Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

2006 óta csak a szerepek változtak a magyar politikában – rendőrségi videó Röszkéről

Ez a cikk több mint 8 éves.

Hétfőn a rendőrség és menekültek egy csoportja összecsapott a határnál. Több videó és beszámoló szerint a rendőrség hibázott, a TEK viperát használt az oszlatáshoz, méghozzá a történések azon a pontján, amikor a rendőrség rátámadt az általa összehúzott tömegre.

A police.hu-n a rendőrség saját maga közölt egy olyan videót, amin látszik, hogy egy visszonylag békés tömegre támadnak rá, a videó végén pedig követ nem dobáló, békés családok kerülnek át a rendőrség oldalára. A vs.hu információi szerint a rendőrség azért hátrált a határon, hogy magyar területre húzza a az elkövetőket, és fel tudjon lépni ellenük. Csakhogy a határon – többségében békésen várakozó – tömeg információ hiányában azt hitte, megnyilt a határ, és elindultak a rendőrsorfal felé. A rendőrség tehát a kődobálokra húzta a több ezres tömeget, majd  rohamot vezényelt. Ekkor sérült meg több külföldi újságíró is, és ekkor keletkeztek a világsajtót bejáró képek vérző fejű apákról, síró gyerekekről. De az RTL Klub híradója szerint a rendörők a szerb oldalon állomásozó mentőautóba több könnygáz gránátot is is belőttek . Több újságíró megsérült, többeket pedig indoklás nélkül előállítottak.

vipera.jpg

Az eset sok szempontból emlékeztet 2006-ra. A békés tömegre rátolt randalírozók, a vipera, amire semmi szükség nincsen, a mentőbe behulló könnygázgránát, a megvert újságírók, a gumilövedékezés mind-mind ismerős a magyar újságolvasó számára. (És a vétlen áldozatok állampolgársága mindegy, hiszen emberekről van szó).

2006 óta változatlan a magyar politika abszurditása, és politikusaink hiteltelensége, csak a szerepleosztás változott. Most Gyurcsányék tartanak sajtótájékóztatót (meg a PM adott ki közleményt, de az nem jön le sehol), és adnak ki közleményt a rendőrségi túlkapásokról, az LMP hallgat, a Fidesz és a Jobbik szerint pedig nincs itt látnivaló: történnek ilyen esetek egy ilyen nehéz szituációban. Tehát pontosan és tökéletesen azt mondják amit az MSZP és az SZDSZ vezetői mondtak 2006-ban.

Látjuk már előre, ahogy az országos rendőrfőkapitányt majd kitüntetik, előléptetik azt a TEK-est, aki sikeresen eltalálta viperájával a menekülteket. És szépen minden meg fog történni, ami a 2006-os túlkapások után. Esetleg még Orbán Viktor megjegyzi, hogy nem kéne a vérző fejű apáról képeket posztolni, mert csak mártírkodik.

Pedig politikai vizsgálatra, és rendőrségi belső vizsgálatra is szükség lenne, késöbb pedig a tőlkapások elkövetőivel szemben itéletre. A 2006-os összecsapásokat nem dolgozta fel a magyar társadalom és a politikai kultúránk sem épült sokat a tanulságok feldolgozásából, de a rendőrségre helyeződő nyomás jó irányba indotta el a rendőrséget, új gyakorlatokat tanultak meg, elemezték a hibáikat tanultak belőle, és egy tényleg jobb rendőrség jött létre.

Ezért lenne most szükség túllépni kicsit a menekültválság pártpolitikai kerítésein, és úgyanúgy, ahogy 2006-ban, kivizsgálni, mi történt. Ha vannak felelősök, azok ellen eljárni, és levonni a tanulságokat. Hiszen ahogy 2006-ban sem a rendörők tehettek erről, hanem pár idióta, most is valószínűleg hasonló a helyzet. A rendőrség tekintélyének helyreállítása pedig mindenkinek érdeke, oldalaktól függetlenül.

Egyelőre ott tartunk, hogy az RTL-nek nyilatkozó rendőrségi szovivőannyit tudott mondani arról, hogy szerb TV-eseket megvertek, hogy az ORFK nem tud ilyen esetről. Hát ha nem tud, akkor utána kéne nézni és kivizsgálni, nem?

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét nektek írjuk, és fenntartásához a ti támogatásotokra számítunk! Ha szeretnél még több oknyomozó cikket olvasni a rendőrségi túlkapásokról, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.