Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Börtönbe vonul-e Tarlós és Demszky? – Felbontott kétpárti mutyi a fővárosban

Ez a cikk több mint 8 éves.

A mai napon a Fővárosi Közgyűlés korrupciógyanú miatt felbontotta a szerződését Simicska Lajos cégével, a MAHIR-rel. A szerződés felbontása azt jelenti, hogy le kell szerelni a köztereken lévő 761 hirdetőoszlopot.

tarlosdemszky.jpg

Bár a hírek szerint azért bontják fel a szerződést, mert a plakátcég nem tett eleget a vállalt kötelezettségének, hogy WiFi-pontokat és légszennyezettséget mérő állomásokat telepítsen. Valójában az ok a Simicska Lajos elleni háború lehet. Ugyanis a MAHIR korábban is vállalt más feladatokat az egyébként igen jövedelmező plakáthely-nyereségért cserébe. Háromezer plakáton kellett volna például reklámoznia külföldön Budapestet, de ez nem történt meg.

A MAHIR-rel kötött 2006-os fővárosi szerződés nem értelmezhető önmagában. Ugyanis 2006-ban egyszerre nyerte el a fővárosban felállítható plakáthelyek kizárólagossági jogát a MAHIR, és nyert az Intermédia nevű cég az utasváró pavilonok hirdetési felületeinek hasznosítására.

Az eredeti szerződésben az Intermédia az utasvárók tisztítását és karbantartását is vállalta, míg a MAHIR azt, hogy évi 3000 plakáthelyet biztosít Európa-szerte Budapest reklámozására. 2013-ig egyik ígéret sem teljesült. Pedig akkor a döntéshozók ezzel a két feltétellel indokolták a baloldali és jobboldali kötődésű cégek áron aluli plakáthelyhez jutását. Csakhogy egyik cég sem teljesítette ezeket az azóta eltelt kilenc év egyikében sem.

Ekkor tett feljelentést (amelyből nyilván semmi nem lett) az akkor még PM-es fővárosi képviselő (aki azóta visszavonult a politizálástól), Hanzély Ákos, aki akkor azt is nehezményezte, hogy míg a szerződésben a MAHIR-nek 400 plakáthely felállítására volt lehetősége, ennél jóval több került ki. Akkori állításai szerint a két szerződés nagyjából évi 100 millió forintjába került a fővárosnak.

Tehát kilenc évig senkit sem zavart az, hogy egy méretes kétpárti (ami mára az Intermédia megszűnésével és az utódcég pártpolitikai átpozicionálásával egypárti fideszessé vált) korrupció jön velünk szembe az utcán. Egészen addig, ameddig el nem indult a Simicska-Orbán háború.

A kérdés csupán az, nem terheli-e az elmúlt kilenc év városvezetését,valamifajta úgymond felelősség? Nem kéne-e esetleg a jelenlegi városvezetésnek feljelentést tenni például maga ellen, vagy, ha van bőr a képén, akkor az előző Demszky Gábor-féle SZDSZ-MSZP városvezetés ellen?

A Smicska-Orbán háborúnak egy hozadéka legalább van: a MAHIR, az M4-es autópálya építése, a Közgép szerződéseinek leállítása megmutatja, milyen velejéig korrupt a Fidesz rendszere. Hiszen sorra kell felbontaniuk a korrupciógyanús vagy túlárazott szerződéseket, illetve kizárniuk a közbeszerzésekből Simicska cégeit, hogy leszámolhassanak az oligarchával. Akinek van szeme, és tud olvasni, annak ezt látnia kell.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét nektek írjuk, és fenntartásához a ti támogatásotokra számítunk! Ha szeretnél még több cikket olvasni a korrupcióról, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.