Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A munkahelyek védelme miatt vonták vissza az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló törvényjavaslatot

Ez a cikk több mint 3 éves.

Schmuck Erzsébet is Orbán Viktornak tett fel azonnali kérdést. Az LMP társelnöke elmondta, az EU kidolgozott egy zöld gazdasági programot, ami klímabarát és az emberek életminőségét helyezi a középpontba, majd azt kérdezte: a kormány miért zárkózott el a program támogatásától, annak ellenére, hogy év elején meghirdették a kormány klíma- és környezetvédelmi akciótervét.

Schmuck továbbá arra is választ várt, miért vonták vissza az egyszer használatos műanyagról szóló törvényjavaslatot?

Orbán Viktor válaszában csak részben reagált a konkrét kérdésekre, helyette ezúttal is azzal védekezett, hogy nemcsak a zöld megoldások jelenthetik most az új munkahelyeket, a kormány gondoskodik azokról, akik most jövedelemtől esnek el.

„Aki hozzánk fordul, nem marad jövedelm nélkük. Aki jön, annak segíteni fogunk” – mondta Orbán Viktor.

Ami a zöld kérdést illeti, a miniszterelnök elmondta, hogy ha most elfogadták és végrehajtották volna az egyszer használatos műanyagok betiltását, azzal több száz ember vesztette volna el a munkahelyét, ezért most egyelőre ezt szüneteltetik.

Orbán továbbá azt mondta Schmuck Erzsébetnek, hogy „amikor Ön a zöld politika segítségével létrehozható munkahelyekről beszél, ha becsukom a szemem, Palkovics László miniszter urat látom magam előtt”.

A miniszterelnök elismerte, hogy abban igaza van az LMP társelnökének, hogy időben észre kellett volna venni, hogy nem kellett volna benyújtani az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló javaslatot, de hosszú folyamatok szerint dolgoznak, így csak most tudták visszavonni.

„Ön egy szociálisan érzékeny asszony, kérem, hogy ne menjen el szó nélkül amellett a tény mellett, hogy amikor meghirdettük a közmunkaprogramot 2010-ben, több mint 200 ezer ember volt közmunkás, azóta már csak 80 ezer körül” – fejezte be válaszát Orbán Viktor.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd