Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Éljen május elseje!

Ez a cikk több mint 3 éves.

Magyarországon sokáig nem nézte jó szemmel a hatalom a munkásság május elsejei megmozdulásait, nem egyszer a rendőrség verte szét a kizsákmányolt, jobb bérekért, munkáért és egy igazságosabb társadalomért tüntető dolgozókat, a baloldali eszméket és hirdetőiket pedig egyenesen üldözték.

Aztán a felszabadulás után szabadon, majd a negyvenes évek végétől erősen ajánlottan részt lehetett venni a május elsejei megmozdulásokon, hovatovább az állam és a tanácsok, államosított üzemek maguk szervezték a rendezvényeket.

Persze, hogy ezzel némiképp kiveszett egy idő után a munkásmozgalmi hagyomány, és ideológiai tartalmát is kitartóan koptatták a világos sör és a mustáros virsli ostromai, ugyanakkor egy fontos üzenete megmaradt: még ha ennek megvalósítása hagyott is maga után kívánnivalót, a rendszer elvileg, és az előttevalóhoz, valamint utána következőhöz képest gyakorlatilag is a dolgozókat szolgálta, hol jobban, hol rosszabbul.

A Fortepan képeiből közlünk válogatást régi május elsejékről, szerkesztőink családtagjainak személyes élményével. Fogadjátok szeretettel összeállításunkat.