Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Feszült a hangulat a lezárt határszakasz szerbiai oldalán – tudósításunk percről-percre

Ez a cikk több mint 8 éves.

Tudósítóink lent töltötték a hétfő estét és az éjjelt Röszkén, tanúi voltak a déli határ lezárásának, egy család kettészakadásának, annak, hogy 100-150-en Szerbiában ragadtak a lezárt átjáró mellett. Kedd reggel 6-ra ígértek határnyitást a magyar oldalon, de ez csak később történt meg. A gyorsan felépített konténervárosban pár óra alatt bírálták el több ember menedékkérelmét, de a biztonságos harmadik országra (Szerbia) hivatkozva mindenkit visszatoloncoltak. A tömeg estére többezresre duzzadt az Röszkei határátkelőnél az autópályán. Az emberek skandáltak és tüntettek. A szerb belügyminiszter a helyszínre érkezett, és jelezte, hogy szerdán beszélni fog a magyarokkal a határ újranyitásáról, valamint Szerbia gondoskodni fog a menekültekről. Horvátország jelezte, ha a menekültek arra vennék az útjukat, a szolidaritás lesz az alapvetésük, törvényileg és erőforrásilag fel vannak készülve. Tudósítóink szerda hajnalig a helyszínről tudósítottak. Köszönjük mindenkinek a munkát!

 

2:38 – Úgy tűnik, most már nem lesz miről beszámolnunk reggelig, amikor is jelentkezünk itt a blogon és természetesen a Facebookon. Viszlát!

2:03 – Még mindig, hajnali 2 után is érkeznek emberek a határátkelőhöz

20-30-as csoportokban. Többnyire lefekszenek a csupasz földre aludni.

0:11 – Emberek érkeznek, emberek alszanak

Tudósítóink szerint még mindig nagy számban érkeznek emberek a lezárt határátkelőhöz, azonban ahogy konstatálják a helyzetet, hogy jelenleg nem tudnak továbbhaladni, nyugovóra térnek.

23:08 – A szerb belügyminiszter beszéde a lezárt határátkelőnél angolul

Köszönjük a videót Szeles Andrásnak, a TASZ munkatársának.

23:01 – A pár kilométerre lévő kishatár-átkelőnél is vannak menekültek,

akik tüntetnek, hogy átkelhessenek a határon. Ide érkeztek adományok is. Szerbek hozzák az embereket buszokkal még mindig, az imént érkezett 50 ember.

22:54 – Apróságnak tűnik,

de az alább hangsúlyozott humánum egy fontos gyakorlati megjelenése volt, amikor a szerb belügyminiszter először a menekültekkel beszélt, úgy, hogy bement közéjük egy arab tolmáccsal, és csak utána beszélt az összegyűlt újságírókhoz.

22:53 – A szerb belügyminiszter még azt is mondta,

hogy hoznak gyógyszereket, vizet, ellátják a menekülteket. Azt is mondta, hogy ez nem egy olyan helyzet, amit Szerbia egyedül meg tud oldani, hangsúlyozta, hogy nem Szerbia idézte elő a válságot (de nem is hibáztat senkit konkrétan).

Kiemelte, hogy fontos, hogy megmutassuk, hogy humánusak vagyunk, de a jelenlegi helyzet nem egy szerb probléma, az uniós országoknak közösen, együttműködve kell megoldást keresniük a válságra.

22:48 – Nebojša Stefanović, a szerb belügyminiszter: nyissák meg a határokat, ellátjuk a menekülteket

szerb_belugymin2.jpg

A szerb belügyminiszter azt mondta, hogy meg fogja kérni a magyar hatóságokat, hogy nyissák meg az átkelőt, mivel ez a jelenlegi fenntarthatatlan állapot. Többek között azért is, mert családok szakadtak szét a határzár miatt – mondta. Továbbá közölte, hogy Szerbia el fogja látni a röszkei határnál rekedt embereket, illetve tárgyalásokat kezd a helyzet megoldására. Szerinte fent kell tartani a biztonságot is, de ez nem mehet a humánum rovására.

Újságírói kérdésre, hogy mi igaz abból, hogy Horvátországba szállítják a menekülteket azt mondta, hogy még 24 óra se telt el, több forgatókönyvön is dolgoznak a válság megoldására.

22:26 – Megérkezett a határhoz a sajtótájékoztatóra készülő szerb belügyminiszter

szerb_belugymin.jpg

Így üdvözölték a menekültek a belügyminisztert:

22:09 – Horvátország a szolidaritást szorgalmazza

Még délutáni hír, hogy az Index kérdésére, hogy mit tervez Horvátország, ha arra indulnak a menekültek, ezt válaszolta a Horvát Nagykövetség: „Hangsúlyozzuk, hogy Horvátország a szolidaritást szorgalmazza, és véleménye szerint a többi EU-tagállamnak is szolidaritást kell tanúsítaniuk.” Tervük is van, el is tudják látni a menekülteket a polgári védelem törvényi mechanizmusai alapján. Európai válasz, európai gondolat, reméljük, európai cselekvés.

21:32 – Ha te is szégyenletesnek tartod, amit ma a magyar hatóságok tettek,

és úgy gondolod, hogy ez szégyent hoz ránk is, Európára is, és te is követeled a magyar kormánytól és hatóságoktól, hogy tartsák tiszteletben az emberi jogokat és a nemzetközi egyezményeket, akkor a TASZ levelét itt írhatod alá.

21:23 – Új célállomás: Horvátország

A menekültszállító buszok Preševoból már nem Röszke irányába, hanem a horvát határ fele közlekednek.

21:20 – Még sem tűnik úgy, hogy beengednének családokat

Bár elhangzott, hogy a családokat be fogják engedni, eddig ennek jelét nem tapasztaltuk a helyszínen.

21:06 – Röszkénél beengedik a családokat a gyűjtőpontra

Annyit látunk is, hogy a menekültek a családokat előreterelik a tömegben. Hangosbemondókban hangzott el imént ez az információ. Hogy hogyan fognak és hányan elférni, nagy kérdés (a korábbi információk alapján különösen, melyek szerint párszázas kapacitása van a konténervárosnak).

20:59 – Rengeteg szerb rendőr gyülekezik a menekültektől valamivel távolabb

tudta meg az imént tudósítónk.

20:57 – RENDKÍVÜLI (szerkesztve): elszállíthatják a menekülteket a határátkelőtől!

Információink szerint – eddig meg nem erősített szerb rendőrségi értesülések alapján – a horvát határhoz szállíthatja a Röszkénél összegyűlt menekülteket a szerb rendőrség. Hogy ez mikor történne meg, arról még nincsenek információink.

20:25 – Kb. 150 ember van a tegnap éjjel lezárt átkelőnél

Ide érkeznek és innen mennek át az autópályához az emberek jelenleg. Így néz ki most a tegnap lezárt átkelő és környéke:

lezart_atkelo_este1.jpg

lezart_atkelo_este2.jpg

20:13 – És egyre többen érkeznek…

…egészítette ki az előbbi számok tendenciáját tudósítónk.

20:10 – Több ezer menekült van a környéken

Csak az autópályán és környékén legalább 3000-en vannak tudósítónk szerint, és most kaptuk a hírt, hogy Horgos községben a közelben is kb. 1000 menekült van jelenleg.

20:04 – Tovább folyik a menekültek tüntetése

Az alábbi videón az látszik, hogy a menekültek még egyfajta artista-mutatványt is előadtak, ami akár még mosolyt is csalhatna az ember arcára, ha nem lenne kétségbeejtő a helyzet. Eközben tudósítónk arról számolt be, hogy az autópályán felépített falon már többször elkezdtek erősen dobolni az emberek, de mielőtt még agresszívvá válna a helyzet, mindig lecsillapítják egymást.

19:50 – Tényleg kevésbé szolidárisak a kelet-európaiak?

És ha igen – márpedig sajnos igen – akkor miért? És miért volna nagyon kifizetődő mindenkinek egy szolidárisabb politikát követni? Cikkünk a témában.

Mostanában többen is arról írtak, hogy a kelet-európaiak, köztük a magyarok kevésbé szolidárisak a menekültekkel, mint…

Posted by Kettős Mérce on Tuesday, September 15, 2015

 

19:45 – Szemétszedés

Aki jól figyel, az alábbi rövid videón azt figyelheti meg, hogy a sok menekült, akiktől megtagadták a belépést Magyarországra és ezért Szerbiában az autópályán töltötték az egész napot, azért rendet raktak maguk körül és összeszedték a szemetet.

http://kettosmerce.tumblr.com/post/129156147891/miközben-a-magyar-állam-kibaszott-velük-egy-zárt

19:43 – Egyre több a rendőr

Tudósítóink szerint a határ magyar oldalán egyre több és több rendőr van, hosszú sorokban állnak, és már rohamsisak is van náluk (ami eddig nem volt).

rendorsorfal_roszke.jpg

19:36 – „Át fogunk jutni”

„Több ezer kilométert gyalogoltunk, elértünk ide, nem megyünk sehova, át fogunk jutni a határon. A szíreknek semmi se lehetetlen.” – mondta egy tüntető tudósítónknak a röszkei határon. Közben tovább tüntetnek a menekültek, olyanokat skandálva, hogy „Open!”, vagyis nyissák ki az átjárót, hogy „Thank you Serbia!”, vagyis megköszönik a szerbeknek, hogy be- illetve átengedték őket. Az alábbi videón ezek látszanak és hallatszanak.

19:20 – Az AP hírügynökség tudósítójával a rendőrök töröltettek felvételeket

Az Associtaed Press (AP) hírügynökség nyomán írja a HVG, hogy egyik riporterüket, Luca Muzit tegnap megfélemlítette a rendőrség, miután rögzítette azt, hogy egy rendőr egy rendőrkutyát eresztett egy menekülőre, aki utána a földön fekve kellett, hogy könyörögjön, hogy szedjék le róla az állatot. A rendőrök ezután az tudósítót nem engedték továbbállni, félrevonva kényszerítették, hogy törölje le az anyagot a nyilvánvaló túlkapásukról. Eddig az AP sztorija. Az AP Kovács Zoltán kormányszóvivőhöz fordult, aki a rendőrséggel való egyeztetés után közölte, semmi ilyesmi nem történt. Aha, aha, nincs itt semmi látnivaló, nyilvánvaló.

18:21 – Busszal vinnék az embereket a táborokba

Szerb busz érkezett, a szerbek ugyanis felajánlották, hogy elviszik táborba azt, aki menne. A többség viszont nem akar szerb táborba menni, így marad a sok ember.

marad_sok_ember_aklonyat_roszke.jpg


18:19 – Így néz ki a határ Szerbiából:

roszke.jpg

18:13 – 2000-en a szerb oldalon

Tudósítónk szerint kb 2000-en torlódtak fel a szerb oldalon Röszkén. A túloldalon végtelenségig állnak a rendőrautók, 3 rendőrsorfal is áll a magyar oldalon és vízágyús autó is van.

17:35 – Ügyvédek szólalnak fel a menekültellenes törvények ellen.

„A magyar igazságszolgáltatás nem menekültügyi szervezet és nincs felkészülve ennyi idő alatt, ennyi ember ügyének valóban törvényes és igazságos elbírálására, mert az objektíve nem is lehetséges” – írják az Ügyvédek a Jogállamért csoport tagjai, és úgy vélik, a ma gyakorlatba ültetett törvények szembe mennek hazánk nemzetközi vállalásainak is.

Mi, a jelen levelet aláíró ügyvédek, tisztában vagyunk azzal, hogy milyen súlyos helyzetben van Magyarország, mennyi…

Posted by Ügyvédek a Jogállamért on Tuesday, September 15, 2015

 

17:15 – Aknamezők várják a menekülteket

A HVG szerint több mint 50 ezer akna van szétszórva több száz négyzetkilométeren Horvátországban, a szerb határ mentén. A még délszláv háború idejéről maradt aknákba pusztán az úttestről letérve is beleütközhet az arra járó. Ez igen veszélyes lehet, ha a menekültek úgy döntenek, arrafelé kerülik ki a magyar határzárt.

17:05 – Éjfélkor kezdődik a határellenőrzés az osztrák határon

Ausztria már korábban bejelentette, hogy Németországhoz hasonlóan bevezetik ideiglenesen a határellenőrzést. A Die Presse szerint erre kedden éjfélkor, a déli és keleti határszakaszon kerül sor.

16:55 – Pár órája a magyar kormány bejelentette, hogy a román határra is kerítést épít. A román Hírcsárda, a Times New Roman pedig már meg is szerezte a tervrajzokat. 

Pár órája a magyar kormány bejelentette, hogy a román határra is kerítést épít. A román HírCsárda a Times New Roman…

Posted by Kettős Mérce on Tuesday, September 15, 2015

 

16:22 – 16-ból nulla

Eddig 48 eljárás indult el Bakondi György közlése szerint 16 ért véget, és mindenkit kiutasítottak Szerbiába. Tényleg 7 óra alatt 16 eljárást tud lefolytatni a magyar állam szükséghelyzetben?

16:02 – Röszke:

15:51 – A román határon is kerítést épít a kormány, ezt jelentette be az imént Kovács kormányszóvivő

15:45 – Átrepült egy vizespalack a határon, feszült a helyzet.

15:40 – Ez van most Röszkén:

állítólag 2000 menekült tart Belgrád felől a határra. A menekültek azt gondolják a kormány a tömegnek engedni fog.

15:35 – Elemzésünk a helyzetről:

A kormánynak az EU tegnap felajánlotta, tehermentesíti a menekültkérelmek elbírálása alól. Orbán ezzel nem élt, inkább…

Posted by Kettős Mérce on 2015. szeptember 15.

 

15:24 – a PM egy olyan határozatot tet ki amely szerint a legálisan átlépő menekültet, akik a hatósággal együttműködve lépet be a tranzitzonába illegális határátlépés miatt utasították ki.

Bizonyítékunk van, hogy a kormány átveri a menedékkérőket!Szabó Tímea a röszkei regisztrációs ponton készített fényké…

Posted by Párbeszéd Magyarországért on 2015. szeptember 15.

 

15:15 – 30-40 embernek van összesen szállás a konténervárosban

A PM-es Szabó Tímea szerint 30-40 embernek van hely a konténervárosban, és egyszerre kb. ennyien is vannak bent. Akkor engednek be újabb embert, ha a bennlévőkkel végeztek. 10 darab konténer van ugyanis bent a konténervárosban, amely szállásként funkcionálhat, és egy-egy konténerben 3-4 ember fér el.

14:55 – Itt van a 9 oldalas kiutasítási határozat, melyet az egyik első kiutasított kapott.

Nem csupán visszaküldték Szerbiába mint biztonságos harmadik országba, hanem ahogy a második nem számozott és a 7. számozott oldalon is olvasható, a kitoloncolás mellett egy évre kitiltották a schengeni övezet államaiból.

14:52 – Kovács Zoltán kormányszóvivő a helyszínen

kovacs_zoltan.jpg

14:50 – Sknadálnak, tüntetnek a menekültek

14:33 – Egymás után küldik ki az elutasított menedékkérőket a tranzitból

kiutasitottak3.jpg

14:02 – Kijárat a tranzitból, de vissza Szerbiába

Az alábbi képen látható a tranzitzóna kijárata, mely visszavezet Szerbiába. Itt küldik ki azokat, akiknek menedékkérelmét elutasítják. Ez így nyilvánvalóan egy színjáték, tulajdonképpen egy forgószínpadot állított fel a magyar állam, hiszen a Szerbiából érkezőket nyilvánvalóan a biztonságos harmadik országra való hivatkozással mind ki fogják utasítani. Csak közben még egy 4 órás színdarabban is részt vehetnek. Szégyenletes.

tranzitzona_kijarat.jpg

13:57 – Gyors elutasítás

A 444 az imént írta meg, hogy két bangladesi férfi kérelmét máris elutasították a konténervárosban. Kb. 4 órás tárgyalás után kaptak egy magyar nyelvű papírt, melyről először azt hitték, hogy magyarországi tartózkodásra jogosít, de kiderült, ez az elutasító végzés, az indoklás szerint biztonságos harmadik országból érkeztek magyar területre. Hét napjuk van fellebbezni a döntés ellen a Szegedi Ítélőtáblán, a kérdés csak az, hogyan tudnának odajutni. A válasz nyilván az, hogy sehogy. Alattomos, cinikus bürokrácia.

13:53 – 20 percenként egy család, a határ viszont zárva

A gyűjtőpontra (konténervárosba, stb.) kb. 15-20 percenként engednek be maximum két családot tudósítónk szerint, és úgy tudjuk, kizárólag családokat engednek be (így talán valamivel nagyobb az áteresztőképesség, mint lentebb számoltuk a 444 információi alapján). Továbbra is kb. 200 ember van a tranzitzóna körül, összesen kb. 800 ember lehet most itt a határon. A határátkelő tehát teljesen zárva van, így viszont az érvényes dokumentumokkal rendelkezők se tudnak átlépni a határon. A korábbi képeken látszódnak buszok, kamionok, melyek át akartak lépni a határon, de itt ragadtak a senki földjén, mert ezen a magyar rendőrség által felhúzott útzáron most se gépjármű, se Gyurcsány Ferenc, se tudósítóink nem tudnak átkelni.

13:35 – Tiltakoznak a menekültek, a szerbek nem tudnak semmit

Tudósítónk megkérdezte a szerb rendőrséget, tudnak-e bármit is, hogy mi fog történni. A szerb rendőröket azonban nem tájékoztatták. Azt viszont elmondták, hogy ők nem fogják megakadályozni, hogy a menekültek visszatérjenek Szerbiába. Közben többen felálltak az M5-ösre telepített útakadályra, tüntetnek. Egy „Europe shame” (Európa szégyen) feliratú transzparenst raktak fel a kordonra. A kordon mögött sorfalat állnak a magyar rendőrök. A gyűjtőpontról most visszaengedik az menekülteket az autópálya fele.

europe_shame.jpg

m5_kordon_rendorsorfal.jpg

m5_tuntetok.jpg

13:28 – Teljesen lezárták a határátkelőt az M5-ösön

Korábban még 1-1 sávon volt gépjárműforgalom az M5-ösön, de mostanra teljesen hermetikusan lezárta a rendőrség a határt. Az autópálya közelében kb. 400 ember van, jelenleg többen a fűben ülnek, sokan az autópályán vannak, amint az alábbi képeken látszik, a gyűjtőpont bejáratánál körülbelül 200 ember lehet. Rendőrök jelen vannak a helyszínen, próbáljuk kideríteni, hogy mi következik ezután.

m5_lezarva.jpg

m5_lezarva2.jpg

roszke_atkelopont.jpg

13:17 – Így néz ki most a régi röszkei határátkelő

Majdnem mindenki eltűnt a régi röszkei határátkelőtől. A képen csak két kisgyerek és talán édesanyjuk, és egy székben ülő férfi látszik. A túloldalon magyar honvédek. Tudósítóink az autópálya fele vették az irányt.

roszke_regi_atkelo_ures.jpg

13:14 – Újabb busz érkezett

Horgosra érkezett egy újabb, menekülteket szállító busz, minden bizonnyal a Macedón határról. A tegnapi számok alapján még valószínű, hogy fognak is érkezni többen.

horgos_busz.jpg

13:10 – Információhiány és nevetséges kapacitások

Nem csak a menekülteket, de a szerb kormányt sem tájékoztatta a magyar kormány, olvasható a 444-en. Ugyanitt elhangzik – amit máshol inkább cáfolnak –, hogy a szerbek igyekeznek ellátni a menekülteket. Ugyanis egy másik cikk szerint a Magyarországról érkező különféle országbéli önkéntesek segédkeznek a menekültek ellátásban. Itt még az is szerepel, hogy a tranzitzónába avagy gyűjtőpontra avagy konténervárosba negyed óránként két embert engednek be. Ha ez így van, az napi kevesebb, mint 200 embert jelentene. Tegnap 9380 menekült érkezett a magyar határhoz. Ha tényleg ezt a sebességet akarják tartani, akkor a szándékosan kódolják a rendszerbe a káoszt. Ha ez így van, nem is csoda, hogy titkolózik a kormány a szerbek előtt.

12:30 – a Guardian percről-percéje elég pontos, jó videókkal. Itt tudjátok nézni.

 

12:16 – Az Index szerint éhségsztrájkba kezdtek Röszkén

Mivel semmilyen ellátást nem kapnak, se információt a magyar hatóságoktól, nemsokára tudósítóink is a helyszínen.

11:45 – Rendkívüli állapotot hirdettek ki Csongrád és Bács-Kiskun megyében

11:18 – Kisgyerek játszik a GYODÁ-val

Menekült kisgyerek játszik a GYODA (NATO kompatibilis szögesdrót) egy darabjával, miközben várakozik a szerb határnál a…

Posted by Kettős Mérce on Tuesday, September 15, 2015

 

11:04 – „A piros csík”

A rendőrök elmondták tudósítónknak, hogy úgy értelmezik, hogy aki átlépi az alábbi képen látható piros csíkot, az már (ráutaló magatartással?) elindította a menedékkérelmi folyamatot, ezért nem térhet vissza Szerbiába. Bár azt is hozzátették, hogy ha valaki éppenséggel visszaszaladna, nem valószínű, hogy utánafutnának.

piros_csik.jpg

10:57 – Nem fordulhatnak már vissza a menekültek? És Gyurcsány Ferenc is megjelent.

Gyurcsány Ferenc megjelent a tranzitzónában, de neki se nagyon adtak tájékoztatást, hogy mi fog most történni. Jelenleg kb. 300-an várakoznak a tranzitzóna belépési pontjánál, mivel most a környéken csak itt lehet belépni. A rendőrök arról tájékoztatták tudósítónkat, hogy akik már várakoznak, nem mehetnek vissza Szerbiába, hiszen magyar területen vannak. Tudósítónk most visszamegy a szerb oldalra, és megkérdezi a szerb rendőröket, hogy ők se engednék-e vissza az embereket, amennyiben visszafordulnának.

10:32 – Ételosztás

A magyar rendőrök valamiért úgy döntöttek, ételt osztanak, a mostanáig összegyűlt, kb. 300 embernek. Praktikusan, a még el nem készült tranzitpont egyik konténerének ajtaján nyílt lyukon át. 

12029082_10152917101151324_110228244_n.jpg

9:55 – És így néz ki most a tranzitzóna nevű objektum

Az MTI „áteresztési pontnak” nevezi, a rendőrök „tranzitnak” az index szerint, tudósítóink hallottak „tranzit pontot” is. Egy valami biztos, bármilyen céllal találták is ki, egyelőre nincs kész. Mégis ideterelik tegnap éjjel óta az embereket, az átgondolt és átlátható határpolitika jegyében. Egyelőre  civilek sincsenek jelen, sokan étlen-szomjan töltötték az éjszakát. 

 

12032575_10152917076881324_1351395270_n.jpg

9:28 – A tranzitzóna felé indulnak

Miközben az index szerint a Reuters hírül adta, hogy letartóztattak legalább 16 menekültet, akik megpróbáltak átjutni a határon; 9 szírről és 7 afgánról lenne szó, tudósítóink szerint arabul tájékoztatták egy bömbis kocsiból azt a kb. 150 fős csoportot, akiknek társaságában vannak. Az információk szerint 20 perc múlva jön egy szerb rendőr, aki elviszi őket az 1 Km-re lévő tranzitzónába. Ezután sokan elindultak a megadott irányba, a susnyáson keresztül. Egy pillanatig úgy tűnt a szerb rendőrök útjukat állják, és visszaküldik őket Horgosba, de végül mégsem.

12026507_10152917063421324_1847337411_n.jpg

8:51 – Ha valaki mégis megpróbálná

A szerb oldalon az összegyűlt, jelenleg skandáló tömegtől kb. 50 méterre várakozik a szerb rend- illetve határőrség, akik jelenleg semmilyen látható tevékenységet nem végeznek, miközben egy feltehetően szerb rendőrhelikopter köröz a menekültek feje felett (a gyerekeket ez legalább valamelyest szórakoztatja láthatólag).

A korábbi, mára lezárt határszakasztól egyébként nincs messze a ma megnyílt beléptetési pont, viszont nem mindegy, merre indul az ember, el lehet tévedni a susnyásban. Ha viszont megtalálja valaki a csapást, kb. 10 perc alatt el tud jutni a kapuhoz, ám ehhez előtte át kell kelnie az M5-ös autópályán, amit a rendőrök nagy fémakadályokkal zártak le, de a gépkocsi-forgalmat 1-1 sávon engedik – a menekülteket viszont nem.

8:47 – Nincs jó megoldás

A probléma az, hogy a magyar állam mától egy cseppet sem európai módon bánik a menekültekkel – no nem mintha eddig olyan nagyon igyekezett volna. Emlékeztetőül – tudósítónkat idézve – mondhatjuk, hogy „ha van rajta kalap, az a baj, ha nincs, az a baj” – ugyanis akit regisztráltak Szerbiában, azt feltehetőleg azért fogják visszaküldeni, akit nem, azt meg azért. Az eddigi trendek alapján pedig az elbírált és megítélt menekült- vagy oltalmazott-státusz pedig gyakoriságában a fehér hollók számához fog tartani.

8:39 – „Open the border!” – skandálják a menekültek a korábbi, mára lezárt belépési pontnál

8:15 – A lezárt határnál kezd feszültté válni a hangulat

A menekültek skandálnak: „Freedom! Please!”

8:09 – Egyre több ember érkezik a lezárt határszakaszhoz

lezart_hatar_sok_ember.jpg

8:04 – Újabb csoport érkezett a lezárt határszakaszhoz

lezart_hatar_uj_csoport.jpg

7:57 – Az autópályán nem engednek át menekülteket

Az autópályán a rendőrök felépítették a zárást, és nem engednek át menekülteket. Innen irányítják el őket a belépési ponthoz, mely egyből a tranzitzónába vezet. Viszont a Röszkén éjszakázó menekültek mit sem tudnak arról jelenleg – kivéve azt a pár embert, akik a képen is látszanak, akik valahogy idekeveredtek –, hogy hogyan tudnak belépni Magyarországra. Tudósítónk éppen visszafele tart a korábbi belépési ponthoz, hogy tájékoztassa az embereket.

m5_autopalya_tranzit_fele.jpg

7:55 – Így néz ki az új gyűjtőpont a szerb oldalról

kontenerek_roszke.jpg

A cölöpös kerítés-GYODA-kombót ez a konténertömeg váltja fel, de tetején ennek is ott van a GYODA.

7:51 – Tudósítónk megtalálta a feltételezett belépési pontot

Egy menekültet engedtek eddig be. A rendőrök azt mondták, itt lesz a beléptetés, de csak korlátozott számban engednek majd be embereket. Tumultus, na az várható.

belepesi_pont_m5.jpg

7:45 – Az autópálya lezárásra felkészült a rendőrség

Jelenleg mindkét oldalon 1-1 sávon engedik a személygépjárműforgalmat az M5-ösön, de már felkészült a rendőrség, hogy hogyan zárják le a teljes autópályát, amennyiben megérkeznek ide a menekültek.

autopalya-m5-roszke.jpg

roszke_lezart_m5.jpg

Itt ugyanis nem fogják őket átengedni, hanem innen akarják majd őket az átkelőponthoz küldeni, mely a tranzitzónába vezet. Hogy ez az átkelőpont hol van, jelenleg nem tudják a szerb oldalon, tudósítóink jelenleg is keresik.

Az alábbi képen pedig menekültek ülnek a kerítés tövében, arra várnak, hogy kiderüljön, hol tudnak belépni Magyarországra.

menekultek-autopalya-mellett.jpg

7:40 – Menekültek továbbra sem tudnak belépni Magyarországra

Reggel a Röszkén éjszakázó csoportnak elvileg meg kellene keresnie azt a pontot, ahol megnyílik a magyar határ és át tudnak jutni Magyarországra a tranzitzónába, azonban a szerb rendőröknek benyomásuk sincs, hogy lesz-e ilyen, hogy hol lesz, és hogy hogyan kell odajutni. A magyarok elvileg 6-ra ígérték a határnyitást, de ennek még nyoma sincs.

Az egyedüli pont, ahol tudomásunk szerint jelenleg át lehet kelni Magyarországra, az az M5-ös, ahol pedig rendőrök várakoznak. Tudósítónk kérdésére azt a tájékoztatást adták, hogy menekülteket itt jelenleg nem fognak átengedni. A vonatsíneknél, ahol az ún. Mad Max akadály található, a magyar oldalon a büntetésvégrehajtás autója várakozik. Az Index szerint egy BBC-s riporter tájékoztatja a menekülteket, hogy megváltoztak a szabályok, és őrizetbe kerülnek, ha megpróbálják átlépni a határt. A menekültek viszont nem értik, mondják, hogy ők háború elől menekülnek.

Reggel negyed 8 körül a röszkei átkelő mellett ragadt emberek lassan ébredeznek, de hogy hova induljanak, még nem tudják.

Így aludtak a puszta aszfalton az éjjel a Szerbiában ragadtak, gyerekek is.

roszke-reggel-emberek2.jpg

roszke-reggel-emberek1.jpg

Éjjel történt

Tudósítónk ott van Röszkénél az 5-ös út menti határátkelőnél, ahol 0 óra 40 percig 20-asával engedték át a menekülteket Magyarországra. Ezután a rendőrök közölték: „no more”, majd pár perccel később egy tolmács segítségével azt is, hogy reggel 6-kor léphetnek be a menekültek legközelebb Magyarország területére.

lezart-kapu-roszke.jpg

A rendőrök a szerb határátkelőnél állnak és egy kicsi vaskapun engedték be a menedékkérőket. Jelenleg körülbelül 100-an várnak a beléptetésre. A rendőrök közlése szerint ez az átkelő a magyar kormány utasításáig zárva lesz, de más átkelőn majd reggel 6-kor a röszkei és tompai tranzitzónába beléphetnek a menedékkérők.

Kovács Zoltán kormányszóvivő tájékoztatása szerint ezekben tranzitzónákban mobil boxok lesznek, melyekben a kihelyezett bírák a menedékkérelmeket folyamatosan bírálják majd el, hétvégén is. Tudósítónk értesülése szerint ez az új tranzitzóna az M5-ös út túloldalán lesz, közvetlenül a határon, de a mindeddig a pillanatig nem került üzemkész állapotba.

A többi hírportál cikkeit olvasva nem tudunk más határátkelőhelyről, ami nyitva lenne, ez pedig azt jelenti, hogy reggel 6-ig nem érkezik több menekült Magyarországra. Kérdés az is, mit jelent a röszkei és a tompai tranzitzóna, hiszen ezek felállításáról eddig nem érkeztek információk.

Tudósítóink szerint a tömeg nem kap semmilyen ellátást, például az a fiatal nő sem, aki kisbabájával áll a határ szerb oldalán, családja pedig korábban már bejutott Magyarországra.

Az alábbi tweet szerint Röszkénél még 1500 menekült vár a vasútállomáson, és 15 busz áll itt, ami már tele van emberekkel.

A magyar oldalon közben önkéntesek vizet és élelmet osztanak a menekülteknek.

1:35-kor a rendőrök kordonokat hoztak, de ez csak arra volt jó, hogy a menekültek felpattanjanak rájuk, és skandálni kezdjenek: „Germany! Merkel!” – a rendőrség pár perc elteltével felállította a kordonokat, a hangulat valamelyest lenyugodott.

Így néz ki a kordon, amit a rendőrség felállított a szerb oldalról nézve:

roszke-szerbia-kordon.jpg

Kb. 100-150 ember ragadt a szerb oldalon, akiket itt már nem fognak átengedni a fenti információk szerint. Mégis itt ütnek most éjjeli tábort, itt, a magyar határon, a szabad ég alatt, a puszta földön térnek most, 2 körül nyugovóra.

roszke-hajnali-2-lefekves.jpg

Tudósítónk még annyit tudott meg, hogy több menekültekkel teli busz is tartott a határátkelő felé az éjszaka, de mikor a határt ténylegesen lezárták a magyar oldalról, a buszokat még Szabadka előtt megállították.

Hajlani háromnegyed három körül kaptuk a hírt, hogy önkéntes segítők indultak Röszkéről a szerb oldalon ragadt menekültekhez takaróval és élelemmel.

Hajnali 3-kor a röszkei vonat, rajta 1600 menekülttel útnak indult Hegyeshalom felé. A következő vonat hamarosan érkezik.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.