Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szlovák miniszterelnök: az Európa-párti erők fognak ma győzni Szlovákiában

Ez a cikk több mint 4 éves.

besztercebánya, szlovákia Peter Pellegrini miniszterelnök délután adta le szavazatát, majd ezután rövid nyilatkozatot adott az őt eseményre elkísérő szlovák sajtónak is. Ebben hangsúlyozta, pártja a Smer SD, „elkötelezetten EU-párti erő”, ugyanakkor továbbra is erősek az országban az euroszkeptikus hangok (itt Kotlebára és pártjára az L’SNS-re gondolt).

Pellegrini szerint azonban a mai választás mégis az Európát igenlő erők győzelmét fogja elhozni. Pellegrini reméli, megtörthető idén Szlovákiában az a jelenség hogy „negatív rekordereknek” számítanak az EP-választási részvétel szempontjából.

Erre egyelőre azonban csak néhány jel utal, ilyen például, hogy a nyitrai és besztercebányai körezetekben nagyobbnak számít a részvétel, mint 5 évvel ezelőtt.

A Progresszív Szlovákia Mozgalom, amely Caputová személyében az elnököt is adja, a legtöbb mérés szerint 10% alatt maradt, de a legutolsó, pulbikált közvélemény-kutatás szerint szorosan harmadikak a liberálisok Kotlebáék mögött, okozhatnak tehát még komoly meglepetést.

Ugyanúgy, ahogyan a Híd-MOST magyar-szlovák párt is, amelyet ugyanez a felmérés 1 helyes, bejutóra mért, a felmérések többsége szerint azonban Bugár Béláék is kieső helyen tanyáznak.

Az AKO.sk pár napja publikált felmérése / Kép: Átlászó Világtérkép

Címlapkép: Peter Pellegrini, Facebook