Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Offshore behajtócéget vezet a Hóman-szobrot kezdeményező kiugrott jobbikos

Ez a cikk több mint 8 éves.

Seychelles-szigeteki offshore behajtócég, jobbikos múlt, szebb jövő: ismerjék meg az embert, aki szobrot állíttatna a zsidótörvényeket előkészítő Hóman Bálintnak!

homan-balint-kulturalis-alapitvany.jpg

Pecsét az alapítvány beszámolóján / birosag.hu

Visszatáncolni látszik a kormány a hazai és nemzetközi tiltakozást kiváltó székesfehérvári Hóman-szobor megépítésétől. A napokban éppen az a Trócsányi igazságügyi miniszter fejezte ki nemtetszését, akinek minisztériuma – igaz, még Navracsics alatt –15 millió forintot adott egy meghívásos pályázat keretében a szobor felállítására, de a hírek szerint a kormány minden tagja ellenzi, hogy szobrot állítsanak a zsidótörvényeket előkészítő történésznek. Kovács M. Mária történész múlt szombaton idézetekkel és hivatkozásokkal megtűzdelt Magyar Nemzet-cikkben mutatta be Hóman dicstelen politikusi szerepét, ez pedig még korábbi írásainál is súlyosabb csapás lehet a szobortervre.

De hogyan is vetődött fel, hogy szobrot állítsanak a zsidók jogkorlátozását, a faji alapú zsidótörvényeket erőszakosan, még a jobbérzésű kormánytagok ellenállását is letörve követelő Hómannak? A kezdeményező a 2011-ben alapított Hóman Bálint Alapítvány volt, melynek célja a „magyarság tudat (sic! – K.M.) kiszélesítésének anyagi, erkölcsi támogatása.” A szervezet alapítója Kováts Gábor, a kuratórium további két tagja Marthné Vida Krisztina és Varga Sándor András. Marthné 2010-ben a Jobbik képviselőjelöltje volt Székesfehérváron, később a helyi kormányhivatalban dolgozott.

kovats4.JPG

Kováts Gábor a Parlamentben / Facebook

Kováts Gábor 2011-ig szintén a Jobbikot erősítette, de viharos hatalmi harcok következtében távozni kényszerült nemcsak a székesfehérvári alapszervezetből, de a pártból is. Ennek ellenére még évekkel később is nyilvánosan sajnálkozott azon a Facebookon, hogy a Jobbik szerinte feladta az alulról való építkezést. Érdekesség, hogy mind Kováts Facebook-profiljának, mind pedig e-mailjének címében szerepel a „heil Hitler” üdvözlésre utaló 88-as szám. Kováts jelenleg a Pénzbehajtó Iroda Kft. ügyvezetője, és a cég egyetlen tagja, de idén tavasszal a Kft. NAV-végrehajtás alá került és az adószámát is felfüggesztették. A cég tulajdonosa, a Danli Investment Corporation az offshore adóparadicsomként ismert Seychelles-szigeteken van bejegyezve, így a nemzetközi cégadatbázisokban sincsen róla semmilyen adat a nevén kívül.

kovats3.JPG

Kép: Facebook

A Hóman Bálint Alapítvány az Országos Bírói Hivatal honlapján fellelhető beszámolók szerint 2012-ben kezdett el tevékenykedni. A gyalázatos helyesírással (pl. kultúrális, Magyar, Nemzet, Nemzeti) írt beszámolóból kiderül, hogy az alapítvány alapító okirata nagyfokú hasonlóságot mutat a 2009-ben alapított Békés Megyei Szebb Jövőért Alapítványéval, amely a Magyar Gárda támogatására jött létre. A Hóman Alapítvány ekkor egyébként stílszerűen a székesfehérvári Prohászka Ottokár utcába volt bejegyezve. Kováts alapítványa 2012-ben a Fekete György vezette Magyar Művészeti Akadémiánál pályázott 1,95 millió forint támogatásra, amiből 1,5 milliót meg is kapott egy költészeti verseny és egy Hóman Bálint-konferencia megrendezésére. Az alapítvány 2013-ban is kapott félmillió forintot az MMA-tól egy székelyföldi verstábor megrendezésére.

homan.png

Részlet az alapítvány 2012-es beszámolójából / birosag.hu

A 2013 áprilisában megrendezett konferencián még a Veritas Intézet munkatársa, Ujváry Gábor is elismerte, hogy Hóman „szerepet játszott valóban mindkét zsidó-törvényjavaslat kidolgozásában (…) volt azért felelőssége abban, ami 1944 tavaszán bekövetkezett,” pár hete viszont éppen ő vette védelmébe Hómant a pártlapban. A másik előadás, amely érintette Hóman zsidóügyi tevékenységét Tőkéczki László szélsőpolgári történészé volt. Ujváryval szemben Tőkéczki nem szerénykedett Hóman mosdatásával: nem átallotta kijelenteni a második, faji alapú zsidótörvény előkészítésében és gyakorlati megvalósításában kulcsszerepet játszó Hómanról hogy „távol áll tőle a fajelmélet (…) a nácizmushoz, a zsidó-üldöztetéshez, a tömeges emberirtáshoz semmiféle köze nincs.”

Ismét annak lehetünk tehát tanúi, hogy a Fidesz szívvel-lélekkel beáll a szélsőjobboldali kultúrpolitika mögé, és helyi képviselői a Jobbikkal egyetértésben szavaznak meg egy olyan javaslatot, amit egy szélsőjobboldali alapítvány kezdeményezett. Egy korábbi hasonló akciónak is részese volt Kováts, aki ajándéktárgyak eladásával gyűjtött pénzt a szélsőjobboldali kezdeményezésre a fideszes polgármester támogatásával felállított Horthy-szoborhoz.

csokako.jpg

A Horthy-szobor avatása Csókakőn / nol.hu

A Hóman-konferenciát megnyitó Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester szerint „elhallgatták ennek a városnak jeles alakjait is, és azoknak a történetét is.” Remélhetőleg Kovács M. Mária cikke hozzájárul ahhoz, hogy Hómannak a népirtásban és a magyar zsidóság jogfosztásában és kifosztásában játszott szerepét ne lehessen tovább elhallgatni, és ez lehetőséget nyújthat a székesfehérvári városvezetésnek a szoborállítással kapcsolatos döntésük felülvizsgálatára is.

Kíváncsiak voltunk, hogy miből származott az alapítvány tavalyi és tavalyelőtti csaknem ötmillió forintos bevétele, hány munkatárs fizetésére ment el a tavalyi 2,5 millió feletti személyi kiadás és ők milyen tevékenységet végeztek (ezt nem tüntették fel a beszámolón). Kováts Gábor azonban nem kívánt nyilatkozni. Az Igazságügyi Minisztériumot megkértük, hogy küldje meg számunkra annak a meghívásos pályázatnak a dokumentációját, ami alapján 15 millió forintot adtak a Hóman alapítványnak, illetve elkértük a nyertes pályázatot is. Az Igazságügyi Minisztérium azonban azt írta, hogy Kováts – a sajtóban korábban megjelent állításával szemben – nem meghívásos pályázat, hanem támogatási döntés eredményeként jutott a pénzhez.

A céginformációkat a Céginfó és az orbis szolgáltatta.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.