány hírnél szerepel ott „MTI”.

Ez pedig már döntő szerep a tájékoztatásban. És az MTI ezzel a szerepével nem csak a fent említett kirívó esetekben él vissza. Szóhasználatban, a hírek keretezésében (odarakják-e például minden ellenzéki megszólalás végére a fideszes véleményt is, míg a Fidesz véleménye mellé nem rakják az ellenzékét), vagy témaválasztásban lényegében az egész magyar online sajtót befolyásolja, hogyan áll hozzá az MTI a hírekhez.

A kormánypárt évek óta egyre nagyobb befolyást szerez az MTI-ben. A régebbi újságírókat lényegében sorra elbocsájtja, helyükre sokszor pártkatonákat ültet, egyre erősebben befolyása alatt tartva az online lappiac tartalmait.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét nektek írjuk, és fenntartásához a ti támogatásotokra számítunk! Ha szeretnél még több cikket olvasni a kormánypropaganda hazugságairól, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.