Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Keresztes László Lóránt: A paksi bővítés „döglődik”

Ez a cikk több mint 4 éves.

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője visszautalt Harangozó Tamás kérdésére. Utóbbira a miniszterelnök azt válaszolta, ma a fiataloknak jobb esélye van a boldogulásra, mint 10 éve.

Keresztes szerint ehhez képest mára minden hatodik anyaországi magyar gyermek külföldön születik, Pécsről 15 ezer ember ment el kényszerűségből az elmúlt években.

Milyen esélyt adott a magyar fiataloknak? – tette fel a kérdést Keresztes.

Második kérdése a paksi atomerőműre vonatkozott. A zöldpolitikus szerint a paksi projekt „döglődik”, több éves csúszásban. Van-e fogalma mennyibe fog kerülni – kérdezte. Elismeri-e, hogy az oroszok, akik pályázat nélkül kapták meg a kivitelezés jogát, nem tudták elvégezni a tervezést.

Mikor jön el az a pont, amikor a társadalom érdekében visszalépnek a generációkat eladósító paksi bővítéstől? Vállalja-e a felelősséget ezért a tragikusan rossz döntésért? – kérdezte Keresztes.

A politikus Paksot érintő kérdéseinek lényegi részeit Orbán simán ignorálta, nem válaszolt egyáltalán. Csak annyit mondott, nem ismer olyan szén-dioxidmentes gazdaságot, ami a nukleáris energiát nélkülözni tudná.

Higgye el, ez az egyetlen racionális döntés – mondta.

A  fiatalok kivándorlását illetően is csak ferdítéssel reagált Orbán: nem érti, miért támadja az ellenzék azokat a fiatalokat, akik külföldön akarják kipróbálni tudásukat, a kormányfő ugyanis csak elismeréssel van irántuk.

Majd hozzátette: az utóbbi években többen költöznek haza, mint amennyien kivándoroltak.

Viszontválaszában Keresztes megkérdezte: ha már annyira szeret konzultálni a kormányfő, mikor kérdezi meg a magyarokat a paksi kalandorprogramról?

Orbán szerint ez a konzultáció megtörtént, 2014 januárjában az „Önök legfontosabb kampányüzenete” volt Paks 2 elutasítása.

„Ezt a kérdést mi a választással eldöntöttnek tekintjük” – zárta mondanivalóját Orbán.

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor