Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Meg kell erősíteni a Lengyelországgal kötött szövetséget

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Financial Times újságírója, Dunai Márton az EU-s viszonyrendszer kapcsán kérdezte a miniszterelnököt, miszerint hogyan reagál majd Magyarország az ellene elindított jogállamisági eljárásra?

Orbán Viktor szerint a legfontosabb, hogy a Lengyelországgal ápolt szövetséget meg kell erősíteni, az együttműködést folytatni kell, mert egy „ilyen viharban nem maradhatunk egyedül”, és „nem hagyhatjuk, hogy kizárjanak minket az EU-s döntéshozásból”.

Továbbá Orbán Viktor nem teljesen érti az Unió levelét az eljárásról, ami arról szól, hogy a szabálytalanul elköltött pénzt vissza lehet venni, de elmondása szerint ezt a támogatást „meg sem kapta még a kormány”.

Továbbá megerősítette, hogy Magyarország nem fog fegyvereket szállítani Ukrajnába, az orosz olajra és gázra kiszabott szankciókat nem fogja támogatni az ország, ahogy a gender-ügyben sem enged a kormány.

Ezeken kívül nincsenek más, levegőben lógó kérdések, az EU-val minden más téren megállapodtak.

A háború kapcsán azt nyilatkozta, hogy a háborús bűnöket elkövető Oroszországgal nem bizalmi kapcsolata van az országnak, hanem „korrektségi”.

„Ez korrektség, nem bizalom, az elmúlt 12 évben nem csaptuk be egymást, és jó lenne, ha ez így is maradna”.

Orbán Viktor szerint a háborús bűnösség megállapítására független vizsgálatok kellenek, amíg ez nem történik meg, az ezzel kapcsolatos kijelentések csak „zsurnalisztikának” minősülnek.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán