Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem az antiszemiták, hanem az antiszemitizmus ellen kell harcolni

Ez a cikk több mint 8 éves.

Nagy vihart kavart a hétvégén, hogy a Zsidó Nyári Fesztivál szervezői lemondták Petrás Mária fellépését, aki a Muzsikás Együttessel énekelt volna a Dohány utcai zsinagógában. A vádak, amelyeket megfogalmaztak vele szemben, részben hamisnak bizonyultak, részben pedig  igaznak. De nem is biztos, hogy a Petrás Máriával szemben megfogalmazott vádak az érdekesek ebben a történetben. 

petras.jpg

Ugyanis több Petrás Mária interjút elolvasva sem találtam antiszemita vagy antiszemitizmusra utaló kijelentést. Tehát még ha igaz is a vádak egy része, hogy Petrás Mária antiszemita lenne, semmilyen jel nem utal arra, hogy terjesztene ilyen nézeteket. De valójában nem is annyira lényeges, hogy Petrás Mária antiszemita-e, mert ez a történet sokkal inkább szól azokról, akik antiszemitának nevezték őt.

Ugyanis az antiszemitizmus elleni küzdelmet nem kellene összetéveszteni az antiszemiták elleni küzdelemmel, még ha a kettőt gyakran nehéz is szétválasztani. Az antiszemitizmus, akárcsak a többi hasonló jellegű előítélet, nem velünk született tulajdonság, hanem egy tanult attitűd, szocializáció során szerzett vélemény. Márpedig ha vélemény, akkor azon kell igyekeznünk, hogy ezt a véleményt megváltoztassuk. Épp ezért elsősorban az antiszemitizmus terjesztői ellen érdemes küzdeni, ezzel párhuzamosan pedig az előítéletek ellen.

Az antiszemitizmus, rasszizmus és a kirekesztő vélemények más formái ellen lehet eszköz a pellengérre állítás, a megszégyenítés vagy kiközösítés, amennyiben a terjesztőik másokat is mérgeznek az efféle ideológiával, pláne ha ezt a nagy nyilvánosság előtt vagy politikai pozíciójuk védelmében teszik, mint a minap Boross Péter. De Petrás Mária, úgy tűnik, nem tartozik közéjük, így vele szemben ez a pellengérre állítás célt téveszt, és mindannyiunknak károkat okoz.

Fontos azt is tudni, hogy nem helytelen egy hangos gyűlölködőre azt mondani, hogy gyűlölködő, de ha ezt a félelmeink alapján vagy politikai érdekből tesszük, bizonyosan célt tévesztünk. És itt a cél eltévesztése bűn. Egy nagyon bonyolult társadalmi helyzetben, amikor a társadalom egy része nem hajlandó elítélni a gyűlöletkeltést, egy célt tévesztett megbélyegzéssel csak nekik adunk érvet ahhoz, hogy megkérdőjelezzék bármely gyűlöletkeltő jogos elítélését, egy nem gyűlöletkeltőt ért támadáson keresztül.

Ez nehéz, mert van okunk a zsidó közösség tagjaként is félni, ahogy más kisebbségek tagjainak is sajnos van oka félni ma Magyarországon; és sokan félhetünk a létbizonytalanság, a kiszolgáltatottság és mások sértései, támadásai miatt is. Az, ami  70 évvel ezelőtt történt az országban, nemcsak a túlélők révén, de a kollektív emlékezetünkben is jelen van ma is. De ezt az emléket nem szabad rossz célra használni, és a mai, sokszor valóban aggasztó helyzettel automatikusan párhuzamba állítani, pontosan azért, mert a holokauszt kataklizmája akkora volt, hogy annak oktalan felemlegetése hitelteleníthet olyan fontos megszólalásokat is, amelyek elítélnék a gyűlöletet.

Ahhoz, hogy a zsidó közösséget védelembe vegyük, legfőképp nyíltszívűnek, befogadónak és toleránsnak kell lennünk, olyannak, amilyennek a társadalmat is szeretnénk látni. Ugyanis minél több embert meg kell tanítani ezekre a képességekre. Ez pedig csak és kizárólag példamutatással megy.

A fesztivál szervezőinek és a hitközségnek nem lemondaniuk kellett volna Petrás szereplését, hanem inkább meghívniuk egy beszélgetésre az előadás után. Ha tényleg azt gondolják, hogy az énekesnő antiszemita közegben mozog, akkor nincs jobb gyógymód erre, mint ha egy zsidó közösségben, a zsidó kulturális fesztiválon, zsidók között énekel zsidókról, zsidóknak szóló dalokat.

Ehelyett viszont, a belső politikai viaskodásokat a közösség rovására előtérbe tolva, a fellépés lemondása mellett döntöttek. És ha Petrás Mária eddig nem érezte, hogy a zsidók kibabrálnak vele, akkor most már akár érezhetné is ezt.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

A Kettős Mérce nem segít pártokat vagy oligarchákat. Ők sem segítenek minket. A Mércét nektek írjuk, és fenntartásához a ti támogatásotokra számítunk! Ha szeretnél még több cikket olvasni a magyarországi antiszemitizmusról, támogass minket!
Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.