Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Mellár Tamásnak: „Tudom, hogy gyűlöl bennünket”

Ez a cikk több mint 4 éves.

Mellár Tamás, a Párbeszéd képviselője személyes múltjával vezette fel kérdését, elmondta, hogy szegény családból származik és „falusi parasztgyerek”, aki a 60-as, 70-es években nőtt fel. A képviselő elmondta, hogy annak ellenére, hogy nem volt a családja kommunista, sőt, kulákok voltak, mégis diplomát tudott szerezni és egyetemi tanárrá válhatott.

Egyetemi tanárként Mellár végigkövette a rendszerváltás után, hogy milyen tanulók érkeztek az egyetemekre, elmondása szerint főként azt látta, hogy míg korábban igen, a rendszerváltást követően a szegény parasztcsaládok gyermekei nem tudtak felzárkózni.

Orbán évértékelőjét meghallgatva „örömében” megnézte a vonatkozó adatokat, azonban azt látta, hogy az Orbán által elmondottakkal ellentétben nem történt valódi fejlődés, például a szociális ellátás területén sem történt felzárkózás, illetve még a „legjobbnak számító” gazdaság terén sem történt jelentős fejlődés, nincs nagy eltérés például a kilencvenes évek végi állapothoz képest.

Mellár tehát megkérdezte a miniszterelnököt:

„Mire alapozta a gazdaság növekedésére vonatkozó megállapítást; csak nem arra, hogy az országgyűlési képviselők vagyona hatszorosára növekedett 2010 után?”

Orbán a Mellár által elmondottakra azzal válaszolt, hogy „próbálta kibogozni a kérdést, de nem sikerült”, viszont „legalább megismertem a véleményét”, amit „nagy tisztelettel” meghallgatott.

Majd rátért arra, hogy „az idő múlása nyilvánvalóan mezavarja az ember emlékeit”, ugyanis „említésre méltó a tény”, hogy a Mellár által a társadalmi mobilitása miatt dicsért „kommunista rendszerben a fiatalok tíz százaléka ment felsőoktatásba, most meg harminc”.

„Tudom, hogy gyűlöl bennünket, de ne homályosítsa el a látását ilyen nyilvánvaló statisztikai kérdésekben.”

Mellár Tamás viszontválaszát azzal kezdte, hogy „a két időszak ebben a tekintetben nyilvánvalóan nem hasonlítható össze”, régebben a diploma szerepe sokkal magasabb volt, és a diploma régen biztosíték volt arra, hogy vezető értelmiségi pályára jusson az ember.

„Ha megnézi Ön, hogy mesterképzésre és doktori iskolába kik járnak, akkor látható, hogy érvényesül a kontraszelekció”

– mondta el a párbeszédes képviselő.

Orbán Viktor újbóli válaszában úgy fogalmazott, hogy „én is érzékelem, hogy kegyetlenség erre válaszolni, de mint ígértem, olyan az adjonisten, amilyen a fogadjisten”. A miniszterelnök elmondta, hogy „egy darabig figyelte a professzor úr makroökonómiai fejtegetéseit”, de ezzel 2011-ben felhagyott, azonban felolvasná Mellár egy 2011-es cikkének egy részletét:

„Ha nyárra nincs IMF-szerződés, bedőlhet a magyar gazdaság, de ez nem reális eshetőség, az egyezségnek ugyanis nincs alternatívája.”

Címlapkép: MTI/Kovács Attila