Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A miniszterelnök megérti Matolcsy kirohanását, mert nagy a nyomás a jegybankon

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az ATV kérdésére a miniszterelnök elárulta

a mostani – azaz a 144 köbméter átlagfogyasztásig támogatott – rezsifizetési rendszer marad a jövőben is. Orbán szerint a magyar háztartások 75 százaléka belülmarad ezen a kereten.

Orbán úgy véli, „ez egybeesik a jobbmódú réteggel”, a mostani szerkezetet ezért „fenntarthatónak” ítéli a kormány. „Mi belőttünk egy árat, a piaci ár hol alatta volt, hol fölötte. Ha felette volt, tartalékot képeztünk” – magyarázta Orbán, azt fejtegetve, hogy ezen az általa „nix ugribugrinak” nevezett rendeszeren nem akar változtatni, azaz „nem akarják rángatni” az energia árát.

A pedagógusok tiltakozási hullámáról Orbán azt mondta, tiszteli a Magyar Tudományos Akadémiát, de olyat még nem látott, hogy az törvénysértésre szólítsa fel a kormányt (az MTA elnöksége a kirúgott tanárok visszahelyezésére szólított fel – a szerk.). A tiltakozásnak megvannak  a törvényes formái, mondta Orbán, arra kérve a pedagógusokat, hogy ezeket tartsák be. Ha nem ezt teszik, az állam szerinte nem tehet mást, mint érvényesíti a törvényeket.

Orbán Viktor szerint a miniszter nem választhatja azt, hogy egyeseknél alkalmazza a törvényeket, míg másoknál nem.

Az igazán fontos kérdés a miniszterelnök szerint a pedagógusok és a szülők viszonyrendszere. Ő a saját bevallása szerint a pedagógusok oldalán áll, a béreket szerinte mindenképpen emelni kell.

A miniszterelnök a mostani bajok forrását azzal jelölte meg, hogy szerinte most azért olyan a jelenlegi bérszerekezet, mert a 2014-es tárgyalásokon ebben állapodtak meg a szakszervezetekkel. Elismerte, ez a megállapodás mára aránytalanságokat eredményezett, ezért biztos, hogy a kezdő pedagógusoknál jelentős emelés szükséges.

A kormány egyelőre 10 százalékot tud emelni. Az e feletti emeléseket uniós forrásokkal 3 év alatt, azok nélkül 6 év alatt tudják megtenni – mondta a miniszterelnök.

A polgári engedetlenség kapcsán Orbán megismételte a kormány korábbi álláspontját: mivel szerinte a jog nem ismeri ezt a kifejezést, „jogi vitában ne használjuk”.

A Matolcsy György által megfogalmazott kormánykritika kapcsán azt mondta, igaza van a jegybankelnöknek annyiban, hogy válságközeli állapotban van a magyar gazdaság annyira, amennyire Európa más gazdaságai is. „Az a magyar stratégia, hogy maradjunk ki a recesszióból. Van egy tervünk rá, ezért a következő évi költségvetést is másfél százalékos növekedésre tervezzük” -mondta Orbán.

Ami Matolcsy véleményét illeti, megérti, hogy a jegybankelnök unortodox módon viselkedik most a nyilvánosságban.

Szerinte az MNB nehéz helyzetben van, mert az inflációért „mégis a jegybank felel”. Másfelől szerinte a jegybank rossz eszközöket alkalmazott azzal, hogy magas kamatokat vezetett be, ami ellehetetleníti a vállalkozások hitelfelvételét.

Arról is beszélt, hogy „még az a nemzedék van többségben a kormányban, aki Andorka Rudolf szociológus professzor iskoláját képviseli, ezért a mostani családtámogatási rendszert fenntartják.

Címlapkép: Orbán Viktor az évzáró kormányinfón 2022. december 21-én. fotó: Tóth Csaba Tibor / Mérce